Fotograferen in Limburg doe je hier! (Maar wat doe je er vervolgens mee?)

Home » Bestemmingen » Nederland » Limburg » Fotograferen in Limburg doe je hier! (Maar wat doe je er vervolgens mee?)

Limburg is een waar paradijs voor het fotograferen van landschapen en natuur. Nergens in Nederland heb je zulke vergezichten als in Limburg. Maar het is niet alleen het heuvelland waar je fotografische hart sneller van gaat kloppen. In heel Limburg kun je landschappen ontdekken die je likkebaardend op de gevoelige plaat vast kunt leggen. Nou ja, op de beeldsensor dan.

En wat doe je vervolgens met al de foto’s. Het is zonde om ze op de pc te laten staan. Je kunt natuurlijk net als ik een blog beginnen om ze te posten, maar er zijn gelukkig ook minder arbeidsintensieve manieren. Ik bespreek een twee: het afspelen als sfeerstand op de televisie en een fotoboek maken van de mooiste foto’s in mijn collectie.

>>> Lees mijn laatste blogs als eerste: volg me op Facebook

De mooiste plekken voor natuur- en landschapsfoto’s in Limburg

Waar kun je het beste terecht voor een mooie natuur- of landschapsfoto? In Limburg! Je kunt er echt alle kanten op, want Limburg is erg gevarieerd en biedt talloze plaatsen die het fotograferen meer dan waard zijn. Hieronder lees je over een aantal van mijn favoriete gebieden voor fotografen.

De Maasduinen: glooiende heide fotograferen

In het noorden van Limburg tref je Nationaal Park de Maasduinen. Hier heb ik bij Travelmarks vorig jaar zelf een workshop landschapsfotografie gevolgd, waar ik erg veel heb geleerd. Het gebied is echt uniek. Het een van de grootste gebieden met rivierduinen van Europa, zo’n 10.000 lang geleden ontstaan. Het park is smal, ongeveer 2 à 3 kilometer, maar wel twintig kilometer lang. Het glooit er want het zijn duinen, maar je vindt er ook zeker vlakkere stukken als je wilt. En heel veel heide. Dus zeker tijdens de bloeiperiode van de hei kun je hier je hart ophalen.

Vennen, waarin het landschap weerkaatst, kunnen je foto’s net even dat extra’s geven. Wil je liever een groot meer te fotograferen? In het midden van de Maasduinen heb je het Reindersmeer, wat bij heldere hemel erg blauw is.

fotograferen in de Maasduinen

Brunssumerheide

Als er één fotogeniek natuurgebied in Limburg is, dan is het wel de Brunssumerheide. Het is het grootste heidegebied in Limburg en ook hier is het heuvelachtig. Het is ook een van de drukkere natuurgebieden, dus hou daar rekening mee. Vanaf de toegangspoort heb je al vrij snel een mooi vergezicht over het gebied, maar loop je even verder en naar beneden, dan kom je vennen tegen, en zandverstuivingen. Ook mooi is het hoogveengebied waar de Roode Beek ontspringt. Bij de Heksenberg heb je talrijke zandbergen die erom smeken om op de foto te mogen.

De Meinweg, brandend zand

Van een heel ander kaliber is Nationaal Park De Meinweg, net onder Roermond. Hier woedde in 2020 nog een behoorlijk grote bosbrand, waarvan je nog steeds de gevolgen kunt zien. Hoewel de natuur in wonderbaarlijk snel tempo weer opkrabbelt, zijn er nog overal de zwarte roetplekken te zien. En juist daardoor is het nu het ideale moment om de Meinweg in Limburg te gaan fotograferen. Want de zwartgeblakerde grond en boomstammen steken schril af tegen het nieuwe leven.

Het Heuvelland in Limburg fotograferen

Hoe afgezaagd het ook klinkt, maar het Heuvelland kan natuurlijk niet onvermeld blijven als het over fotograferen in Limburg gaat. Eigenlijk kun je overal in het heuvelland mooie foto’s maken, maar ik tip voor jullie het Geuldal bij Epen. Hier rol je van het ene vergezicht in het andere. Of blijf je liever onderaan bij de Geul, de snelst-stromende rivier van Nederland met haar schitterende meanders. En vergeet de karakteristieke vakwerkhuisjes niet. Een wandeling van 5 kilometer duurt hier 2 uur: één uur wandelen en één uur door de camera kijken.

Beegderheide

Een minder bekend natuurgebied is de Beegderheide bij Beegden tussen de A2 en Roermond. Het is niet heel erg groot, maar je kunt er als fotograaf alle kanten op. Je treft er bossen, heide, glooiingen en meerdere vennen. Een ideaal en overzichtelijk gebied in Midden-Limburg om de natuur te fotograferen.

De Groote Peel

Het derde Nationale Park van Limburg is NP De Groote Peel. Een voormalig turfwinningsgebied op de grens met Noord-Brabant, dus veel waterpartijen als je daarvan houdt. Maar de Groote Peel staat ook bekend om de vele knuppelpaden die je over de natste gebieden helpen. Die knuppelpaden zijn niet alleen leuk om over te wandelen, je kunt er ook heel leuk foto’s van maken.

De Maas in Limburg fotograferen

Dwars door Limburg stroomt de Maas van zuid naar noord. Waar je ook in Limburg bent, de Maas is altijd dichtbij. Wil je rivieren fotograferen, dan ben je in Limburg dus ook aan het juiste adres. Er zijn veel plekken waar je mooie foto’s kunt maken van de Maas.

Bij Maaseik wordt de Maas de grindmaas genoemd, omdat de bodem hier vooral uit kiezels bestaat. Zeker bij laagwater kun je bijna bijkans in de Maas gaan staan wat een prachrige fotohotspot is. Vaak kun je hier ook vissers tegenkomen. Deze locatie vormt het start- en eindpunt van de bijzondere Drielandenwandeling.

De Maas fotograferen bij Maaseik

Ook de uiterwaarden bij Beesel is bij uitstek een plek waar je de Maas kunt fotograferen. Hier is de grindmaas overgegaan in de zandmaas. De bijzondere molen, een heuse Zaanse molen uit de 17e eeuw die hier weer is opgebouwd kan dienstdoen als achtergrondverfraaiing.

Fotograferen langs de Maas in Beesel in Limburg

Ook bijzonder is de Maas bij Meers, meer in het zuiden bij Stein. Hier is de Maas in een meander opeens erg breed en ondiep en lijkt daardoor sneller te stromen. Galloways en konikpaarden willen daar graag even model voor je staan. Het behoeft geen argument dat het bomenmonument Woodhenge, dat je hier ook aantreft, op zich al een fotografisch hotspot is.

woodhenge aan de maas in Meers

De dorpen van Limburg fotograferen.

Ook in de Limburgse dorpen kun je landschapsfoto’s maken tot je een ons weegt. Uiteraard ook weer in het heuvelland, waar dorpjes als Mheer en Noorbeek je alles bieden voor een perfecte foto.

Maar het meest fotogenieke dorp van Limburg is het witte stadje Thorn. De authenticiteit straalt van de witte straatjes en gigantische abdij af. Wees wel belachelijk vroeg als je lege straten wilt, want in een normaal seizoen ben je hier niet de enige.

de witte straten van Thorn in Limburg fotograferen
De abdij van Thorn een mooie hotspot voor fotografen

Ook het kasteeldorp Elsloo, een stukje verderop naar het zuiden, heeft alles wat je camera nodig heeft. Hier kun je de foto’s maken die je nodig hebt als je ze thuis wilt overtuigen dat je ver in Frankrijk bent geweest.

Elsoo, een van de fotogenieke dorpen in Limburg

Dieren schieten: wild fotograferen in Limburg

Ook voor een heuse fotosafari kun je prima in Limburg terecht. Goed, leeuwen en tijgers ga je hier niet in het wild aantreffen. Maar de provincie staat wel vol met grote en kleinere grazers. In de Maasvallei zijn op heel veel plekken galloways en konikpaarden te vinden. Even achter Stramproy bij de Wijffelterbroek vind je ook nog de tauros, het aan de oeros verwante rund. Schapen kun je tegenkomen op de Brunssumerheide, maar ook bijvoorbeeld op de Schadijkse heide bij America in Noord-Limburg. Daar lopen trouwens ook landgeiten, maar die heb ik helaas nog niet gezien.

Konikpaarden in de Maasvallei bij Maaseik
schapen bij America in Noord-Limburg

En dan zou ik bijna nog de edelherten in het Weerterbos nog vergeten. Een mooie kudde op een relatief klein terrein, waardoor de kans er een te spotten best wel groot is. Ga tijdens de bronsttijd mee met een edelherten-excursie van Het Limburgs Landschap om er vrij zeker van te zijn.

Edelherten in het Weerterbos in Limburg fotograferen

Wat te doen met al je foto’s

Kom je thuis na een dagje fotograferen, en je lijkt een beetje op mij, dan heb je waarschijnlijk een sd-kaart vol. Vroeger, toen ik nog jong was, was het eenvoudig. Vroeger moest ik dure filmrolletjes kopen van mijn schaarse zakcenten. Filmrolletjes met 24 foto’s. En als je hem heel zuinig in de camera kon rollen soms zelfs 25. Toen dacht je nog na voordat je afdrukte. En als je dan (na weken!) de afdrukken kon ophalen in de winkel, dan deed je ze in een schoenendoos en kwam je ze jaren later weer eens tegen.

Maar in een schoenendoos kunnen die digitale foto’s niet meer opgeborgen worden. En allemaal laten afdrukken is ook niet meer van deze tijd. Wat kun je er wel mee doen?

Je eigen foto’s als sfeerstand op Chromecast

Behalve foto’s die ik specifiek bewaar voor bij mijn blogartikelen, maak ik ook een selectie van foto’s waar ikzelf echt tevreden over ben. Deze foto’s doe ik in een mapje op Google Photo’s en laat ik vervolgens afspelen op mijn televisie via Chromecast. In plaats van de standaard slideshow met kunstwerken, toont Chromecast vervolgens jouw eigen foto’s op die momenten dat er niet iets anders wordt gecast. Het werkt een beetje als de oude digitale fotolijstjes, maar dan op een veel groter formaat.

Het grappige ervan is dat ik in de loop der tijd steeds kritischer word. Foto’s waar ik eerst heel enthousiast over was beginnen me na verloop van tijd soms steeds meer te ittiteren. Andere foto’s juist niet. Die blijven ook na maanden nog steeds boeien. En langzaamaan begin ik steeds beter te voorspellen wat de blijvertjes zullen worden en welke foto’s niet. Het maakt me daardoor ook een betere fotograaf.

Wil jij ook je foto’s op je televisie? En heb je een Google Photo’s en een Chromecast? Ga dan op je telefoon naar de Home-app en kies de betreffende chromecast. Daarna klik je op de instellingen (tandwieltje) en hier kun je bij “Sfeerstand” de gewenste map van Google Photo’s.

Laat je foto’s afdrukken als fotoboek

Een andere mogelijkheid is om je foto’s te laten drukken. Eerlijk gezegd deed ik dat nooit. Met de vertoning op tv en met mijn blog had ik genoeg mogelijkheden om ervan te genieten. Maar toen werd ik benaderd door Fotofabriek die me aanbood een A4 fotoboek van 24 pagina’s uit te proberen.

Ik ga niet vaak in op dergelijke verzoeken, maar juist omdat ik geen ervaring heb met een fotoboek maken, leek het me wel eens een leuk experiment. De eerste stap is het downloaden van de software om het boek mee te maken. Het kan overigens ook online, maar ik vind het werken met foto’s toch prettiger om op mijn eigen pc te doen. Ik ben niet de enige thuis die van de wifi-verbinding gebruik maakt, snap je.

Het samenstellen van het fotoboek viel vervolgens eigenlijk best mee. Je kunt sjablonen gebruiken om snel de pagina’s te vullen met foto’s, maar daar heb ikzelf geen gebruik van gemaakt. Niet het snelste, maar wel het leukste van een fotoboek maken is toch vooral het creatief bezig zijn. Ik koos er vooral voor de mooiste foto’s als achtergrond te gebruiken en op basis daarvan andere foto’s over de pagina te verspreiden.

Een paar dagen nadat ik klaar was, kreeg ik het fotoboek thuisgestuurd. En dat viel me zeker niet tegen. Ik was eerst een beetje bevreesd of mijn foto’s wel goed genoeg waren op papier. De software waarschuwt wel als de resolutie te laag wordt, maar het blijft spannend hoe dat in de praktijk uitvalt. Maar de foto’s spatten werkelijk prachtig van het papier af. Ook de coverfoto, die over de achterkant doorliep, was helemaal naar verwachting.

Zou ik vaker een fotoboek bestellen? Ik denk het wel, maar ook weer niet heel erg vaak. Aan de kwaliteit ligt het niet, want die vond ik uitstekend. Maar voor de korte termijn is mijn digitale fotolijst op de televisie iets wat ik vaker zie en volstaat dus prima. Maar voor foto’s die je echt voor altijd wilt bewaren en die je bij wijze van spreken aan je kleinkinderen wilt meegeven, is een fotoboek beter. Of als cadeau voor familie en vrienden, natuurlijk. Kortom als het nodig is je foto’s fysiek in handen te kunnen houden, is dit een heel goede optie. Je kunt bij Fotofabriek overigens ook je mok bedrukken  met een foto: ook een leuk om cadeau te geven.

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Fotofabriek, bij wie ik een fotoboek mocht uitproberen. Fotofabriek heeft geen invloed gehad op de inhoud van dit artikel. Die weerspiegelt uitsluitend mijn eigen beleving.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 comments