Trage Tocht Giersbergen: beauty in Brabant

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Trage Tocht Giersbergen: beauty in Brabant

De wandelroute van vandaag is een Trage Tocht vanuit het schattige Giersbergen. Hier bevindt zich de natuurpoort De Drie Linden en dat is een perfecte startplek voor een mooie fiets- of, zoals ik het zelf prefereer, een wandeltocht.

Andere wandelingen in de buurt van Den Bosch:

Ik ben niet alleen dit keer. Ik heb namelijk afgesproken met mijn ex-baas om al wandelend bij te praten en even te lunchen. Dat schijnt hier heel goed te kunnen, maar helaas hebben de coronamaatregelen roet in het eten gegooid. Alle horeca is voor minstens vier weken gesloten. Dan maar met eigen bammetjes van de natuur genieten.

Giersbergen

Van de natuur genieten, dat is hier absoluut mogelijk. Giersbergen ligt aan de rand van het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. In het dorpje lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Of dorp? Beter kun je spreken van een gehucht want meer dan een paar oude hoeves is het niet. Maar de langgevelboerderijen met rieten daken zijn een lust voor het oog en zouden niet misstaan in een openluchtmuseum. Eigenlijk hebben we geluk dat de horeca gesloten is, want het is er nu heerlijk rustig en dat geeft het dorp een nog nostalgischer aanblik. De enorme parking voor de Natuurpoort verraadt dat het ook wel eens erg druk kan zijn hier.

Het hegucht Giersbergen, startpunt van de trage tocht wandeling

Giersbergen is al erg oud. In 1244 kwam de grond in bezit van de Brusselse abdij Ter Kameren, die er een zogenaamd uithof op stichtte. Hier bewerkten monniken en lekenbroeders het land. Verder zorgden houtopbrengst en schapeneelt voor inkomsten voor de abdij in Brussel. Het gehucht is dus al meer dan 775 jaar oud (en niet 750 zoals de beschrijving van de Trage Tocht vermeldt).

Vanaf het begin bestond het gehucht uit een tweetal boerderijen met de namen Poorthoeve en Maijhoeve. Hoewel deze boerderijen al lang niet meer bestaan, zijn er nu nog steeds twee boerderijen die deze naam dragen. De huidige Maijhoeve is toch ook altijd nog een erg oude boerderij. Onderdelen van het gebint blijken gemaakt te zijn van hout dat in de winter van 1597/1598 is gekapt.


Wist je dat je ook heerlijk kunt wandelen in de Loonse en Drunense Duinen? Collegablogger Lifelicious vertelt je er alles over.


De Trage Tocht Giersbergen

Ik hou erg veel van Trage Tochten omdat ze vaak net de wat minder platgetreden paden uitkiezen. Ik had dan ook bewust voor een Trage Tocht gekozen om met mijn oud-collega af te spreken. De trage tochten zijn is een initiatief van Rob Wolfs en er zijn er ondertussen al meer dan 500 in Nederland. Ik heb er al meerdere beschreven op Bestemming Buitenlucht.

De Trage Toch Giersbergen is wederom een heel mooie rondwandeling. Of eigenlijk is het meer een rechthoek dit keer, als je naar de plattegrond kijkt. De wandeling is 9 kilometer lang. Voor mij persoonlijk aan de korte kant, maar ideaal als je het wilt combineren met een lunch. Er zijn in totaal drie lunchmogelijkheden: onderweg tref je een eetcafé en een pannenkoekenrestaurant en in Giersbergen zelf is een gasterij aanwezig.

De tocht begint bij de parking en gaat al snel de bossen in. Het is herfst en we genieten van de kleuren en de talrijke paddenstoelen.


Ook heel leuk met kinderen: wandelen met pony in Loonse en Drunense Duinen.


pasddenstoel tijdens de trage tocht giersbergen in brabant
paddestoelen tijdens de trage tocht Giersbergen

Hooge Heide en Helvoirtse heide

Is het je ooit opgevallen dat er heel veel “heides” zijn in Nederland waar je helemaal geen hei kunt vinden? Zo ook hier: de Hooge Heide en de Helvoirtse Heide zien er toch verdacht veel uit als bossen. Maar ooit was hier wel heide. De bossen zijn vaak pas in de 19e eeuw aangeplant. Waarom?

Veel 19e-eeuwse bosaanplant had vooral economische redenen. Er was veel hout nodig voor de opkomende mijnbouw. Hele lappen productiebos verschenen in de ruime omtrek rond de steenkolenmijnen. Maar hier gold ook een andere reden. Door eeuwen van intensieve landbouw was de grond uitgeput en ontstonden er zandverstuivingen die oncontroleerbaar werden. Hele nederzettingen werden onder het zand bedolven. Om het stuifzand onder controle te krijgen werden bossen aangelegd. Rond Giersbergen al in de 15e eeuw, maar het gros van de bosaanplant vond plaats vanaf midden 19e-eeuw.

Herfst in de Helvoirtse heide

Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch – Drongelen

Het tweede deel van de Trage Tocht Giersbergen loopt langs het “afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch – Drongelen”. Dit kanaal is gebouwd tussen 1907 en 1911 voor het afvoeren van water uit de polders en moerasgebieden en zorgt ervoor dat de Bosschenaren droge voeten houden. Ook bij overstromingen van de Maas wordt het kanaal gebuikt om overtollig water naar toe te pompen.

Het drongels kanaal tijdens de Trage tocht Giersbergen

Dat het nog zo lang geduurd heeft voordat met hier werk maakte tegen de overstromingen komt doordat het moeras “Bossche Broek” eeuwenlang diende ter verdediging van Den Bosch. Bijvoorbeeld bij het beleg van 1629 moest Frederik Hendrik eerst het hele moeras laten leegpompen voordat hij de stad kon innemen. Pas na een wetswijziging in 1874 waardoor Den Bosch geen vestingstad meer was, kon men de afwatering gaan verbeteren.

In de volksmond heet het kanaal ook wel Drongels kanaal rondom Waalwijk of Drongelens kanaal rondom Den Bosch. Er is geen transportvaart op het kanaal en daardoor kun je er heerlijk rustig wandelen. Aan beide zijdes van het kanaal krijgt de natuur nu alle ruimte. Er loopt een voetpad langs waarover je van Den Bosch naar Waalwijk kunt lopen, of andersom natuurlijk, en dan met de bus weer terug. De Trage Tocht doet een deel ervan.

Bijmenrij langs de Drongelens kanaal

Praktische informatie over de Trage Tocht Giersbergen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *