Schadijkse bossen en heide: wandelen bij America

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Limburg » Schadijkse bossen en heide: wandelen bij America

Wandelen, jazeker, dat kan je bij het Limburgse America in de Schadijkse bossen. En hoe! Ik rijd erheen omdat ik met hond Muppet een nieuw losloopgebied wil ontdekken. Maar wat ik vooral ontdek is een prachtig stuk “nieuwe” heide met stuifduinen en een kudde schapen. En het losloopgebied? Ach, dat nemen we op de koop toe.

Ik kies dit keer voor de route “Schadijk-tocht” van Klik, Print & Wandel, maar kies een andere startplek en besluit het stukje door het dorp over te slaan. Zodoende wordt het een wandeling van 11,6 kilometer, wat zeker met het losloopgebied erbij meer dan genoeg is om het hondje uit te putten.


Wandelen door de Schadijkse Bossen bij America

In de 19e eeuw worden overal in Nederland bossen aangeplant. Zo ook hier in de Limburgse Peel bij het dan nog piepjonge America: de Schadijkse Bossen. Of in het ploat: De Schaak. De heide is ter plaatse al grotendeels veranderd in een zandvlakte met stuifduinen door teveel plaggen en te zwaar begrazen. De bossen moeten het stuivende zand weer wat in bedwang gaan houden. En bovendien neemt sinds 1850 de vraag naar hout steeds verder toe, met de grote mijnbouw vanaf 1900 als hoogtepunt.

Niet ver hiervandaan tref je het Nationaal Park De Groote Peel, ook een ideaal wandelgebied.


De bossen van toen liggen er nu nog steeds. Meestal niet meer als productiebossen. Hout van ver is goedkoper, de mijnbouw is gesloten en er zijn talloze andere bouwmaterialen en brandstoffen beschikbaar nu. Nu hebben de bossen vooral functie voor de natuur en recreatie. Ook in de Schadijkse bossen teelt de natuur welig, maar er wordt hier ook nog actief hout gewonnen. En dat is ook wel te zien. Hier en daar kom je langs delen waar de bomen zich liever lijken te houden aan de mathematische wetten dan de natuurwetten: keurige rechte rijen.

Mountainbikeroute in de Schadijkse Bossen

Je kunt heel prima wandelen hier. Het begin ziet er onder de bomen erg groen uit met heel veel mos. Wat later wordt het een wat meer recht-toe-recht-aan-bos. Geen absolute hoogtepunten, maar precies wat je van een Nederlands bos mag verwachten: veel (naald)bomen, rust en de geur van bladeren in je neus. De paden zijn vaak lang en breed, met af en toe een kronkelend uitstapje.

Wat erg fijn is, is dat er speciaal voor de mountainbikers een apart parcours is aangelegd, wat bijna nergens kruist met de voetpaden. Het is een MTB-route van 19 kilometer met heel veel bochten en lusjes. Sinds de ingebruikname in 2013 zijn de mountainbikers niet meer welkom op de andere paden. Je hoeft dus niet meer bang te zijn van je sokken gereden te worden. En dat scheel heel veel ergernis.

Hoogtepunt: De Schaaks Heide

Maar dan. Je laat het bos achter je, gaat door een klaphek met een bordje wat waarschuwt voor vee, en staat opeens op een prachtig wijds heideveld. Glooiend over de stuifduinen van weleer. Heideplanten doen hun best om te gaan overheersen. Maar ook veel groen en mos ertussendoor.

De heide hier is jong. Geboren in 2006, toen Staatsbosbeheer hier de bomen kapten en een grote open plek realiseerde. Dat alles in de hoop dat de oude heidevelden weer terug zouden keren. En dat lijkt dus alleszins goed te lukken.


Niet ver hiervandaan: het Nationaal Park De Maasduinen. Ook een duinengebied met schitterende heide.


De route laat je hier heerlijk kronkelen over de paadjes. Duin op, duin af. Ik wijk zelf een stukje van de route af. Die mislukte herdershond van mij wil natuurlijk langs de schapen die even verderop als kudde staan te grazen. Ze is half border collie. Goed, toegegeven, eigenlijk wil ik dat zelf. De hond vind de schapenkeutels interessanter dan de schapen zelf (“nee, niet rollen, viezerik”). En ook omgekeerd zijn de schapen niet heel erg onder de indruk. Behalve schapen lopen hier ook landgeiten, maar die houden zich beter verborgen.

Met kinderen? Ga naar de Heere Peel aan het einde van de route.

Het laatste stukje van de wandeling gaat door de Heere Peel, een stukje peellandschap dat pas in 2003 is aangelegd en nog een beetje lijkt op een park. Maar dit is tegelijk wel het domein waar je met je kinderen moet zijn: een spannende speeltuin, met onder andere een klauterpartij over touw boven het water en een avonturenbos waar je hutten kunt bouwen.

Met de hond? Honden los in het Schadijkse bos

Meteen al aan het begin van de wandeling loop je door een ruim losloopgebied. Er is hier zelfs een apart wandelrondje uitgezet van tweeënhalve kilometer, speciaal voor hondjes en aangegeven met aparte bordjes. Als losloopgebied valt het mij eerlijk gezegd wat tegen. Het eerste stuk loop je best dicht langs een drukke doorgaande weg. Het is een meter of vijftig, maar zonder een afbakening. Dus als je hond een haas ziet, dan ie is zeg maar het haasje.

Bovendien lopen er ook best wat mensen zonder hond. De cursus dat andere mensen het niet zo leuk vinden als je tegen ze opspringt, moet mijn jonge hond nog voltooien. De aanwijzing bij het grote bord dat de honden alleen op de paden en wegen los mogen lopen laat ik maar even voor wat het is. De cursus “Niet van het pad af”, daar moet volgens mij elke hond überhaupt nog aan beginnen. Al met al een prima plek hoor, maar ik ken ook leukere losloopgebieden.


Het mooiste losloopgebied dat ik ken is het losloopgebied Budel-Dorplein: groot, afgebakend en met een zwemvijver.


De wandelroute Schadijk-tocht

De wandelroute die ik loop is de Schadijk-tocht, opgesteld door Adrie Raaijmakers. Het is voor het eerst dat ik een wandelroute van Klik, Print en Wandel volg. En die route beviel me erg goed. Op een prettige manier worden de grote voor de hand liggende paden afgewisseld met wat verrassende zijpaadjes die lekker kronkelen.

Verblijf je toevallig op Center Parcs de Limburgse Peel of Het Meerdal, dan kun je de wandeling letterlijk vanaf het park starten. De route loop namelijk vlak langs beide vakantieparken.

Op een paar puntjes wijk ik af van de route. (Zie onderaan voor de gpx van mijn route.) Ik start niet in het dorp, maar bij de parking bij het losloopgebied. In het losloopgebied volg ik in eerste instantie de route die daar is uitgezet, maar besluit al snel om toch de voorgenomen route te kiezen. Op de heide volg ik zoals gezegd de schapen. En net op de rand van de heide kies ik voor een parellelpaadje dat net even afwisselender is dan de gekozen route. En ik sla dus het stuk van en naar het dorp America over. Uit de reviews blijkt dit ook het wat saaiere stuk te zijn.

Ik gebruik zelf alleen gpx en geen routebeschrijvingen, dus over die laatste kan ik niet oordelen. Maar als deze route representatief is voor de andere 656, dan smaakt dit zeker naar meer.

Praktische informatie over wandelen in Schadijkse Bossen en Heide bij America, Limburg.

  • Lengte 11, 6 km
  • Startpunt: parking hoek Lorbaan/Naaldhoutweg
  • Meer informatie over de Schadijkse Bossen
  • Horeca: Bosbrasserie Aan de Drift, bij startpunt, alleen open op zaterdag en zondag.
  • Voor fans van Center Parcs, er liggen in de directe omgeving maar liefst twee bungalowparken: Het Meerdal en Limburgse Peel

Download gpx-track

De gpx-track van de route zoals Muppet en ik hem gelopen hebben kun je hieronder met de knop downloaden. Voor informatie over de route van Klik, Print & Wandel vind je op hun website.

Gerelateerde berichten

  1. Paardekop wandelen
  2. wandelen in ell landgoed lemmenhof
  3. Sluis in Well bij Reindersmeer met bezoekerscentrum
  4. wandelvakantie in eigen land

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 comments