De Boomtuin in Diepenheim is een bijzonder kunstwerk, midden in een weiland langs de Schipbeek in Twente. De kunstenaar Jeroen Kooijmans had het misschien wat hoog in zijn bol, maar wie daar aanstoot aan neemt kan de boom in. En dan tref je een mini oase met een mooi uitzicht. Een ideaal picknickplekje voor tijdens een wandel- of fietstocht. Of om even naar toe te rijden en gewoon te bewonderen.
De Boomtuin is een waarlijke micro-hotspot: langer dan een kwartiertje zul je hier niet verblijven (tenzij je een uitgebreide picknick hebt). Maar verder is het alleszins een bijzondere en bezienswaardige plek.
De boomtuin bij Diepenheim, een boom in een tuin
De Boomtuin is, zoals de naam al zegt, een tuin in een boom. Je vindt hem in een groen weiland, soms letterlijk tussen de koeien. De tuin is gelegen op 7,5 meter boven de grond op een platform in de kruin van de boom. Via een trap kun je het platform bereiken, een wenteltrap uiteraard, die zich sierlijk om de stam van de eik drapeert.
Boven vind je een tuintje met wat plantjes. De takken van de boom lijken zelf als losse en scheefgegroeide bomen uit de grond te komen. Het doet er wat sprookjesachtig aan. Zoals een beetje fatsoenlijke tuin betaamd, staat er een uitnodigend bankje. Een vrolijk gebogen metalen hekwerk zorgt dat je er niet zomaar van de boomtuin afvalt.
De boom van de boomtuin
De boom zelf draagt de gehele tuin en is daarmee een onderdeel van de constructie. Maar de boom staat er al heel veel langer dan dat. De eik is bijna tweeënhalve eeuw oud. Voor de boomhut leverde dat een aantal technische uitdagingen op. Voorwaarde voor de gemeente was dat de boomhut veilig moest zijn én dat de boom geen schade zou oplopen door de tuin. Er is zelfs een heuse Boom Effect Analyse voor gemaakt.
Een van de uitdagingen komt doordat de kruin van een boom beweegt, terwijl de vlonders en de trap dat niet doen. Oorspronkelijk wilden de makers de constructie ook laten rusten op een metalen ring rondom de stam, maar die zou de boom juist wel schade doen bij verdere groei. Nu is er gekozen voor een ruimere ring, die op een aantal bouten in de stam rust, wat verder geen kwaad voor de boom kan. No trees were harmed during the making of this piece of art.
Floating gardens
De Boomtuin is eigenlijk een soort van nageboorte van een nog veel grootser plan van de kunstenaar. Kooijmans woonde rond 2001 in New York waar hij gefascineerd raakte door een op het eerste oog nog veel bizarder idee. Zou je land kunnen winnen in de lucht? Land winnen van de zee, dat kunnen wij Nederlanders wel, maar waarom brengen we het platteland niet naar de stad door de hoogte in te gaan?
Hij werkte dit idee steeds verder uit en bedacht het concept Floating Gardens. Hij zou daarbij grote wolkachtige constructies ophangen tussen de wolkenkrabbers van New York en daar bovenop tuinen creëren. Veel verder dan enkele maquettes is het niet gekomen. Na de aanslagen op de Twin Towers werd een dergelijk project niet meer kies gevonden.
Maar het idee liet hem niet meer los en uiteindelijk dertien jaar later mocht hij hier in Diepenheim alsnog een tuin in de hoogte realiseren: De Boomtuin.
Spelen met concepten
Het leuke van de boomtuin is dat het je laat nadenken door je net even op het verkeerde been te zetten. Een boomtuin, is dat eigenlijk wel een tuin? Wanneer is iets eigenlijk een tuin? Je kunt een balkon aan een galerijflat vol met aarde gooien en er plantjes in laten groeien, maar dat maakt het nog niet echt een tuin. Een tuin is gevoelsmatig toch iets op de grond en niet in de lucht.
Met dat soort gedachtes maakt het kunstwerk dus korte metten. Als je een boomhut kunt maken, dan ook een boomtuin. Wat zou de volgende stap zijn? Een boomhut met een boomtuin ervoor? Of gaan we echt de hoogte in? Er zijn al veel gebouwen met dakterrassen die erg op tuinen lijken. En gebouwen met “groene gevels” zijn nogal in de mode. Nog even en het kunstwerk is alweer achterhaald.
Andere kunstzinnige tuinen in Diepenheim
De Boomtuin is niet de enige kunstzinnige tuin van Diepenheim. Het is onderdeel van een project van de kunstvereniging Drawing Center Diepenheim met vier verschillende tuinen door verschillende kunstenaars. Het project “The Non Urban Garden” uit 2013 daagde kunstenaars uit hun visie op tuinen in de 21e eeuw te geven. Een andere tuin is bijvoorbeeld “If Bees Are Free”, die de aandacht vraagt voor bijensterfte. Dit kunstwerk bestaat uit zeven bijenkasten, twee bewoond en vijf afgegoten in beton als monument.
De vier tuinen zijn verspreid over het grondgebied van Diepenheim. En er is een boek verschenen over The Non Urban Garden Garden, verkrijgbaar via bol.com. Dat juist Diepenheim dergelijke mooie projecten op zich neemt is niet zo vreemd overigens. Diepenheim is een stadje van nauwelijks 3000 inwoners, maar wel een broedplaats voor kunstenaars met talloze culturele activiteiten.
Hoe kom je bij de Boomtuin in Diepenheim.
Met de auto vanuit Diepenheim
Kom je alleen voor de Boomtuin, dan rijd je het beste naar de parkeerplaats aan de Deventerdijk. Neem vanuit Diepenheim de Borculoseweg en ga ongeveer anderhalve kilometer rechtsaf, de Morsdijk op. Deze weg rechtdoor uitrijden tot een bocht en daar is de parkeerplaats.
Wandelen naar de Boomtuin
Wil je liever de Boomtuin tegenkomen tijdens een wandeling, neem dan de Trage Tocht Diepenheim. Deze 12 kilometer lange wandeltocht voort door landgoederen, langs kastelen en komt direct langs de Boomtuin. Trage Tochten zitten in het abonnement van Wandelzoekpagina (€13,50 per jaar, of €2,50 voor een losse wandeling)
Aanrader dichtbij! Je kunt schitterend wandelen op landgoed Weldam met de Trage Tocht Kerspel Goor.
Fietsen naar de Boomtuin
Je kunt de boomhut ook prima bezoeken met de fiets. Het pad langs de boomhut is zelfs een fietspad en de hele regio is een ideale fietsbestemming. Weinig hoogteverschillen en veel prachtige natuur. Wel oppassen bij het bruggetje over de Schipbeek: deze bestaat uit een plaat zonder zijkanten.
Praktische informatie over de boomtuin in Diepenheim
- De Boomtuin door Jeroen Kooijmans
- Adres: langs fietspad tussen Deventerdijk en Goordijk in Diepenheim
- Parkeren: parkeerplaats aan de Deventerdijk, bereikbaar via Morsdijk. Vandaar is het twee minuten lopen naar de Boomtuin
- De Boomtuin is openbaar en gratis toegankelijk (maar wel eigen risico)
Blijf op de hoogte!
Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.
Andere leuke micro-hotspots
Dit artikel bevat enkele affiliate links. Wanneer jij via deze een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.
Plaats een reactie