Beeldentuin in Zwolle: Landgoed Anningahof

Home » Erfgoed » Kunst » Beeldentuin in Zwolle: Landgoed Anningahof

Je kiest een uitstapje om even de tijd te doden. En dan blijkt dat uitstapje opeens enorm veel leuker dan verwacht. Dat overkwam ons bij Landgoed Anningahof. De beeldentuin in Zwolle met vooral hedendaagse Nederlandse beeldende kunst bleek erg toegankelijk en intrigerend. Kunst zoals kunst bedoeld is.

Het landgoed Anningahof

Verwacht niet een landgoed in de traditionele zin van het woord. Tot begin deze eeuw was het een weiland, maar na een transformatie tot park met bloemen, vijvers en bomen heeft het nu de officiële status van landgoed. De gedachte hierachter is dat het park op deze manier beter beschermd kan worden tegen het oprukkende Zwolle. Voor de aanleg van een weg naar Ommen is het park gecompenseerd met extra grond richting het Oosten.

De beeldentuin van landgoed Anningahof in Zwolle
Landgoed Anningahof in Zwolle

De beeldentuin van Landgoed Anningahof in Zwolle

Sinds 2004 worden er wisselende tentoonstellingen gegeven op het landgoed. Er is vooral aandacht voor de beeldende kunst van na 1960, maar verreweg het meeste is van nog recentere datum. En bijna alles door Nederlandse kunstenaars.

Wat me trof is vooral de toegankelijkheid. Weinig high brow exclusieve kunst, maar gewoon mooie en begrijpelijke beelden. De bordjes erbij vormen nuttige toelichting in normale mensentaal. Denk je niet zo’n kunstliefhebber te zijn? Wellicht dat je deze beeldentuin toch weet te waarderen.

>>> Meer beeldende kunst in de buitenlucht kom je tegen bij de Andreas Schotel wandelroute in Esbeek, bij Tilburg. Dichter bij Zwolle heeft Kasteel Nijenhuis een indrukwekkende beeldentuin. Je komt er langs bij deze wandelroute vanuit Heino.

Corona

Het meest actuele beeld staat aan het begin van de route. Het heet Swing, Swung, Swung van Maze de Boer en bestaat uit een schommel waarvan de zitjes in de lucht hangen. Het verbeeldt het sociale leven dat door de Corona-lockdown abrupt tot stilstand kwam. Het contrast tussen spelende kinderen die die je hier verwacht en dit verstilde beeld is opeens voelbaar en verdrietig.

Maze de Boer, Swing, Swing, Swung, 2020
Maze de Boer, Swing, Swing, Swung, 2020

Onderlinge afhankelijkheid van natuur en stad

Pim Palsgraaf heeft treffend het “wankele evenwicht tussen mens en natuur” verbeeld. Een geel hert, dat symbool staat voor de natuur, wordt langzaam volgebouwd met zwarte gebouwen. Het hert heeft het gewicht van de stad maar te dragen. Maar omgekeerd zal de stad instorten als de natuur het onder haar druk begeeft.

Pim Palsgraaf, Multiscape 20, 2018
Pim Palsgraaf, Multiscape 20, 2018

Onmogelijke danspassen

Een intrigerend beeld waar ik naar moest blijven kijken is Soulman 3 van Frank Straatman. Het is er een uit een serie, waarin de kunstenaar beelden maakt van mensen die onmogelijke poses aannemen. De tekst erbij heeft het over danshoudingen die alleen mogelijk zijn in de geest. Ja, èn in een kunstwerk dus. Maar wat is er precies onmogelijk aan? Waarom klopt het niet? En dan die navelstreng er nog aan. Ik weet niet waarom, maar ik kon mijn ogen er niet vanaf houden.

Frank Straatman, Soulman 3, 2019
Frank Straatman, Soulman 3, 2019

Olifantenstroop

Tenslotte het droevig stemmende beeld “Olifant”, van Kevin van Braak. We zien een levensgroot beeld van een olifant op de grond, gedood voor zijn slagtanden. Het is gemaakt van gerecycled teakhout. Wat me trof was de beschrijving erbij, dat het teakhout na verloop van tijd verweert tot het zo grijs is als een olifant zelf.  Juist dit gegeven dat het beeld als het ware steeds verder “aangetast” zal worden, maakt het treurig en acuut tegelijk.

Kevin van Braak, Olifant, 2015
Kevin van Braak, Olifant, 2015

Conclusie

Er staat nog heel veel meer moois in de beeldentuin van Landgoed Anningahof. Ben je in de buurt en heb je een uurtje of twee over, ga er dan zeker naar toe. De tuin is dit jaar nog open tot 25 oktober 2020 op woensdag- tot zondagmiddag. Volgend jaar zal er weer een nieuwe collectie zijn.

Praktische Informatie over Landgoed Anningahof, beeldentuin in Zwolle

Adres: Landgoed Anningahof, Hessenweg 9, 8028 PA Zwolle
https://www.anningahof.nl/
Email: info@anningahof.nl
Telefoon: +31(0)38-4534412
Open tot en met 25 oktober 2020, van woensdag- tot en met zondagmiddag van 13.00u-18.00u.
Prijs: €7,50 (volwassenen), €3,00 (kind)

Bewaar op Pinterest

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *