trage tocht slenaken zuid-limburg

Trage Tocht Slenaken: Neerlands mooiste?

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Limburg » Trage Tocht Slenaken: Neerlands mooiste?

Ken je dat gevoel dat je loopt in een gefotoshopte ansichtkaart? Dat je figurant bent in een brochure van het toerismebureau? De trage tocht rondom Slenaken schotelt je in een 17 kilometer lange wandeling elk cliché van Zuid-Limburg voor. En dat is elke keer weer genieten!

Tijdens deze wandeling loop je langs twee grenspaaltjes. Wil je meer weten over wandelen langs de grenspalen op de Belgisch-Nederlandse grens, lees dan zeker even mijn artikel over grenspalen.

Aan de start van de Trage Tocht Slenaken

De weg naar Slenaken

Alleen al de weg naar het startpunt van deze wandeling is er een om in te lijsten. Neem niet de standaardroute via Margraten, maar kies vanaf de A2 voor de afslag Gronsveld. Dan rijd je door de dorpjes Sint Geertruid, Mheer en Noorbeek. Stuk voor stuk prachtige dorpjes, zoals je ze alleen in Limburg treft. Ze brengen je helemaal in de stemming voor de wandeling die gaat komen.


Lees ook de pagina “Trage Tochten in Limburg” voor een overzicht van alle de door mij beschreven Limburgse Trage Tochten.


Wandelen in het Limburgse heuvelland

De mooiste wandeling van Nederland

We lopen niet zomaar een wandeling vandaag. De Trage Tocht Slenaken is in 2017 door de bezoekers van Wandelzoekpagina uitgeroepen tot de mooiste van Nederland. De route is erg gevarieerd. Dan weer loop je langs weides met koeien of Mergellandschapen. Dan pak je weer stukken bos. Hier en daar een maïsveld. En je komt langs de rivier de Gulp.

Veel stukken lopen langs bosranden, het beste van twee werelden. Wel bos, maar ook de hele tijd uitzicht op het glooiende heuvelland.

Tijdens de Trage Tocht Slenaken kom je af en toe ook langs cultuurlandschap

Trage Tocht Slenaken: bijna volledig onverhard en rustig

Trage tochten staan bekend om het hoge percentage onverharde paden. In Slenaken is het maar liefst 95%. Vanaf de grote parking loop je bijna direct een karrespoor op. De tocht is niet bijzonder zwaar, maar je mag voor Nederlandse begrippen best aardig wat stijgen en dalen. Wees dus voorbereid. Of gebruik deze wandeling als training voor het zwaardere werk.

Wat me opviel was de rust. Het is hartje zomervakantie en ongeveer het meest ideale wandelweer. En je bevindt je in het wandelmekka van Nederland. Dus logisch dat je niet de enige op de route bent. En toch waren er hele stukken dat ik niemand tegenkwam en me alleen op de wereld kon wanen. Dat ik even kon stilstaan en genieten van de stilte.

trage tocht slenaken zuid-limburg
Een koe tijdens de Trage Tocht

En dan het laatste stukje

Het laatste stuk van de wandeling gaat voor een groot deel langs de weides rondom Slenaken. De weg naar Slenaken zelf steek je over en je maakt een behoorlijke boog voordat je bij het eindpunt komt. Om eerlijk te zijn heb ik even getwijfeld of ik deze boog niet zou afsnijden om direct naar het eindpunt te gaan. Er zaten immers al behoorlijk wat kilometers in mijn benen en als de stal zo dicht bij, is dat erg verleidelijk.

Toch ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb. Juist het toetje van deze route is bijzonder de moeite waard. Bij Beutenaken steek je de Gulp weer over, loopt een stukje door het bos, gaat een hekje door en komt dan op graslanden langs de rivier. En deze graslanden mogen er zijn! Het heeft er wat weg van bergweides uit de alpen. Het glooit en onderaan stroomt de Gulp. Het is eigenlijk jammer dat dit pas het einde van de wandeling is, want een betere plek voor een picknick is er nauwelijks denkbaar.

Picknicken langs de Gulp bij Slenaken
Ideale picknickplekjes langs de Gulp

Conclusie

Of het de mooiste wandeling van Nederland is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat elke stap op deze wandeling genieten is.  

Holle wegen bij de Trage Tocht Slenaken

Praktische informatie Trage Tocht Slenaken (en bonustip)

  • Adres start- en eindpunt: parkeerterrein Slenaken, tegenover Heijenratherweg 2
  • Honden aangelijnd toegestaan
  • Lengte wandeling: 17 km
  • Routebeschrijving en gpx
  • Route en tekst van deze Trage Tocht zijn gemaakt door Rutger Burgers, zie voor meer info www.routewerk.nl.

Tip: Op het meest Zuidelijke puntje van de Trage Tocht slaat de route bij een houten slagboom rechtsaf. Loop hier even een paar meter door en kijk naar links. Het is een van de mooiste uitkijkpunten van de route.

Tip2: Kun je niet genoeg krijgen van het Limburgse heuvellandschap? Check dan deze 10 tips voor een bezoek aan het Toscane van Limburg.


Bewaar dit artikel op Pinterest, dan kun je het later terugvinden.

Gerelateerde berichten

  1. Landschap Bronnenwandeling Voeren
  2. Fieten in Eijsden zuid-Limburg
  3. epen in zuid limburg wandelen langs de geul
  4. kribkeswandeling

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *