toren landingsbaan ufo's

Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen: micro-hotspot in Houten

Home » Bestemmingen » Nederland » Utrecht » Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen: micro-hotspot in Houten

In Houten vind je een landingsbaan voor ufo’s, pardon, buitenaardse culturen. Altijd handig voor als het ooit zover mag komen, zou je denken. Maar tot het zover is, is het een apart en verrassend kunstwerk wat ons ook even laat nadenken over onszelf.

Nou niet meteen allemaal tegelijk in de auto stappen om naar deze plek te rijden, hoor. Het is een micro-hotspot en daarmee geen omweg waard. Maar wel leuk om al dan niet letterlijk bij stil te staan als je Houten in- of uitrijdt.

Lees ook:

De parkeerplaats voor ufo's, onderdeel van het kunstwerk Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen
Foto: Jeroen Komen, Utrecht, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51787257

Een landingsbaan voor ufo’s

Dagelijks scheuren ongeveer 100.000 voertuigen over de A27 bij Houten. Hoeveel daarvan zouden beseffen dat ze dwars over een landingsbaan rijden? Ikzelf heb daar jarenlang dagelijks gereden, maar het is mij altijd ontgaan.

En toch is het zo. Als je bij afrit 29 de A27 af gaat en Houten inrijdt, dan rijd je er zelfs letterlijk overheen. Geen gewone landingsbaan, maar eentje speciaal voor buitenaardse ufo’s. Het is een kunstwerk uit 2003 van Martin Riebeek en heet “Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen”. Een kunstwerk met een vleug humor, een vette knipoog en toch ook een diepere laag.

De verkeerstoren van de landingsbaan in Houten

Het kunstwerk is een bijzondere vorm van rotondekunst en omvat maar liefst twee rotondes. Aan de ene kant van de snelweg staat een verkeerstoren van zes meter hoog. Van daaruit begint de feitelijke landingsbaan naar de rotonde aan de andere kant van de snelweg. De landingsbaan is ’s avonds voorzien van paarse verlichting. Het midden van de andere rotonde is een parkeerplaats. Voor ufo’s. Er staat een grote U op geschilderd, vergelijkbaar met de H op heliplatforms. Maar volgens de kunstenaar is de U ook bedoeld als beleefdheidsfrase. Als we buitenaardse wezens ontmoeten beginnen we natuurlijk niet meteen te tutoyeren.

De parkeerplaats en de oprit naar de A27.

Zwaailichten

Echt handig is het misschien niet, een landingsbaan die onder een snelweg door loopt. Maar ook daar is aan gedacht. Als het druk is op de A27 geeft de verkeerstoren een blauw licht om aan te geven dat de ufo’s nog even moeten wachten. Als de ufo’s wel kunnen landen brandt een wit licht. Dat was in elk geval in het begin zo. Het blauwe licht leek echter te veel op een zwaailicht en bracht het autoverkeer op de A27 in verwarring. Nu seint de toren alleen in het wit.

verlichting landingsbaan voor ufo's
De landingsbaan is ’s avonds voor aankomende ufo’s verlicht met deze in beton gegoten oramenten, die zelf ook wat weghebben van vliegende schotels.

De landingsbaan als kunstwerk voor Houten

Kunst hoeft net per se mooi te zijn. Het moet wel aanzetten tot denken. Of je net even andere inzichten meegeven. En dat doet deze landingsbaan voor ufo’s wel. Het gaat namelijk helemaal niet over aliens. Het gaat over ons. Want, als we geconfronteerd worden met buitenaardse wezens, zijn we dan werkelijk zo open-minded als we zo graag willen zijn.

Maar ook, hoe staan we in zijn algemeenheid tegenover andere culturen dan de onze, aards of buitenaards. Staan we er inderdaad voor open en gebruiken we beleefdheidstermen als “U”. Hebben we überhaupt al een landingsbaan voor andere culturen aangelegd en zijn ze inderdaad echt welkom.

Wat de SGP-fractie in Houten betreft blijkbaar niet. Zij zien dit kunstwerk liever verdwijnen en plaats maken voor iets meer typisch Houtens. Een mand met fruit bijvoorbeeld vanwege de vele fruittelers, of een verwijzing naar Houtense forten. Want, zo zegt de fractievoorzitter, “dan maak je pas echt kennis met Houten”. Kunst kan zo prachtig confronterend zijn als het dit soort reflexen blootlegt.

vogel op verkeerstoren bij de landingsbaan
Ufo’s hebben er nog geen gebruik van gemaakt. Voorlopig is de verkeerstoren vooralsnog het domein van meeuwen.

Andere wetenswaardigheden over de landingsbaan voor ufo’s

De landingsbaan voor ufo’s heeft van tijd tot tijd voor wat ophef gezorgd. Al in het eerste jaar van het bestaan van de landingsbaan meldde radio-dj Rob Stenders dat er ufo’s geland waren in Houten, wat tot verontruste telefoontjes leidde. War of the Worlds revisited, zeg maar. Vorig jaar werd er overigens weer kond gedaan van een ufolanding door Houtens Nieuws. Het bleek te gaan om een kleine plastic speelgoed-ufo.

De kunstenaar Martin Riebeek wilde met zijn landingsbaan de Houtense bevolking hoop bieden dat hier ooit vliegende schotels zouden landen. Hij kwam op het idee door de nasleep van de Bijlmerramp, toen hij zich afvroeg of de ramp ook plaatsgevonden zou hebben als er meer landingsbanen beschikbaar zouden wezen.

Het kunstwerk is in 2020 benoemd tot een sleutelwerk, een van de honderd belangrijkste kunstobjecten in de Nederlandse openbare ruimte.


Praktische informatie over de Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen

  • Je vindt de Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen aan het einde van de op- en afrit 29 van de A27 bij Houten.
  • Er is direct naast het kunstwerk een carpoolparking
  • Leuk om heel even uit te stappen als je er toevallig toch langsrijdt, maar maak er zeker geen omweg voor.

Check ook dit blog van Follow my footprints met nog veel meer aparte plekken in Nederland.


Gerelateerde berichten

  1. boomtuin Diepenheim
  2. doorgezaagde bunker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  3. Energy in Lochem
  4. Observatorium, kuns rond ruïne in Deventer
  5. kasteel waardenburg

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *