trage tochten in brabant

Trage Tochten in Brabant

Ook in Noord-Brabant tref je veel Trage Tochten. Trage Tochten zijn wandelroutes die vaak net even van de gebaande paden afwijken en de kleine mooie paadjes opzoeken. Meestal in de mooiste natuur die je in Nederland kunt vinden, maar ook wel op het platteland en in de groenste delen van de stad. Je kunt ze lopen op basis van een klassieke routebeschrijving, aan de hand van een kaartje of via de meegeleverde gpx-bestanden.

Op Bestemming Buitenlucht beschrijf ik met regelmaat een Trage Tocht om je alvast in de stemming te brengen. Zoek je Trage Tochten in Brabant? Dan is dit overzicht een handig startpunt. Alle beschreven Brabantse Trage Tochten op een rijtje, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten. Deze lijst wordt telkens geüpdatet wanneer ik een nieuwe trage tocht in de provincie Noord-Brabant heb voltooid.

Liever naar Limburg? Kijk dan eens op mijn overzicht met samenvattingen van de Limburgse Trage Tochten.

Trage Tocht De Mortel: één van de mooiste Trage Tochten in Brabant

Dit vind ik één van de mooiste Trage Tochten in Noord-Brabant. Het is en heel rustige wandeling met prachtige doorkijkjes. Maar het hoogtepunt is het stuk langs de Esperloop. Een fantastisch meanderend beekje waarbij het lijkt alsof de beek continu de bomen probeert te ontwijken. Als je gelukt hebt dan liggen daar tussendoor de halfwilde herkauwende runderen. Ook mooi is de andere beek: de Snelle Loop. Een Trage Tocht bij de Snelle Loop, je moet het maar bedenken.

Startpunt van deze Trage Tocht is het kerkdorpje De Mortel, nog net in Noord-Brabant, tussen Helmond en Gemert ten oosten van Eindhoven.

Lees meer over Trage Tocht De Mortel.

Trage Tochten in Brabant: doorkijkje in De Mortel

Trage Tocht Heeze: wandelen rond het grootste ven van Nederland

Een van de mooiste heidevelden die ik ken, de Strabrechtse Heide bij Heeze, tussen Eindhoven en Weert. Het lijkt wel oneindige heide en de route loopt rondom het Beuven, het grootste ven van Nederland. Het is een forse wandeling van 22 kilometer, maar daar krijg je ook wel wat voor terug. Het kasteeltje in Heeze, Landgoed de Lange Bleek, de Somerense Heide, de Strabrechtse Heide en als toetje een heerlijk laarzenpad langs de Kleine Dongel.

Lees meer over Trage Tocht Heeze

Trage Tochten in Brabant/ de heidevelden bij Heeze

Trage Tocht Plateaux-Hageven bij Bergeijk: verDOMMELd mooi wandelen

Deze wandeling loopt langs de Belgisch-Nederlandse grens en is zeker in de nazomer een van de toppers van Nederland. De heel afwisselende route begint bij prachtige graslanden die nog op tradionele wijze worden bevloeid. De Herfsttijloos bloeit hier in september. Daarna de prachtige heide, die als je geluk hebt in september nog net een beetje bloeit. En de prachtige Dommelvallei, waar de rivier weer net als vroeger mag meanderen. Een leuke hangbrug over de Dommel maakt het compleet.

De Trage Tocht ligt in het zuidwesten van Noord-Brabant in de buurt van Bergeijk en Valkenswaard en is 12 kilometer lang.

Lees meer over de Trage Tocht Plateaux-Hageven

Trage Tocht Plateaux-Hageven ij Bergeijk

Trage Tocht Heeswijk: Wandelen langs de Aa en het kasteel Heeswijk

Deze wandelroute loopt tussen Heeswijk-Dinther en Berlicum langs beide oevers van de rivier de Aa. Het is een schitterend wandelgebied, bestaande uit een brede strook natuur waar weilanden, ruigere velden en hier en daar wat bomen elkaar afwisselen. Trek zeker waterdichte schoenen aan, want het pad gaat soms door erg drassige veldjes.

Vergeet ook Kasteel Heeswijk niet, een prachtige waterburcht die je desgewenst kunt bezoeken. Nadeel van deze route is wel de nabijgelegen snelweg die zowel hoorbaar als zichtbaar voor stoorzender speelt.

Lees meer over de Trage Tocht Heeswijk

Kasteel Heeswijk bij ""n van de Brabantse Trage Tochten


Trage Tocht Giersbergen, één van de kortste Trage Tochten in Brabant

Giersbergen ligt aan de rand van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Het is een gehuichte van enkele hoeve, maar wel de perfecte startpunt voor een wandeling of fietstocht langs door de natuur. Deze wat kortere Trage Tochtje (9 kilometer) gaat door de Hooge Heide, Helvoirtse heide en langs het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch – Drongelen. Met veel horeca onderweg, waaronder een pannenkoekenhuis, ook erg geschikt om met kinderen te wandelen.

Lees meer over Trage Tocht Giersbergen

Trage Tocht Giersbergen: langs het afwateringskanaal

Trage Tocht Groote Peel, op ontdekking in het Nationaal Park

De Groote Peel is gevormd door de turfwinning, maar nu een fantastisch mooi natuurgebied. Probeer deze rocht niet de toen in het voorjaar, want van 15 maart tot 15 juli is de Trage Tocht Groote Peel niet toegankelijk vanwege het broedseizoen. Daarbuiten wel, en dan zul je je vergapen aan de grote waterplassen en de watervogels, maar ook heide, een zandrug en wat weilanden. En een gloednieuwe uitkijktoren, waarvan de eerste verdieping ook met rolstoel begaanbaar is. De tocht loopt door het grensbied van Noord-Brabant en Limburg.

Lees meer over de Trage Tocht Groote Peel