langgevelboerderijen Leenderstrijp

Wandelen naar Leenderstrijp door ’t Leenderbos

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Wandelen naar Leenderstrijp door ’t Leenderbos

Vandaag wandelen we naar Leenderstrijp, een prachtig gelegen idyllisch dorpje in het oosten van Noord-Brabant. Dat Leenderstrijp geen landelijke bekendheid geniet, daar snap ik nou echt niets van. Het is een pareltje met een oud stratenpatroon en prachtige monumentale langgevelboerderijen. Je kunt het gerust het Lage Vuursche van Brabant noemen, maar daar doe je Leenderstrijp eigenlijk te kort mee.

>>> Lees mijn laatste blogs als eerste: volg me op Facebook

Je kunt Leenderstrijp prima met de auto bereiken. Maar het kan zoveel mooier en meer in stijl: wandelend benader je dit boerendorpje vanuit het bos. De wandeling is met 7 kilometer heel goed te doen met de hele familie. Ook de hond zal blij zijn: het begin en eind van de route zijn heerlijke ruime losloopgebieden.

Lees ook:

Leenderstrijp of Strijp, een geheim dorpje in de bossen

Ik had nog nooit van Leenderstrijp gehoord. En als ik zo om me heen beluister, was ik niet de enige. En dat is best raar. Het dorpje van nog geen 500 inwoners heeft namelijk alles om een toeristische hotspot te zijn. Rondom Leenderstrijp ligt een soort magische portal, zo lijkt het. Zonder het te merken stap je er meteen een paar eeuwen terug in de tijd. Een schitterend openluchtmuseum, maar dan zonder kassa ervoor. Leenderstrijp is een ideaal dorpje om te wandelen, midden in een ideaal wandelgebied met heide en bos.

Eigenlijk heet het dorp gewoon Strijp. Dat is hoe de bewoners het noemen, maar dat is ook wat er op de plaatsnaamborden staat als je het dorp binnenkomt. Strijp betekent streep, wat verwijst naar de langgerekte percelen van weleer. Waarom het dan toch Leenderstrijp heet? Niemand die het weet. Wellicht om het verschil te benaderukken met de wijk Strijp in Eindhoven, hier een kwartiertje rijden vandaan.


Wist je dat je kunt overnachten in het Leenderbos aan de rand van Leenderstrijp? Lees hier over dit huisje en dertien andere mogelijkheden voor overnachten dicht bij de natuur in Brabant.


langgevelboerderijen Leenderstrijp

Langgevelboerderijen in Strijp

“Langgevelboerderijen”, ik hoop dat woord ooit eens neer te leggen bij Scrabble. Leenderstrijp staat vol met de typische Kempense langgevelboerderijen. Het voorhuis, de stal en de schuur zijn in elkaars verlengde gebouwd en de deuren bevinden zich in de lange gevel. De daken zijn veelal voorzien van riet met onderaan een paar rijen dakpannen. Heel vroeger waren de daken bedekt met stro en de nok met heideplaggen. Later is men de onderkant van de daken gaan voorzien van dakpannen om brandgevaar te verminderen. Het hele dak voorzien van dakpannen kon niet. Dat zou te zwaar zijn voor de houten constructie.

Sommige boerderijen zijn voorzien van een hartje in het metselwerk. Het is een heel oude Strijpse gewoonte. Zo oud dat de Strijpers zelf niet eens meer weten wat het betekent. Wellicht was het een kenmerk van de bouwers van vroeger. Hoe dan ook, nu lijkt het wel een ideaal plekje voor je bruidsfoto’s. Jammer dat ik dit plekje pas na 19 jaar huwelijk tegenkom.

Plaetse, de driehoekige herdgangen

Het oude stratenpatroon is nog altijd heel herkenbaar. Op meerdere plekjes in het dorp heb je nog de karakteristieke driehoekige pleinen. Deze pleintjes deden dienst om de schapen, die overdag op de heide liepen,  ’s nachts te herbergen.

Mocht je denken dat Leenderstrijp altijd alleen maar boeren huisvestte, dan moet ik je teleurstellen. Het was altijd een behoorlijk bemiddeld dorp, waar behalve boeren, ook handelaren woonden. En Leenderstrijp was in de 17e eeuw ook een centrum voor de valkerij, net als het naburige Valkenwaard. Er ging destijds enorm veel geld om in de valkerij en valkeniers werden puissant rijk.


Meer weten over de valkerij? Lees dan zeker mijn artikel “Valkenswaard: Valkerij en Sigarenmakerij Museum


Sint-Janskapel

Net buiten het dorp ligt de Sint-Janskapel. Nog altijd wordt hier tweemaal per jaar een buitenmis gehouden. De kapel staat bovenop een heuveltje, aan het einde van een laantje met bomen en is zo dus prachtig gesitueerd, zeker met een langzaam zakkende zon.

Waarom op een heuveltje? Tja, dat is een apart verhaal. Enerzijds komt hier weer de reformatie om de hoek kijken: na de vrede van Münster (1648) was het katholicisme hier verboden en verviel de kapel tot ruïne. In 1843, toen men weer in het openbaar katholiek mocht zijn, werd de kapel hetbouwd bovenop de resten van de oude kapel. De directe omgeving is later nog ontzand, waardoor de kapel nog wat hoger kwam te liggen.

De Coop Sint Jan

Hoe klein het dorp ook is, het heeft wel een eigen supermarktje: de Coop Sint Jan. Ook hier voel je nog duidelijk de sfeer van een eeuw geleden. Het oogt ook nog net als een ouderwetse kruidenier. Je kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar zoals ze zelf zeggen ook gewoon voor een praatje. En uit ervaring weet ik dat dit niks geen marketingtaal is. Wij kwamen er alleen voor een ijsje, maar kregen het praatje er gratis bij. Bezoek je de website, let dan ook even op de originele cookie-waarschuwing.

De kruidenier is al meer dan honderd jaar oud en is opgericht met een speciaal doel. Het dorp was begin vorige eeuw zo klein dat het geen eigen school had. Zowel de gemeente als de parochie vonden de school in Leende drie kilometer verderop wel voldoende. De Strijpers besloten het heft in eigen hand te nemen en stichtten toen hun eigen school. Voor de financiering ervan werd deze kruidenier in het leven geroepen.

De Coop fungeert overigens ook als de plaatselijke VVV, voor al je toeristische vragen. Je kunt er ook leuke wandelroutes krijgen, maar dat heb je niet nodig, want de leukste beschrijf ik hieronder al voor je.

Wandelen naar Leenderstrijp door het Leenderbos: bomen, heide & kronkelende zandweggetjes

Het startpunt van de  route ligt ideaal voor wie met de auto komt: bijna naast de afrit van de A2. Toch heb je nauwelijks last van de snelweg. In het bos, waan je je ver van de bewoonde wereld. De enige bebouwing die je tegenkomt is Leenderstrijp.

Je bevindt je hier in een gigantisch stuk natuur. De Boswachterij Leende is maar liefst 1600 hectare groot. Zoals bijna alle bossen, is ook dit bos aangeplant. Tot honderd jaar geleden was hier alleen maar heide, maar in de jaren ’30 van de vorige eeuw was de vraag naar mijnhout zo groot dat grote delen van de heide bebost werden.

Ook het Leenderbos is dus veel naaldhout, vooral grove den. Maar anders dan veel klassieke productiebossen lopen de dreven niet kaarsrecht, maar gebogen. Van meet af aan was dit bos namelijk ook bedoeld voor recreatie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bebossen bovendien gestaakt, wat er toe leidde dat er relatief veel heide gespaard is gebleven. De laatste jaren wordt er ook steeds weer wat bos gekapt om de heide nog verder uit te breiden.

Zandbergen

Het Leenderbos bevindt zich langs een lange zandrug, dia vanuit Eindhoven tot aan de Belgische grenst strekt. Er is dus best wat hoogteverschil in het landschap.

Losloopbos voor honden

Het begin van het Leenderbos is een losloopgebied voor honden. En behoorlijk stuk van het bos en de zandbergen zijn hiervoor opengesteld. En het is alleszinds een prachtig stuk om met je hond te mogen wandelen. Wel een paar kleinere nadelen: in het begin loopt er een fietspad en hier en daar loopt je ook over een ruiterpad. Zorg dus dat je hond goed onder appel staat.

Een ander nadeel is dat het niet altijd duidelijk is wanneer de hond weer aangelijnd moet worden. Er is duidelijk aangegeven waar het losloopgebied begint, maar minder goed waar het eindigt.


Ik zoek graag wandelingen uit, waarin tenminste een deel ook losloopgebied is. Hier vind je een overzicht van alle wandelingen die ook voor je hond leuk zijn.


De route “Wandelen naar Leenderstrijp”

Wij kiezen voor de parking aan de Valkenswaardseweg in Leende. Hier is een uitgepijlde route, namelijk de gele Stuifzandroute van 2,6 kilometer door het losloopgebied.

Maar veel leuker is het om vanaf deze plek naar Leenderstrijp te wandelen. Leenderstrijp is echt zo’n nostalgisch dorp, waar het heel passend is om lopen naar toe te gaan. Op het kaartje kun je zien hoe je kunt gaan, met een wandeling van zo’n 7 kilometer. Onderaan dit artikel kun je bovendien de gpx-van de wandelroute downloaden.

Maar er zijn zoveel wandelpaadjes in het Leenderbos dat je met gemak een andere route kunt volgen die net zo mooi is. Kies dus vooral ook je eigen pad.

Andere wandelingen in het Leenderbos

De meer gangbare startplek voor een wandeling in het Leenderbos is vanaf de parking bij het Strijperpad. Hier starten een drietal uitgepijlde korte routes van ongeveer 2,5 tot 3,5 kilometer.

Je kunt ook starten in Leenderstrijp en naar de Achelse Kluis wandelen, net over de grens met België en hier ongeveer 5 kilometer vandaan. Er gaat ook een Trage Tocht vanuit Leenderstrijp langs de Achelste Kluis, maar die is momenteel vanwege werkzaamheden in het gebied tijdelijk gesloten.


Kijk ook eens bij Trage Tochten in Brabant, voor andere Trage Tochten in deze provincie; Eén van de Trage Tochten, en één van mijn favorieten, is hier een steenworp verder: Trage Tocht Heeze over de Strabrechtse Heide.

Praktische informatie over de wandelen door het Leenderbos naar Leenderstrijp

  • Lengte: 7,5 km
  • Startpunt: Valkenswaardseweg in Leende, langs de N296, vrijwel direct na afrit 34 van de A2.
  • Losloopgebied voor honden aan het begin (en einde) van de wandeling
  • In Leenderstrijp is een winkeltje en een fietscafé
  • Wil je overnachten? In Leenderstrijp heb je een kleine camping en je kunt er diverse dorpswoningen huren.
  • Halverwege de wandeling, vlak voor Leenderstrijp, kom je langs een huttenbouwbos wat erg leuk is voor kinderen.
  • Meer weten over de geschiedenis van Leende en Leenderstrijp, kijk dan op de Website van de Plattelandsvereniging Hei, Heg & Hoogeind

GPX voor wandelen naar Leenderstrijp

De GPX van de wandelroute naar Leenderstrijp kun je downloaden let de downloadknop hieronder.

Gerelateerde berichten

  1. Budel Dorplein wandelen Looserplas
  2. dodendraad hamont achel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 comments