Het Lankheet bezoeken: 3x waarom je dat wilt!

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Overijssel » Het Lankheet bezoeken: 3x waarom je dat wilt!

Landgoed Het Lankheet en met name het Waterpark stond al heel lang op mijn verlanglijstje om te bezoeken. Eigenlijk al vanaf het moment dat ik voor het eerst de foto’s van dit landgoed langs zag komen op Facebook. Het waren foto’s van de stapstenen in het Waterpark. Van de kunstwerken daar. Kunst en natuur gaan in dit landschap hand in hand.

Het ligt helaas niet naast mijn deur, maar vorige maand was het zover. Haaksbergen, want daar ligt Het Lankheet, was een mooie tussenstop voor mijn reis naar Friesland. En het viel me driewerf niet tegen. Daarom voor jullie: drie redenen waarom ook jij eens Het Lankheet en het Waterpark wilt bezoeken

Lees ook:

weide in Het Lankeet

Reden 1: Het Waterpark van Het Lankheet bezoeken

Het meest in het oog springende onderdeel van Het Lankheet is zonder twijfel het Waterpark. Hier staan de kunstwerken die iedere bezoeker wil fotograferen. En de fameuze stapstenen, die overigens een onderdeel van een van de kunstwerken zijn.

Maar wat je misschien nog niet weet: het waterpark is eigenlijk een groot waterfilter, gebouwd als wetenschappelijk experiment door de Wageningen University. Een helofytenfilter waarbij het riet het water zuivert. De reden voor de aanwezigheid van kunst hier is iets minder idealistisch dan ik eerst vermoedde. Het is bij het ontvangen van Europese subsidies verplicht een percentage aan kunst te besteden.

Helofytenfilter in het Waterpark van Het Lankeet

Natuurlijk hadden de beheerders kunnen kiezen om een lokale beeldhouwer wat in elkaar te laten flansen en dat ergens op een pleintje te laten verkommeren. Maar gelukkig heeft Het Lankheet ervoor gekozen de kunst prachtig met het landschap te laten samenvloeien.

Los van de kunst is het Waterpark van Het Lankheet ook gewoon een erg mooi stukje om te bezoeken. Het vele riet en het water, de rust, de watervogels. Het maakt het tot een prachtig stukje rietlandschap midden tussen de bossen. Een klein stukje Alde Feanen, maar dan in Twente.

De Kidney Pools; kunstwerk dat niet mag ontbreken bij het bezoeken van Het Lankheet

Kidney pools

Als je niet beter weet, dan draait heel Het Lankheet rond dit ene kunstwerk. Je kunt werkelijk geen blog lezen over Het Lankheet, zonder dat je hier een foto van ziet. En ook ik kon de verleiding overduidelijk niet weerstaan. Het kunstwerk heet Kidney Pools en is gemaakt door de landschapsarchitect Jim Buchanan uit Schotland. Inderdaad, “kidneys” als in “nieren”. Het waterpark dient immers voor het zuiveren van water, vergelijkbaar de functie van nieren.

En als je het eenmaal ziet, dan zie je ook niets anders meer dan nieren. De bassins hebben de vorm van nieren, die als een yin en yang in elkaar passen. Maar ook de stapstenen hebben de vorm van nieren. Eigenlijk zijn de stapstenen dus een soort van nierstenen.

Doorkijkje naar de stapstenen van de Kidney Pools

Het water in de ene bassin hoger staat iets hoger dan in de andere en sijpelt langs de stapstenen naar beneden. Alsof het water ter plaatse wordt gezuiverd. In een recente uitgave van de gemeente Haaksbergen wordt overigens fijntjes opgemerkt dat er in dit kunstwerk al gefilterd water wordt aangevoerd en dat het kunstwerk ondanks de naam dus eigenlijk de functie van blaas heeft. Een kniesoor die daarover valt.

De stapstenen in het Waterpark in Het Lankheet

De Waterboog van Het Lankheet

Misschien iets minder iconisch dan de “stapnieren”, maar toch zeker ook heel veel op foto’s verschenen: de Waterboog. Deze sierlijke boog symboliseert hoe het water van de ene naar de andere kant overgeheveld wordt. Hij loopt over een verhoogd voetpad dat Belvedère heet.

Net nu ik er ben besluit het water met bakken uit de lucht te komen. In de vorm van hagel. Ik besluit toch snel een foto schieten en deze te gebruiken in plaats van een stockfoto. Jullie lezers mogen best weten dat het water in het Waterpark ook wel eens uit de hemel komt. Het maakt van de waterboog ook meteen een soort van regenboog.

De Waterboog in Het Lankheet

Andere kunstwerken in Het Lankheet

Er staan nog meer bezienswaardige kunstwerken zoals de “De Waterwachters” bij de ingang van het Waterpark of de brug. Naar mijn persoonlijke smaak iets minder indrukwekkend dan de vorige twee, hoewel de organische vormen van de brug er wel heel aantrekkelijk uitzien.


Meer kunst in de buitenlucht van Overijssel tref je op Landgoed Anningahof in Zwolle of in de beeldentuin van ’t Nijenhuis waar je langskomt bij de wandelroute vanuit Heino.


Brug in het Waterpark

Reden 2: De kleinschalige vloeiweides

Landgoed Het Lankheet is bijzonder om nog een andere reden dan het Waterpark: de vloeiweides. De vloeiweides zijn sowieso een lust voor het oog: relatief kleine weides verscholen tussen bomenrijen. Een feest van variatie voor een fijne wandeling. Maar vloeiweides zijn ook historisch interesssant.

Eerder al schreef ik over de vloeiweides bij De Plateau-Hageven bij Bergeijk: een eeuwenoude techniek voor het bemesten van hooilanden. Door de komst van kunstmest is deze techniek overal verdwenen. Overal, behalve bij Bergeijk en hier in Haaksbergen.

Een bezoek aan het Lankheet is niet compleet zonder de vloeiweides te zien
sluisje in het vloeiweide complex

De vloeiweides in Het Lankheet is een complex systeem van kanaaltjes en sluisjes, waarmee het mogelijk is de weides volledig onder water te laten lopen. Doe je dat met kalkrijk water, dan bemest je daarmee meteen de grond. Het is arbeidsintensief, maar de opbrengt van hooi doet niet onder voor kunstmest.

Binnenkort verschijnt bij Haaksbergen Natuurlijk een blog van mijn hand, waarin ik veel uitgebreider inga op dit bijzondere ambacht, dat sinds kort zelfs op de Inventaris  Immaterieel Erfgoed staat.


Immaterieel erfgoed en wandelen gaan goed samen. Ook op de Inventaris Immaterieel Erfgoed staat bijvoorbeeld het Maasheggenvlechten in het Noord-Brabantse Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland.
Of je staat opeens oog in oog staan met de klassieke valkerij tijdens een dorpswandeling door Valkenswaard.
Of het oer-Hollandse ambacht van molenaar, waar je meer over leert in de Annamolen Keent in Weert.


vloeiweide dat onder water staat

Reden 3: Kleine parels in Het Lankheet

Tenslotte verveelt een bezoek aan Landgoed Het Lankheet nooit, omdat je oog telkens weer op andere bijzondere pareltjes valt. Het landgoed staat er vol mee.

De paarden van Het Lankheet zijn, bijvoorbeeld, een bijzonder ras. Het zijn Mérens met een diep donkere vacht. Er zijn slechts zo’n 500 Mérens in Nederland. Het ras komt oorspronkelijk voor in de Pyreneeën, waar ze in volledige vrijheid in de bergen leven. Het zijn dan ook sterke beesten, die tegen een stootje kunnen. En ze zijn heel kalm en bedachtzaam, wat hen geschikt maakt als grote grazer op Het Lankheet.

mérens, een paardenras dat als grote grazer op Het Lankheet rondloopt

Wat je eigenlijk ook niet mag missen de tweelingbeuk: twee beuken die aan de voet aan elkaar gegroeid zijn. Het was traditie om bij een bruiloft twee stekjes van een boom in elkaar te draaien en zo te planten, als symbool voor de symbiose van het huwelijk. Nu tref je veel bruidsparen aan bij de tweelingbeuk die deze plek uitkiezen voor een fotoshoot. Helaas is een van de twee beuken geraakt door de bliksem en staat er alleen nog maar een dode stam, maar misschien is dat ook wel symbolisch voor het leven.

Bruidsparen bezoeken vaak de tweelingbeuk op landgoed Het Lankheet

Op het landgoed tref je ook enkele essen aan. Het essenlandschap is kenmerkend voor Overijssel. Het zijn van origine stukjes land die door zandverstuivingen na de ijstijd wat hoger liggen dan de rest van het land. Eeuwen van bemesten met heideplaggen en schapenmest zorgden voor een verdere verhoging. Als je oplet zie je die verhoogde akkers en graslanden duidelijk vanaf het wandelpad.

Ook bijzonder om te zien is de Buursebeek, die weer voor een deel mag meanderen als weleer. Overal in Nederland zie je deze trend: de beken die tot een eeuw geleden vooral rechtgetrokken werden, krijgen nu weer de oorspronkelijke loop terug. Het ziet er schitterend uit, maar is ook noodzakelijk om overstromingen te voorkomen in ons toekomstige klimaat.

Tel daar nog wat karakteristieke en monumentale boerderijen bij op, en je hebt de derde reden waarom je echt eens Het Lankheet wilt gaan bezoeken.

Buurserbeek heeft nieuwe overs gekregen

Landgoed Het Lankheet bezoeken: praktische tips

Je kunt op verschillende manieren kennismaken met landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. 


Wil je naar een een ander landgoed? Dan kun je ook De Twickel Umfassungsweg in Twente wandelen, beschreven door collega-blogger Kim.


Met een gids Het Lankheet bezoeken

Ik had het genoegen meegenomen te worden door gids Wim, die Het Lankheet door en door kent. Sterker nog, die hier het levenslicht zag. Ik spreek dus uit ervaring: de beste manier om Het Lankheet te bezoeken is met de gegidste rondwandeling. Dat kan elke eerste zaterdag van de maand om 10.00 uur (voorgroepen ook op aanvraag). De kosten bedragen €5 per persoon, maar daar krijg je twee uur aan informatie voor. En een kop koffie, niet te vergeten. Je komt op plekken waar de gewone bezoeker niet eens mag komen, als die van deze plekjes al weet heeft. Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aanbevolen. Meer informatie vind je hier.

Boerderij op Het Lankheet

Met de boot varen over de Buurserbeek

Eeuwenlang werd er gevaren met kleine platbodems over de Buurserbeek en de Schipbeek voor het vervoeren van allerhande vracht. Het Lankheet beschikt over een replica van zo’n platbodem: de Buurserpot. Van april tot en met oktober kun je er op woensdag, zaterdag en zondag een vaartje mee maken over een deel van de Buurserbeek. Een tocht duurt ongeveer een uur en kost €6 per persoon (€3 voor kinderen) en er kunnen maximaal 10 mensen mee. Meer informatie en hoe te reserveren vind je hier.

Boerderij met endskamer op Het Lankheet

Met de voet: wandelen door Het Lankheet en het Waterpark

Is al dat georganiseerde groepsgebeuren nou echt niets voor jou, dan kun je ook gewoon op eigen houtje Het Lankheet bezoeken. Er zijn talloze wandelpaden en routes beschikbaar. Bijvoorbeeld deze wandelroute van 9 kilometer van Landschap Overijssel.

Parkeren in Het Lankheet

Er is een parking op de hoek Aaftinksweg/Oliemolenweg, net over het bruggetje aan de rechterkant. Aan de overkant van de beek ligt een horecagelegenheid

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.