liefdespad ruurlo

Liefdespad Ruurlo: hartstocht in de Achterhoek

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Gelderland » Liefdespad Ruurlo: hartstocht in de Achterhoek

Een wandelpad dat met liefde is gemaakt. Dat is het Liefdespad in Ruurlo. Het is nog hele prille liefde: het pad is pas in 2020 geopend. Op Valentijnsdag natuurlijk. Het is een kort ommetje van 5 kilometer, gelardeerd met meerdere kunstwerken. Alles rond het thema liefde.

Nu ben ik altijd wel in voor wat romantiek. En dus trok ik snel de wandelschoenen aan mijn vrijersvoeten en ging op onderzoek. Wordt het liefde op het eerste gezicht? Of blijkt het wandelpad liefdewerk, oud papier?

>>> Lees mijn laatste blogs als eerste: volg me op Facebook

Wat is het Liefdespad in Ruurlo?

Het Liefdespad is in de eerste plaats “gewoon” een wandelroute. Laat wandelen in de bossen rondom Ruurlo nou allesbehalve een straf zijn. De natuur is schitterend en afwisselend, met mooie doorkijkjes en leuke kronkelende paadjes.

De route is niet al te lang, maar een prima rondje van 5 kilometer. Een uurtje ongeveer. Je houdt dus meer dan genoeg tijd over om elkaar tussendoor amechtig in de ogen te staren. En als je die fase al lang en breed gepasseerd bent, dan is het ook een ideaal rondje met de kinderen.

Onderweg loop je langs diverse hotspots van Ruurlo. Je passeert onder andere een klimbos en het grootste doolhof van Nederland. In het kasteel van Ruurlo is nu het toonaangevende museum MORE gevestigd, met realistische kunst. Wil je die allemaal bezoeken, dan duurt een rondje natuurlijk wel langer dan een uur. Maar wat let je? Je bent verliefd en hebt alle tijd.

>>> Je kunt ook heel mooie stadswandelingen maken in de Achterhoek. Wat dacht je van een gratis audiotour door het schitterende Zutphen?

De kunst langs het Liefdespad in Ruurlo: loveseats

Om deze bijzondere plekken in Ruurlo te verbinden tref je langs het Liefdespad meerdere kunstobjecten aan. De kunstobjecten hebben allemaal te maken met het thema liefde. Liefde voor elkaar natuurlijk, maar ook liefde voor de natuur, voor water, voor cultuur etc. En het leuke is dat alle objecten zo zijn gemaakt dat je erop kunt zitten. Het zijn heuse loveseats.

>>> Wandelen in de natuur en kunst gaan heel goed samen, zoals we weten van de befaamde Andreas Schotel Wandeling.

High Tea tafel

Het eerste kunstwerk dat ik zie is de High Tea Table. En dat “high” moet je nogal letterlijk opvatten. De picknicktafel is namelijk de hoogste die ik ooit gezien heb, een meter of drieënhalf hoog, schat ik. En in plaats van één bankje, telt de High Tea Table drie rijen bankjes boven elkaar. Het is een ontwerp van Daan den Houter, die het Sociale Sculptuur noemt. Boven op de tafel kun je het alledaagse zien, maar vanuit een heel ander perspectief.

Er ligt verse hagel op en het ziet er daardoor glad uit. Aan de zijkant staat “Enter at your own risk”. Ik besluit het andere perspectief voor een andere keer te laten. Ik heb mijn lijf te lief voor dit soort kapriolen. Maar ik denk dat mijn kinderen het onder veiliger weersomstandigheden echt geweldig zouden vinden.

Mechanische schommelbank

Net als een ander kunstwerk, trouwens. Het is een sierlijk vormgegeven loveseat. Door een mechanisme dat erin verwerkt is, kun je de bank laten schommelen. Als een soort schommelbank dus. Het is een ode aan bewegen, gemaakt door Thijs Kelder. En als ik hier met mijn lief geweest zou zijn, dan hadden we hier zeker ik weet niet hoe lang wiegend zitten wegzwijmelen.

Liefde voor de natuur

Het meest bijzondere kunstwerk, in mijn ogen dan, zie ik bij het einde van het Liefdespad. ALL WITH ALL heet het en het bestaat uit een grote cirkel, waar je op een verhoging achter kunt zitten. Met z’n tweetjes uiteraard. Ieder aan een kant. Vanaf daar kijk je uit over het akkerland en de bossen daarachter. De cirkel beperkt je zicht, als een soort passe-partout, maar concentreert daarmee je aandacht op de schoonheid van de Achterhoek. Kunstenaar Rob Sweere brengt hiermee een ode aan de regio.

De Liefdesbrug

Je hoeft er niet meer helemaal voor naar Parijs. Als je je liefde bezegelen wilt kun je nu in Ruurlo je slotje aan de brug hangen. Hiervoor is speciaal een brug gebouwd, waar het logo van het Liefdespad uit is gestanst. Of je het sleuteltje ook in de sloot mag gooien weet ik niet. Maar er zitten wel al behoorlijk wat slotjes voor eeuwig vastgeketend.

Museum MORE

Onderweg op de route kom je langs het schitterende kasteel Ruurlo. Veertig jaar geleden was dit het gemeentehuis van Ruurlo. Maar wereldberoemd in Nederland is het als het Trappenhuis uit de jeugdserie “De Zevensprong”. Sinds 2017 is het een toonaangevend museum voor modern realisme en trekt het veel bezoekers. Het park eromheen is vrij toegankelijk. En mocht het nou een beetje uit de hand lopen met de liefde, dan is het kasteel ook een trouwlocatie. Met een goudgele trouwzaal en een bruidssuite in de historische torenkamer.

>>> Wist je dat de Zevensprong zelf zich ook bevindt in Ruurlo? Ik heb een apart blogje gewijd aan de locatie van de Zevensprong als micro-hotspot.

De liefde gaat door de maag: starten bij restaurant De Heikamp

Het Liefdespad in Ruurlo is een rondwandeling, dus dat betekent dat je in principe overal kunt beginnen. Om je op weg te helpen zijn er twee aanlooproutes, één vanuit het centrum van Ruurlo, één vanaf het station. Kom je voor de kunst in het museum MORE? Dan kun je zo je bezoek verlengen met een wandelingetje, want het Liefdespad loopt er vlak langs.

Kom je met de auto, dan is het meest logische startpunt de parking bij Het Heikamp. Hier kun je niet alleen vrij makkelijk je auto kwijt, het is ook de plek voor veel van de andere activiteiten, zoals het doolhof of het klimbos.

En natuurlijk niet te vergeten het restaurant De Heikamp. Want uiteindelijk gaat liefde natuurlijk toch gewoon door de maag.  Hier kun je terecht voor een kop koffie voordat je je op het Liefdespad gaat begeven. Of, misschien nog beter, kun je de volgende stappen zetten en voorzichtig oogcontact zoeken vanachter de menukaart. Keuze uit maaltijdsalades, hamburgers, omeletten en heel veel prijswinnende pannenkoeken. Maar het dessert staat natuurlijk al vast: de “Wie holt van mekear” ijsfeest voor twee personen.

Ben je na het lopen van het Liefdespad nou helemaal hoteldebotel en impelstimpelstapelverliefd geworden? Koppel er dan een romantische overnachting aan toe. Bijvoorbeeld bij de luxe glamping van Oetdoor in de Achterhoek: een nachoschotel bereiden op een haardvuur, met bubbels in de hottub en een groot tweepersoonsbed voor de eindeloze nacht.

Voor wie is het Liefdespad in Ruurlo?

Soms zou ik willen dat ik weer 18 was, tot over mijn oren overspoeld met kalverliefde. Voortdurend die net iets te grote ogen. Die diepe existentiële maar o zo spannende onzekerheid. Het wel willen maar eigenlijk nog niet precies weten hoe. En samen steeds weer stukjes wereld ontdekken. Hand in hand.

Zucht… Die tijd is allang voorbij. Maar niet getreurd, want het Liefdespad is voor iedereen. Ben je nog op zoek bent naar ware? Wie weet loop je hem of haar hier tegen het lijf. Ben je allang getrouwd en zeul je je kroost achter je aan? Hier kom je tot rust. Loopt je huwelijk op de klippen? Wellicht kom je hier weer nader tot elkaar. De organisatie zelf probeert het Liefdespad zelfs te marketen als een ontmoetingsplek voor blind dates.

Ach, eigenlijk is het hele liefdesthema vooral een goed excuus om hier te komen wandelen en te genieten van de van de kunst en natuur. Dus zelfs als je je buik vol hebt van de liefde, kom dan gewoon voor een leuke natuurwandeling.

Praktische Informatie over het Liefdespad in Ruurlo

Het Liefdespad ziet er professioneel uit. Het pad heeft een eigen website met een hip en strak design. Organisatorisch zit er een breed gedragen stichting achter. Bij de opstappunten staan grote landmarks en langs het pad zijn de markeringen onberispelijk en goed te volgen. Enige smet op de professionaliteit is dat de sociale mediakanalen al bijna een jaar geen nieuwe berichten toont. Maar laat dat je niet in de war brengen, want het liefdespad is springlevend.

  • Lengte: 5 kilometer
  • Startpunt: De Heikamp, Hengeloseweg 2, 7261 LV Ruurlo. Parkeren is gratis.
  • Alternatieve startpunten: centrum Ruurlo, station Ruurlo, museum MORE
  • Meer informatie: https://liefdespad.nl/
  • Je vindt de route ook bij Achterhoek.nl en in de nieuwe Achterhoek Routes app, net als alle andere wandel- en fietsroutes in dit mooie stukje Nederland.
  • Meer informatie over Museum MORE  
  • Website van Restaurant De Heikamp
  • Voor de allerkleinsten is er bij het opstartpunt bij De Heikamp ook een kabouterpad
  • Het Doolhof van Ruurlo  is het grootste doolhof van Nederland, en 25 jaar geleden zelf het grootste doolhof van de wereld. Het doolhof stamt uit 1891.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments