Wandelen in Weldam: Trage Tocht Kerspel Goor

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Overijssel » Wandelen in Weldam: Trage Tocht Kerspel Goor

Weldam in het Overijsselse Twente is een prachtig mooi en uitgestrekt landgoed waarin het meer dan prettig wandelen is. Pronkstuk is het kasteel en vooral de tuinen eromheen. En de overige 10 kilometer? Als je van landgoederen houdt kun je hier je hart ophalen aan de schitterende beukenlanen, bossen en boerderijen. Loop vooral de ruïne van de bunker niet voorbij, dit is een micro-hotspotje om u tegen te zeggen.

Je kunt het landgoed op de bonnefooi ontdekken of er een wandelroute bij zoeken. Ik adviseer de Trage Tocht Kerspel Goor, want die gaat bijna overal langs wat hier de moeite waard is. Wil je weten waarom het de moeite waard is? Lees dan vooral verder.

Wandelen bij kasteel Weldam

Kasteel Weldam

Je bevindt je in de gemeente Hof van Twente, een gemeente van slechts zes dorpen maar met liefst zeven kastelen. Weldam is één van de grootste landgoederen in Oost-Nederland. De wandeling over het landgoed Weldam begint met een kleine aanloop, maar na een anderhalve kilometer wandelen we bijna tegen kasteel Weldam op. Kasteel Weldam is in veel opzichten zelf al meer dan de bezoek waard, zelfs als je geen zin hebt om te wandelen. Het gebouw is een schitterend edelmanshuis uit de 17e eeuw. De classicistische voorgevel is zo rond 1645 gebouwd.

Kasteel Weldam aan de achterkant

Aan de achterkant zien we een tweetal torens, een vierkante en een achthoekige. Deze torens zijn van later datum. Als je van dubbele achternamen houdt, dan had je bij het huwelijk moeten zijn dat in 1877 werd voltrokken. Toen trouwde de toenmalige eigenares Maria Cornelia barones van Heeckeren van Wassenaer met Wilhelm Carel Philip Otto Graaf van Aldenburg Bentinck en Waldeck-Limpurg. Met zoveel titels had het bruidspaar blijkbaar ruimtegebrek en werd besloten tot uitbreiding. De vierkante toren werd gebouwd in 1897, de achtkantige twee jaar later.

De bruidegom was overigens eigenaar van kasteel Middachten, waar we onlangs een Rap Rondje wandelden. Beide kastelen zijn dus lange tijd in dezelfde handen geweest.

Weldam

De tuinen van Weldam

Maar ook de tuinen werden in die periode aangelegd. Het gereed maken van de grond voor de aanleg van een tuin was al een jaar na het huwelijk gestart. Uit de administratie van Weldam blijkt dat er in 1878 in totaal 7868 mandagen gewerkt is aan de tuin met schop en spa en dat dat 70 cent per dag kostte. In de jaren daarna kreeg de tuin de vorm die het grotendeels vandaag de dag nog steeds heeft. Sierlijke buxusvormen, die met een chique woord parterres de broderie worden genoemd, en mooie taxushagen in kegelvormen.

Parterres de broderie tuin van kasteel Weldam

Erg mooi is ook de zogenaamde berceau aan de linkerkant van de tuin. Een berceau is een gang in een tuin tussen twee hagen die aan de bovenkant zijn samengevlochten. Op deze manier konden de edelen toch in de tuin van Weldam wandelen zonder bruin te worden door de zon. Een blanke huid was het kenmerk van de rijken om zich te onderscheiden van de stumperds die op het land moesten werken. De berceau op Weldam is 145 meter lang en via poorten in de zijkant te bereiken. ’s Ochtend schijnt de zon door de poorten naar binnen, wat een bijzondere lichtinval geeft.

Wandelen door de borceau van Kasteel Weldam

Het oudste hagendoolhof van Nederland

Hoogtepunt van de tuin is het doolhof. Het is aangelegd in dezelfde periode als de rest van de tuin (1885/1886) met oorspronkelijk 1100 tujabomen. En daarmee is dit het oudste hagendoolhof van Nederland. Het is niet eens zo heel erg groot, 42 bij 22 meter, en het lijkt op het eerste gezicht nog best eenvoudig. Maar dat viel me aan de binnenkant uiteindelijk nog best tegen.

Na een aantal verkeerde bochten heb ik uiteindelijk wel de binnenkant bereikt, een houten uitkijktoren, vanwaar je een gaaf uitzicht hebt over de tuinen en – handig voor de terugweg – het doolhof zelf. Het ontwerp van het doolhof is gebaseerd of Hamton Court Palace in Londen. De Hagen zijn niet meer origineel uit de 19e eeuw, maar inmiddels al tweemaal opnieuw geplant: na de Tweede Wereldoorlog en nog een keer in 1999.

Oudste hagendoolhof van Nederland in Weldam

Wandelen door tuinen van Weldam en het doolhof

Het doolhof en de siertuinen van Weldam zijn overdag te bezoeken voor €3 euro per persoon (€1 voor kinderen). Deze dien je te betalen aan de tuinman. Liever niet aanbellen bij de huidige bewoners graaf en gravin Zu Solms-Sonnenwalde. Toen ik er was heb ik echter geen tuinman gezien en kon niet anders dan onbetaald weer vertrekken. Sorry, graaf.

De bunker uit WOII, een microhotspot

Vlak achter kasteel Weldam (met de Trage Tocht wandelen we erlangs) ligt een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Je moet het net even weten dat ie hier lig. Als je niet oplet, dan is de kans groot dat je hem mist. En dat zou jammer zijn, want de bunker is én leuk om even van binnen te bekijken én getuigd van lokale geschiedenis, die maar weinig mensen nog weten.

Wandelen langs oude bunker uit WO-II

De bunker is namelijk één van de laatste nog zichtbare restanten van een radarcomplex wat hier in de periode 1942-1944 stond. De Duitsers hadden radaropstelling gemaakt om geallieerde bommenwerpers op te merken en te kunnen volgen. Het bestond uit een aantal radars, zoeklichten en afweergeschut en werd door de lokale bevolking ook wel Lunapark genoemd. De Duitsers zelf gebruikten de codenaam “Kröte” wat “pad” betekend (de amfibie, geen wandelpad). Er waren zo’n 150 manschappen gelegerd.

interieur van bunker bij Weldam

Het hele complex lag aan de andere kant van de beek, maar daar is bijna niets meer van terug te zien. De bunker bij Weldam, waar we langs wandelen, lag een stukje van de radaropstelling af en was bedoeld als schuilkelder. Destijds was de bunker bedolven onder een laag aarde voor het opvangen van bommen. Het muurtje voor de ingang was een schervenvanger. Vroeger was er nog een dakje tussen de schervenvanger en de bunker zelf, maar die is nu verdwenen. De ingang aan de achterkant is een noodingang.

Absolute aanrader voor meer informatie en smeuïge anekdotes is de website van Jan Poortman, geboren in Goor.

bunker met schervenvanger
kijkgat in bunker weldam

De Trage Tocht Gerspel Goor over het landgoed Weldam

Na het bezoek aan de siertuinen van het kasteel en het kijkje in de bunker wandelen we verder over het Landgoed Weldam. Het klinkt misschien als een uitgebreid toetje van 10 kilometer na de hoofdmaaltijd, maar dan toch zeker wel een heerlijk zoet toetje. Want het Landgoed Weldam is werkelijk een prachtige omgeving om te wandelen.

Wandelen over de Weldammerlaan bij kasteel Weldam

Het landgoed is trouwens erg groot: 1100 hectare weiland en bouwland, 700 hectare bos, 65 boerderijen en 20 woningen. Zo af en toe komt er een boerderij vrij van huur of pacht, die vervolgens als woning weer beschikbaar komt. Je kunt je belangstelling kenbaar maken, maar een wachtlijst wordt er niet gehanteerd.

Wandelen op het landgoed Weldam is een waar feestje voor liefhebbers van landgoederen. Je hebt alle typerende kenmerken, zoals de karakteristieke rechte bomenlanen, de weilanden en akkerlanden die je mooie doorkijkjes verschaffen. Je ziet de glooiende essen, van tijd tot tijd doorsneden door een beek. En natuurlijk de bossen die ooit zijn aangeplant, voornamelijk voor de houtproductie, maar ook voor de sier met uitheemse soorten.

Echt opvallende hoogtepunten ga je tijdens deze wandeling in Weldam niet tegenkomen, maar bijna elke meter is het genieten van de rust, het cultuurlandschap en de natuur. Eigenlijk viel alleen het stukje over de Slotsdwarsweg wat tegen, waar we eerst een transportbedrijf passeerden en vervolgens en bijna over het erf van een producent van betonproducten wandelen. Maar na een paar honderd meter loop je ook dan weer de bossen in en keert het landgoedgevoel snel terug.

glooiende velden
wandelen in landgoed weldam

Praktische informatie over wandelen in het landgoed Weldam

 • Lengte: 12 kilometer
 • Startplaats is bij de parking van Weldam (google maps): vanuit Goor de Diepenheimseweg, in een bocht naar rechts min of meer rechtdoor rijden (volg de blauwe P-bordjes).
 • Honden zijn aangelijnd welkom
 • Geen horeca langs de wandelroute
 • De Trage Tocht Kerspel Goor (routebeschrijving en gpx) kun je verkrijgen via Wandelzoekpagina. Inbegrepen bij een abonnement (€13,50 per jaar) of als losse wandeling (€2,50)

Kasteel Weldam en wandelen door de siertuin

 • Siertuinen van Weldam zijn open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur, entree €3,00 voor volwassenen, €1,00 tot 12 jaar, te voldoen bij tuinpersoneel.
 • Het kasteel zelf is niet te bezichtigen
 • Zie voor meer informatie de website van Weldam

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

 1. boomtuin Diepenheim
 2. Spookhuis Hertme
 3. liefdespad ruurlo
 4. Wandelen in Het Lankheet
 5. wandelen in Olst Kasteel de Haere
laan met bomen in het landgoed

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *