De Zevensprong locatie

De locatie van de Zevensprong: micro-hotspot in Ruurlo

Home » Micro-hotspots » De locatie van de Zevensprong: micro-hotspot in Ruurlo

Bezoek de enige echte locatie van de Zevensprong. Heb je al gehoord van de zeven, de zeven, de zevensprong? Als je bij deze zin denkt aan het dansen van een edelman, dan ben je ongetwijfeld van een jongere generatie. Of denk je net als ik aan meester Van der Steg die al in de eerste aflevering in het midden van een ijzingwekkend bos wordt gedropt door een griezelige koetsier? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook zitten huiveren bij de legendarische televisieserie uit de jaren tachtig.

De enige echte Zevensprong uit de televisieserie kun je nog steeds bezoeken. Hij ligt een kleine wandeling buiten het dorpje Ruurlo in de Achterhoek. Het is met recht een micro-hotspot waar ik graag een blogje aan wijd.


Ik hou van micro-hotspots.
Micro-hotspots zijn kleine interessante en bezienswaardige plekken. Vaak zijn het historische locaties of een gebouw met een fascinerend verhaal. Ze zijn micro, omdat ze geen dagtrip of grote omreis waard zijn. Veel meer dan een kwartier of half uurtje ben je er doorgaans niet zoet mee.


Andere bezienswaardige micro-hotspots in Gelderland:

wegwijzer Zevensprong Ruurlo

Het boek en het verhaal

De Zevensprong is een boek van Tonke Dragt uit 1966 en gaat over de avonturen van meester Frans van der Steg die leraar is geworden van de 5e klas (groep 7) in een kleine dorpsschool. Op een dag krijgt hij een geheimzinnige brief: Frans zal worden opgehaald door een koetsier voor het voeren van een sollicitatiegesprek. Maar hij heeft helemaal niet gesolliciteerd. Frans denkt aan een grap van zijn leerlingen en besluit met de koetsier mee te gaan. Halverwege krijgt hij ruzie met de koetsier en wordt midden in het bos uit het rijtuig gezet. Precies op een zevensprong, waar vreemd genoeg maar zes bospaden samenkomen.

Zo begint er een hele reeks spannende avonturen, die ik verder niet zal toelichten voor het onwaarschijnlijke geval je het verhaal nog niet kent.

De televisieserie De Zevensprong

Het boek, dat op zichzelf al lezenswaardig is, is in de jaren tachtig verfilmd voor televisie en uitgezonden eind 1982. De televisieserie is een regelrechte klassieker. Dat was niet zozeer vanwege het geweldige acteerwerk. Dat was eerlijk gezegd nogal abominabel met uitzondering van Joost Prinsen die als de koetsier alle anderen met twee vingers in de neus wegspeelde.

Maar het ijzersterke verhaal en de onheilspellende locaties hielden je trillend aan de buis gekluisterd. (Jazeker, het was de tijd dat televisies nog beeldbuizen hadden.) En nu nog steeds: ook mijn eigen kinderen hebben er enkele jaren terug nog van genoten, zich uit angst aan me vastklampend. Want al is het tempo gedateerd en is het nou niet bepaald ultra-hd-kwaliteit, de serie pakt nog steeds.

Scene uit de televisieserie op de locatie in Ruurlo
Meester Frans van der Steg en Mejuffrouw Rosmarijn ontmoeten elkaar bij de Zevensprong (aflevering 11).
Wegwijzer in Ruurlo
De Zevensprong nu.

De locatie van de Zevensprong

De serie werd opgenomen op verschillende locaties in de Achterhoek. De belangrijkste locatie is natuurlijk de zevensprong zelf. Elke aflevering begint met het inzoomen op de zevensprong en eindigde met het uitzoomen ervandaan.

Voor de Zevensprong werd een kruispunt gebruikt in het Rijkenbargse bos, net buiten Ruurlo. Hier was een kruispunt in het bos waar vijf wegen bij elkaar kwamen. Speciaal voor de serie werd er een extra weg aangelegd en werden er extra struiken geplant om het bos dichter te laten lijken. Ook werd er als decor een herberg tussen de bomen aangebracht. De beroemde wegwijzer met zeven pijlen werd in het midden geplaatst.

De wegwijzer in Ruurlo
Locatie van de Zevensprong

Zelf naar de Zevensprong in Ruurlo

Wil je zelf de locatie van de Zevensprong bezoeken? Dat kan. Het punt is nog steeds een stuk openbaar bos en je kunt er gemakkelijk komen. Maar bedenk je wel van tevoren of je dat écht wilt. De Zevensprong is in werkelijkheid heel veel minder romantisch en al helemaal niet zo spannend als in de televisieserie. Het bos is eigenlijk nauwelijks een echt bos te noemen. Wil je de illusies van de serie houden, ga dan vooral niet.

Maar als je dat wel kunt scheiden, dan is het zeker erg leuk om even op de voormalige filmset te lopen. De gemeente heeft als historisch herkenningspunt een replica van de wegwijzer neergezet. Niet in het midden van de weg, maar aan de rand. De auto’s hoeven er dus niet omheen.

Op weg naar de Zevensprong vanuit Ruurlo
Het pad vanuit Ruurlo naar de Zevensprong. Het valt meteen op dat de Brozem moeite heeft met de verkeersborden.

Hoe kom je bij de locatie van de Zevensprong?

Als je per se wilt, dan kun je er inderdaad met de auto naartoe rijden. Maar persoonlijk vind ik dat heiligschennis. De Zevensprong doe je met een koets en niet met de auto.

Heb je geen koets bij de hand, parkeer dan je auto op de Garvelinkkampweg in Ruurlo, ter hoogte van Barchemseweg. Van hieruit is het een wandeling van 1 kilometer naar de zevensprong: sla de Bruwershoekweg in, deze gaat over in een voetpad. Zo’n 800 meter na de start sla je linksaf Het Rijkenbarg in en zodoende en je loopt vanzelf de Zevensprong op.

De wandeling van 1 km vanuit Ruurlo naar de locatie van de Zevensprong

Nog een locatie van de Zevensprong in Ruurlo: Het Trappenhuis

Ook een andere belangrijke locatie uit De Zevensprong bevindt zich in Ruurlo. Het Trappenhuis is het oude kasteel Ruurlo, net aan de andere kant van het dorp. Deze locatie kan je zelfs van binnen bewonderen, want het is nu een museum voor realistische kunst. Ten tijde van de opnames stond het leeg, daarna is het een tijdlang het gemeentehuis van Ruurlo geweest.

Het kasteel bevindt zich tussen prachtige kasteeltuinen die gratis en openbaar toegankelijk zijn. Je komt erlangs als je het Liefdespad bewandelt, een erg leuke wandeling van 5 kilometer langs Ruurlo geheel in het teken van de liefde. Wil je de Zevensprong en de liefde combineren: je kunt tegenwoordig trouwen in het Trappenhuis!

Het Trappenhuis

De Zevensprong op YouTube

Heb je de serie nog niet gezien, dan mis je wat. Je kunt de hele serie nu gratis zien op YouTube. De eerste aflevering kun je hieronder zien. De rest zoek je zelf maar op.

Dit artikel bevat enkele affiliate links. Wanneer jij via deze een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *