Kasteel Middachten

Rappe Rondjes van de vader van de Trage Tochten

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Gelderland » Rappe Rondjes van de vader van de Trage Tochten

Rappe Rondjes is het nieuwe wandelconcept van routemaker Rob Wolfs. Rob Wolfs is vooral bekend van de populaire Trage Tochten, maar dat ging hem blijkbaar niet snel genoeg. Recentelijk rollen Robs Rappe Rondjes met ruime regelmaat van de rollende band. Hoog tijd om daar eens dieper in te duiken.

rap rondje de steeg

Trage Tochten

Rob Wolfs is de geestelijk vader van de Trage Tochten. De term Trage Tochten leidt nogal eens tot verwarring in diverse Facebookgroepen. “Hoezo traag?” en “Mag je dan niet harder dan 2 kilometer per uur?” Hoewel niemand je verbiedt heel traag te lopen is dat in elk geval niet de gedachte erachter. Trage Tochten zijn wandelroutes van meestal 10 tot 20 kilometer die proberen de platgetreden paden te vermijden. In plaats daarvan zoeken ze juist de kleinere en minder bekende paadjes in de natuurgebieden op. Het liefst de onverharde paden. Trage Tochten hebben dan ook een “zandpadgarantie”: minimaal 70% van de wandelroute is onverhard, maar meestal is dit veel meer.

Zodoende ontstaat er een tocht die uitnodigt om de tijd te nemen om volop te genieten en te ontdekken. Trage tochten zijn traag omdat ze je helpen te onthaasten.

Plateau Eben-Emael tijdens Trage Tocht Kanne
Een typisch Trage Tocht paadje, in dit geval bij de Trage Tocht Kanne.

Trage Tochten zijn niet met pijltjes langs de paden gemarkeerd. Daar is bewust voor gekozen. Het markeren kan alleen met toestemming van de terreinbeheerders en die willen het liefst de wandelaars zoveel mogelijk over de al bestaande routes leiden. En zo mis je dus net die mooie onbekendere paden waar de Trage Tochten juist in uitblinken.

Wil je een Trage Tocht wandelen, dan kun je de routebeschrijving, wandelkaart en gpx-bestand downloaden via Wandelzoekpagina. Ze zijn inbegrepen bij een abonnement (€13,50 per jaar), maar je kunt ook losse wandelingen verkrijgen voor €2,50.

Wandelpaadje langs de Maas in Beesel bij de Trage Tocht
Langs de oevers van de Maas bij de Trage Tocht Beesel.

Bestemming Buitenlucht is fan van de Trage Tochten. Heel vaak kies ik een plek uit waar ik wat over schrijven wil en zoek er pas daarna een wandeling bij. En heel vaak komt er dan een Trage Tocht uitrollen, want je vindt ze bijna in heel Nederland. En je weet dan vrij zeker dat je een mooie ronde maakt die net wat origineler is dan de wandelingen langs knooppunten. Over veel van de Trage Tochten die ikzelf heb ondernomen, heb ik uitgebreide reviews geschreven. En als je die leest snap je waarschijnlijk mijn enthousiasme wel.

Rappe Rondjes

Maar voor wie het allemaal te traag gaat, zijn er sinds dit jaar de Rappe Rondjes. Poëtisch net zo allitererend als Trage Tochten, maar semantisch juist de tegenhanger. En niet onwaarschijnlijk zal ook deze naam wel tot misverstanden leiden. Neen, Rappe Rondjes hoef je niet rennend in een zo kort mogelijke tijd af te ronden. En je mag je nog steeds onthaasten tijdens de Rappe Rondjes als je wilt. Graag zelfs. Maar in een aantal aspecten zijn de Rappe Rondjes wel degelijk sneller dan de Trage Tochten.

Rob Wolfs, bedenker van de Rappe Rondjes
Routemaker Rob Wolfs, bekend van de Trage Tochten en nu ook van de Rappe Rondjes

Ten eerste zijn de Rappe Rondjes wat korter: op een enkele uitzondering na zo’n 5 tot 10 kilometer. In dat opzicht ben je er dus wel rapper mee klaar. Ten tweede zijn de Rappe Rondjes sneller klaar voor de routemaker zelf. Rob bedenkt thuis achter de topografische kaarten een leuke route die hij zelf wil wandelen, wandelt deze op een moment dat het hem uitkomt en hoeft dan alleen nog maar het gpx-bestand te uploaden. En klaar is Rob. En kunnen wij volgers optimaal profiteren van de wandelingen die Rob toch al wilde maken. Inderdaad, een routebeschrijving wordt er niet voor gemaakt. De wandeling kun (gratis) als gpx-bestand downloaden vanaf Wandelzoekpagina. Abonnees kunnen er ook een wandelkaartje bij downloaden.



Betekent dit dat Rob de Rappe Rondjes afraffelt? Geenszins. Met zijn ervaring als routemaker zijn de Rappe Rondjes nog altijd kleine pareltjes in de natuur en weet hij telkens weer de net iets leukere plekjes te vinden en net iets meer afwisseling te realiseren dan de “standaardroutes”. Ook bij de Rappe Rondjes zijn het de onverharde paden die de wandelbeleving bepalen.

En dat mocht ik aan den lijve ervaren. Want toen Rob mij uitnodigde eens kennis te komen maken, stelde ik meteen voor er een Rap Rondje aan te koppelen. Het werd het Rappe Rondje De Steeg aan de rand van de voor mij nog onbekende Veluwezoom.

Het Rappe Rondje De Steeg

De Steeg, het klinkt als een nauw straatje in een grote stad waar je na een avond stappen met je pas veroverde liefde de eerste kus uitwisselt. De Steeg is echter een dorpje van nog maar net een duizendtal inwoners in de gemeente Rheden. Het ligt op de rand van de Veluwe aan de IJssel in een wat heuvelig landschap met uitgestrekte landgoederen, brede lanen, en beboste hellingen. Niks geen stinkende straatjes in de drukke stad. Om te zoenen, dat is het landschap hier daarentegen wel.

We starten het Rappe Rondje De Steeg bij het landgoed Rhederoord, tegenwoordig een hotel, restaurant en trouwlocatie. Ze noemen zichzelf het best bewaarde geheim van de Veluwe. Misschien niet een al te lucratieve attitude voor ondernemers om je locatie geheim te houden, maar het klopt dat het landgoed wat verborgen ligt. De parkeerplaats van Rhederoord bereik je via een onverwachte afslag en een nogal smalle toegangsweg. Ik was blij dat Rob me de weg wees.

Fontein in de tuin van Rhederoord aan het begin van Rappe Rondje De Steeg

Het landgoed is in 1657 ontstaan doordat een zekere Willem Everwijn de grond aankocht. Toch duurde het nog een kleine eeuw voordat zijn kleinzoon Willem Reinier Brantsen, burgemeester van Arnhem, er in 1746 een huis op liet bouwen. Het huis ligt boven op een heuvel. Aan de voorzijde had men schitterend uitzicht over het IJsseldal en op heldere dagen zelfs tot in Duitsland. Aan de achterzijde werd een klassieke baroktuin aangelegd. Zowel het huis als de tuin zijn nadien nogal aangepast.

De tuin nu is het resultaat van aanpassingen halverwege de 19e eeuw naar de toen opkomende romantische Engelse landschapsstijl. De strakke lijnen zijn verdwenen en vervangen voor sierlijke paadjes, glooiende grasvelden en groepjes met aangeplante bomen. Onze wandelroute slingert over deze paadjes achterlangs het landhuis door het park, over een oude ijskelder en komt dan aan de voorkant van het landhuis terecht.

Rhederoord, startpunt van het Rappe Rondje De Steeg

Kasteel Middachten

Via een stukje langs een arm van de IJssel en met zicht op een brug met de snelweg bereiken we de hoofdattractie van dit Rappe Rondje: kasteel Middachten in het gelijknamige landgoed. In tegenstelling tot het buitenverblijf Rhederoord is Middachten echt gebouwd ter verdediging van Gelderland. Van origine middeleeuws, maar in de loop der tijd meerdere keren verwoest en weer opgebouwd.

Luchtfoto van kasteel Middachten

Het kasteel zoals het er nu bij staat komt uit 1698. Het is de herbouwde versie nadat Lodewijk de XIV, de Zonnekoning, het in het Rampjaar 1672 had verwoest. De tuin rondom het kasteel werd direct na het herbouwen van het kasteel aangelegd. Geïnspireerd op, oh ironie, Versailles.

Kasteel Middachten

De tuin en orangerie zijn in de zomermaanden (juni tot september) geopend voor publiek. Het kasteel zelf is in juni tot augustus op zondagmiddag open. Check de exacte openingstijden op de website van Middachten. De wandelroute gaat langs het kasteel en langs de gracht met een mooi zicht op de voorburcht en het kasteel zelf.


Het kasteel is een poos van dezelfde eigenaar geweest als kasteel Weldam in Twente. Er is een schitterende Trage Tocht beschikbaar over landgoed Weldam.


Brug over gracht kasteel Middachten

De Bronbossen van Middachten

We wandelen vervolgens over het landgoed van Middachten door het Kooibos en het Fasantenbos. Als je de aangelegde tuinen even zat bent, kom je hier wel weer aan je trekken. Het is wat dat betreft afwisseling troef bij dit Rappe Rondje. We lopen namelijk langs een aantal bronbossen die er heerlijk ongerept en vooral niet-aangelegd uitzien.

Broekbos in landgoed Misddachten, tijdens het Rappe Rondje De Steeg

De bronbossen kunnen hier bestaan doordat we precies op de rand van de Veluwe wandelen. De Veluwe ligt hoog, de uiterwaarden van de IJssel liggen laag.  Het water uit de Veluwe komt hier als kwelwater naar boven. Het gevolg is een moerassig en donker broekbos. Hier groeien planten die van natte voeten houden. Zoals de dotterbloem die uitbundig aan het bloeien was toen wij passeerden.

De broekbossen zijn niet groot en als we niet oppassen wordt het alleen nog maar kleiner. Landbouwers willen het water het liefst zo snel mogelijk afvoeren en dus dreigt het moeras te verdrogen. Het waterschap moet alle zeilen bijzetten om het unieke stukje natuur te behouden.

De bossen van de Veluwezoom

We eindigen het Rappe Rondje De Steeg met nog een lekker lusje door de bossen van de Veluwezoom. Overduidelijk ooit bedoeld als productiebos, maar door het glooiende en heuvelachtige terrein niettemin een heerlijke afsluiter van de wandeling. De Veluwezoom is al sinds 1930 een nationaal park (het eerste nationale park van Nederland). Het is 5000 hectare groot en natuurlijk kunnen we met dit Rappe Rondje alleen maar een tipje van de zoom oplichten.

Bekende heidevelden als de Posbank liggen op zo’n 3 kilometer wandelen. Mocht het Rappe Rondje te kort zijn, dan kun je er dus best een extra ronde aan toevoegen. Rap Rondje Lappendeken, bijvoorbeeld die in hetzelfde gebied gaat. Want eerlijk is eerlijk, het tipje waar we nu aan proeven, smaakt zeker naar meer. Maar goed, twee rappe rondjes samen zijn niet zo rap meer en dreigt bijna een Trage Tocht te worden. En daar kwamen we vandaag niet voor.

Bos aan de rand van de Veluwezoom aan het einde van de Rappe Rondjes

Rappe Rondjes, effe snel onthaasten

Het leuke van de nieuwe Rappe Rondjes is vooral de laagdrempeligheid. Heb je een middagje over, dan is de kans groot dat een Rap Rondje daar een prima invulling voor is. Kwalitatief doen ze niet onder voor de befaamde Trage Tochten: even afwisselend en met een neus voor de leuke paadjes. Alleen een stukje korter.

Wil je per se een routebeschrijving (“Na het derde zijpaadje rechtsaf”), dan kom je waarschijnlijk tekort met de Rappe Rondjes. Maar voor de steeds groter wordende groep wandelaars die alleen op basis van een navigatieapp wandelt is alleen een gpx-bestand meer dan voldoende. Om eerlijk te zijn, de Trage Tochten loop ik ook uitsluitend met de gpx en de routebeschrijving kijk ik nooit na.

Vooralsnog zijn de Rappe Rondjes alleen te vinden in Gelderland en Overijssel (en één in Drenthe en één in Limburg). Het is te hopen dat Rob rap naar de andere provincies rijdt voor nog meer Rappe Rondjes.

Landgoed Middachten
Rap Rondje De Steeg

Praktische informatie over de Rappe Rondjes

Rappe Rondjes

  • Rappe Rondjes zijn wandelroutes van 5 tot 10 kilometer
  • Vrijwel uitsluitend in Gelderland en Overijssel
  • Alleen een gpx-bestand (gratis)en wandelkaartje (abonnement) beschikbaar, geen routebeschrijving.
  • Voor een lijst met alle Rappe Rondjes, zie Rappe Rondjes op Wandelzoekpagina

Rap Rondje De Steeg

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

  1. kasteel waardenburg
  2. trage tochten in brabant
  3. wandelen naar Bronkhorst vanuit Steenderen
  4. Wandelen bij de Posbank Veluwezoom

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze link een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *