De Lommelse Sahara is een wandelgebied waar je met een meer dan gerust hart je kinderen mee naar toe kunt nemen. Want zelfs het meest wandelhatende kroost zal zich hier kostelijk vermaken. Wil je liever wat meer kilometers pakken, laat ze dan beter thuis. Want achter elke boom schuilt wel weer een reden voor spelen. Het houdt de kinderen bezig, en het houdt wandeling op.
Wandelingen in de Lommelse Sahara
De Lommelse Sahara is een bekend wandelgebied bij Lommel, vlak over de grens bij Luyksgestel. Zeker in de weekenden kan het er behoorlijk druk zijn. Niet in de laatste plaats ook doordat het een ideaal bos is om de kinderen mee naartoe te nemen. En anders zijn het wel de jeugdverenigingen en scouting die hier in het weekend hun vrije tijd doorbrengen. Het is niet voor niets het grootste speelbos van Vlaanderen.
Nu kun je hier natuurlijk de kinderen gewoon lekker laten spelen terwijl je zelf met een picknickmand gaat relaxen (tip: je kunt ’s zomers gratis hangmatten lenen!). Maar wij willen hier wandelen. Er zijn drie uitgezette wandelingen: een blauwe van 3 kilometer, een oranje van 6,5 en een rode van 12,3 kilometer. Kom je met de auto, dan geldt er een aanlooproute van ruim 600 meter.
De blauwe en oranje routes lopen vrijwel identiek, alleen maak je met de oranje route twee keer een extra lus. Wij waren met de kinderen en dachten de oranje route wel te kunnen doen. Ze zeggen 8800 stappen en anderhalf uur wandelen. Maar dat is buiten de vele speelmogelijkheden gerekend. We kwamen er, al wachtend op de kinderen die ergens in het bos rondrenden, al heel snel achter dat de oranje iets te lang zou gaan duren. Er valt zo veel te beleven in de Lommelse Sahara en de kinderen blijven overal plakken, dat we gewoon niet genoeg tijd hadden voor nog een extra lus over het kanaal.
Het is dus half oranje en half blauw geworden. Zo’n 4 kilometer stappen, plus natuurlijk de aanlooproute van 2 keer 600 meter.
Speelbos Lommelse Sahara
Al vroeg in de wandeling door de Lommelse Sahara loop je door een spannend speelbos. Aan het begin van het bos staat een bord met de meest vrolijke huisregels die ik ooit in een bos gezien heb. “DOEN: plezier maken, van de paden afdwalen, en je lekker vuil maken.” Of de ouders het met die laatste ook eens zijn, tja, dat doet er nou net even niet toe. Mag dan alles? Nee hoor: “NIET DOEN: speeltuigen beschadigen en op de wilgenconstructies klimmen.”
Landschapskunst om in te spelen
Eh, wilgenconstructies. Jazeker. Hier in de Lommelse Sahara kom je bijzondere kunstwerken tegen, helemaal gemaakt van wilgentakken. Ze zijn mooi van vorm en vooral speels geplaatst in het bos. Dat je er niet op mag klimmen spreekt eigenlijk voor zich, maar ze nodigen wel van harte uit om erin te gaan staan en van binnen te bekijken. Een vijfentwintig meter lange tunnel van takken, daar wil je natuurlijk doorheen. En laat dat nou net de bedoeling zijn. De kunstenaar Will Beckers roept juist op tot interactie met de natuur. Het geheel kwam tot stand onder adviserend oog van de kindergemeenteraad van Lommel.
Zoals ik al aangaf, je bent nu net een kilometertje op weg en je kinderen houden je meteen al op. Nee een lange wandeling gaat het worden niet worden. Niet in kilometers althans.
Bosbewoners
Teleurgesteld dat je er niet op de wilgenconstructies mag klimmen? Niet getreurd, even verderop kom je alweer een klimrek tegen. Er zijn er twee, een boomleeuwerik en een gladde slang. Kom je ze in het echt tegen, dan sta je er beter niet op, maar nu kun je je helemaal uitleven. Sterker nog, je kunt hier zelfs door de slang heen als je wilt.
De zandverstuivingen
Je vraagt je misschien af waarom de Lommelse Sahara zo heet als je vooral door een bos loopt. Daar kom je vanzelf achter (als je niet te lang opgehouden wordt in het speelbos, tenminste). Want opeens openbaart zich een groot zand- en duinlandschap. En die heeft inderdaad veel weg van een woestijn.
Dit soort zandverstuivingen kwamen vroeger heel veel voor in Limburg en Brabant en zijn eigenlijk het gevolg van overbegrazing en plaggen van de heide een paar eeuwen geleden. We kwamen het al eerder tegen in Schaakse Heide bijvoorbeeld en bij Giersbergen. De bossen eromheen werden vooral aangeplant om het zand tegen te houden. (En dus niet per se als speelbos.)
Het zand nodigt kinderen aan tot rennen en even lopen ze voor je uit. Yes, denk je, eindelijk komen we ergens. Maar dat duurt niet lang. Precies tot aan de eerste boom die uit het zand omhoogkomt en je vriendelijk aankijkt met een blik van “beklim mij”. Dat laten je kinderen zich geen tweede keer zeggen en dus sta je even later onder de boom met klotsende oksels te hopen dat ze weer veilig beneden komen.
Het meer
Als een oase in de woestijn stap je dan opeens tegen het water aan. Een fata morgana? Nee, midden in de zandvlakte liggen echt een paar meren. En net zo goed als de zandverstuiving zelf het gevolg is van menselijk handelen, zo zijn ook deze meren verre van natuurlijk. Het zand uit de Lommelse Sahara is namelijk erg zuiver en uitermate geschikt voor de glasindustrie. Tot in de jaren ’80 is hier enthousiast zand gewonnen en dat resulteerde in deze diepe gaten.
De uitkijktoren
Dan kom je uit bij een van de hoogtepunten van de Lommelse Sahara. Een dertig meter hoog hoogtepunt wel te verstaan. De uitkijktoren van de Lommelse Sahara is absoluut een van de mooiste uitkijktorens die ik heb gezien. De driehoekige constructie die vanuit sommige hoeken scheef lijkt te staan, de trap die met driehoekige wentelingen zich omhoog werkt, dat alles omspannen met touw, het maakt het bouwwerk een lust van een lijnenspel.
Een andere bijzondere uitkijktoren is “De Zeven” in Fochteloërveen, op de grens tussen Drenthe en Friesland
De uitkijktoren is ontworpen door Ateliereen architecten, die meerder opzienbarende uitkijktorens hebben gerealiseerd (bekijk bijvoorbeeld deze strakke toren in Meijel langs NP De Groote Peel). In dit geval is bewust gekozen voor de touwen om de toren heen, om het golvende landschap van de Lommelse Sahara en de zandduinen na te bootsen. Je hebt daar wel wat touw voor nodig. Maar liefst drieënhalve kilometer touw is er in de geven van de toren verwerkt. Laat dat vooral even op je inwerken: dat is langer dan de hele wandelroute die we vandaag wandelen. Wel als we telkens weer stilstaan bij de vele bezienswaardigheden, tenminste.
Het uitzicht
Maar we ontkomen er niet aan om hier toch even naar boven te lopen. En ja, dan heb je er wel een schitterend uitzicht over het natuurgebied. Vanaf het bovenste platform kun je 360 graden in het rond genieten van een wel heel wijde blik.
Wij hadden het geluk om net wat later op de middag hier aan te komen en de zon steeds wat verder naar onder zakte. Meteen een tip: probeer het zo te plannen dat je ook tegen de schemering hier aankomt, want dat maakt het uitzicht over de bossen en de meren wel sprookjesachtig, met de zon die in het water weerkaatst.
Vliegend vluchten voor een vogel
Durf je niet naar boven terwijl je stoere zus wel gaat en moet je beneden wachten. Dan hoef je je niet te vervelen. Ook hier staan enkele speeltoestellen, waarvan de kabelbaan veruit wel de leukste is. De startplek is tussen de vleugels van een vogel, waaraan jij vliegend moet ontsnappen. En nog eens. En nog eens.
Praktisch over wandelen met kinderen in de Lommelse Sahara
- Startpunt: parking Sporthal en Evenementenhal De Soeverein. Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, België (Google Maps).
- Vanaf het startpunt is het een wandeling van 625 meter naar het wandelgebied Lommelse Sahara (bruine route)
- De Lommelse Sahara is onderdeel van Bosland en behoort tot de Lage Kempen en ligt vlakbij Center Parcs Vossemeren
- Drie uitgezette wandelingen
- Blauw (3 km)
- Oranje (6,5 km)
- Rood (12,3 km)
Hoogtepunten van de Lommelse Sahara
- Grootste speelbos van Vlaanderen
- Zandverstuivingen en meren
- Uitkijktoren
GPX-bestanden van de wandelingen in de Lommelse Sahara
Je kunt de GPX-bestanden van de drie wandelingen in de Lommelse Sahara hieronder downloaden met de downloadknoppen. Vanuit de parkeerplaats heb je ook de verbindingsweg nodig.
Blauw
Oranje
Rood
Bruine verbindingsweg
Blijf op de hoogte!
Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.
Plaats een reactie