Sluis in Well bij Reindersmeer met bezoekerscentrum

Wandelroute Rondje Reindersmeer in de Maasduinen

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Limburg » Wandelroute Rondje Reindersmeer in de Maasduinen

Deze wandelroute leidt je rond het Reindersmeer in De Maasduinen. Het is tegenwoordig heerlijk wandelen bij Well in Noord-Limburg. Maar nauwelijks twintig jaar geleden voeren hier grote containerschepen af en aan. Het Reindersmeer is namelijk een kunstmatig meer ontstaan door grootschalige zandwinning. De sluis van toen is nu de toegangspoort met bezoekerscentrum, precies in het midden van het Nationaal Park.

>>> Volg me ook op Facebook

Ideaal voor kinderen is de korte variant: 4 kilometer, oversteken met het trekpontje en afronden met de ruime natuurspeeltuin. Wat wil je nog meer als kind.

Een heel rondje om het meer is ongeveer 7,3 kilometer, maar ik maakte een nog iets langere variant van 8,9 kilometer. Praktische informatie over deze wandelroute en de GPX-track tref je onderaan dit artikel.

Zandwinning in het Reindersmeer in De Maasduinen

Zand. Al eeuwen maken we gebruik van zand en grind dat lang geleden door de rivieren is afgezet. Vroeger op kleine schaal. Maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gaat het machinaal en groots en snel. De gevolgen voor het landschap kun je op heel veel plekken in Nederland met eigen ogen zien. Bijvoorbeeld de zandgroeve bij het Middelpunt van Nederland  in Lunteren. Ook de Maasplassen in Limburg zijn door grindafgraving ontstaan. Je leert er meer over tijdens de grindgatenroute in Heel.

Het Reindersmeer is ontstaan door zandwinning.

Het Reindersmeer in het Nationaal Park De Maasduinen is het resultaat van zandwinning in de jaren zestig tot begin deze eeuw. Het zand werd onder andere gebruikt voor de betonindustrie. De betonfabriek staat er nog steeds. Als je vanaf de snelweg komt aanrijden, dan is de fabriek niet te missen. Maar de zandafgravingen zijn in 2001 gestopt. Voor een groot deel doordat milieugroepen aantoonden dat De Maasduinen een bijzondere waarde heeft. De sluis is nu de toegangspoort tot dit natuurgebied.

Toegangspoort tot het Reindersmeer: de sluis

Het Reindersmeer stond in verbinding met het Leukermeer even verderop, dat ook een zandafgraving was en op haar beurt in verbinding stond met de Maas. Tussen het Reindersmeer en het Leukermeer ligt een sluis. Het moet destijds een drukte zijn geweest. In totaal hebben er meer dan 22.500 schepen doorheen gevaren.

De sluis gezien richting het Leukermeer

De sluis is nu niet meer in gebruik. Het bezoekerscentrum van de Maasduinen is er dwars overheen gebouwd, met horeca en terras. De sluis zelf oogt indrukwekkend. Je kunt er op verschillende plaatsen en op verschillende hoogtes overheen.

Wandelen en wandelroutes bij het Reindersmeer

Achter het bezoekerscentrum annex brasserie/terras ligt het Reindersmeer in alle rust op je te wachten. Zwemmen mag er niet, maar wandelen, fietsen en paardrijden mag wel. Er ligt ook hier een uitgebreid knooppuntennetwerk, waarmee je zelf je route kunt samenstellen. Wie liever een vaste route loopt, kan de gekleurde paaltjes volgen.

Wandelen met de hond rond het Reindersmeer.

Drie routes

Er zijn meerdere wandelrouteroutes uitgezet rond en bij het Reindersmeer. De kortste is 2,5 kilometer (de witte route) en deze is ook toegankelijk voor rolstoelen. Leuk aan deze route is onder andere de vogelkijkhut. Hij ligt wat hoger, maar is wel toegankelijk met rolstoel of buggy. Ander hoogtepunt van de witte route is de lange brug van 100 meter met prachtig uitzicht over het water.

Daarnaast is er een rode route uitgestippeld, die een rondje om het meer maakt. Deze route is 7,3 kilometer lang. Je krijgt het meer dan vanuit alle hoeken te zien. Ikzelf heb deze rode route gelopen, maar met een kleine extra lusje aan het einde om ook even te genieten van het bos en de duinen, zonder direct langs het meer te lopen. Je kunt de rode ook inkorten tot een ronde van 4 kilometer. Dan wordt het een ideale wandelroute met kinderen. Daarover later meer.

De wandelroute “Rondje Reindersmeer”

De route rond het Reindersmeer is werkelijk erg mooi. Het landschap bestaat uit arme zandgrond en met mos begroeide duinen. Hier en daar een ven, waar een plaatselijke kleilaag het water vasthoudt. Veel heideplanten en hier en daar een naaldboompje.

En continu ligt het grote Reindersmeer aan de zijkant. Het schijnt dat het meer ’s zomers heel erg blauw is. Dat komt doordat er maar weinig leven is in dit diepe en relatief zure meer. Op een heldere dag weerkaats de blauwe lucht perfect in dit water, waardoor het er blauwer uitziet dan andere meren. Ik ben er op een grijze winterdag, maar neem me voor zeker van de zomer eens terug te komen.

Echt makkelijk lopen is het trouwens niet. Je loopt meestal over zandpaden die redelijk stevig zijn. Maar je komt ook door stukken stuifzand dat mul is en zwaar loopt.

Het aardkundig leerpad rondom het meer

Terwijl je je spieren traint, komen ook de grijze cellen goed aan bod. Rondom het Reindersmeer staan namelijk en tiental borden die je het nodige bijbrengen over de aardrijkskundige geschiedenis van de Maasduinen. Waarom er vennen liggen, bijvoorbeeld. Wat het verschil is tussen rivierduinen en stuifduinen. Of waarom er eilandjes langs de oever staan (en waarom maar aan één kant van het meer).

Eilandjes voor de oever van het Reindersmeer. Waarom deze er liggen lees op op een van de vele informatieborden.

Met kinderen naar het Reindersmeer in De Maasduinen

Wil je wandelen met kinderen? Dan is het Reindersmeer een ideale plek. De rode route ronde van 7 kilometer kun je namelijk inkorten tot 4 kilometer. Dan moet je halverwege wel het meer oversteken. En laat er nou net een trekpontje liggen. Je moet het pontje met eigen spierkracht langs een staalkabel naar de overkant brengen. Erg leuk om te doen, zeker met kinderen. Bang voor natte voeten hoef je niet te zijn. De trekpont is erg degelijk en je kunt er met gemak met het hele gezin in.

Aan de overkant aangekomen kom je al heel snel langs een grote en erg mooie natuurspeeltuin. De Boskoel, heet het, en het bestaat voornamelijk uit robuuste houten klimtoestellen, netten van touw, buizen om doorheen te kruipen en kabels om aan te zwieren. De speeltuin ligt prachtig verscholen in het bos en is behoorlijk uitgebreid. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of drie, en leuk voor kinderen tot ver voorbij de puberteit.

>>> Ook leuk met kinderen en niet ver hiervandaan: het Smokkelpad bij Velden.

Nationaal Park De Maasduinen

Het Reindersmeer is vrijwel direct nadat de zandwinning stopte onderdeel geworden van het Nationaal Park De Maasduinen. NP De Maasduinen is één van de drie Nationale Parken in Limburg, en misschien wel de meest bijzondere. Het is de langste en meest gave rivierduinengordel van West-Europa. Twintig kilometer lang en gemiddeld 2 à 3 kilometer breed. Het gebied is ontstaan door 10.000 jaar lang inwerken van water, wind en mens.

>>> Lees ook over de andere Nationaal Parken in Limburg: De Meinweg, dan anno 2021 herstellende is van een grote bosbrand en De Groote Peel, op de grens van Limburg en Brabant.

>>> De Maasduinen lenen zich ook goed voor een cursus landschapsfotografie.

Stuifduinen en rivierduinen

Rivierduinen zijn ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Rivierbeddingen vielen droog en door de wind hoopte het zand op tot grote heuvels. De rivierduinen in de Maasduinen zien er nog vrijwel hetzelfde uit als toen.

Rondom het Reindersmeer tref je ook veel stuifduinen aan. In tegensteling tot rivierduinen zijn stuifduinen relatief jong, een paar honderd jaar. Ze zijn ook een stuk lager. Stuifduinen ontstonden doordat de rivierduinen opnieuw zijn gaan verstuiven. Waardoor dat gebeurde is niet echt bekend. Wellicht vanwege een verdroging van het klimaat. Maar het kan ook komen door de mens: overbegrazing of door mislukte pogingen akkers te bouwen.

Praktische informatie over wandelen en de wandelroute rond het Reindersmeer in NP de Maasduinen.

  • De Wandelroute Rondje Reindersmeer is 8,9 kilometer. Eventueel in te korten tot ongeveer 4 kilometer. Het betreft een variant op de rode standaardroute van 7,3 kilometer.
  • Startpunt is het bezoekerscentrum van De Maasduinen/Bosbrasserie in de Sluis: Bosserheide 3e, 5855 EA Well
  • Honden zijn aangelijnd welkom
  • Moeilijkheidsgraad: het is een gemakkelijke wandeling met weinig hoogteverschil, maar je moet wel rekening houden met mul zand op veel plaatsen.
  • Horeca: Bosbrasserie “In de Sluis”  bij start/eindpunt.
  • Meer wandelroutes tref hier

De wandelroute met kinderen: trekpont en speeltuin

  • Voor de kinderroute neem je halverwege de trekpont om het Reindersmeer over te steken
  • De route wordt dan ongeveer 4 kilometer
  • Bosspeeltuin De Boskoel ligt ongeveer 500 meter van het bezoekerscentrum/parkeerplaats en kom je aan het einde van de wandeling tegen.
  • De speeltuin is gratis toegankelijk
  • Geschikt voor kinderen van 3 tot 16 jaar.

GPX downloaden

Klik voor de GPX-track op de downloadknop hieronder.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments