Toren de Zeven uitkijken over Fochteloërveen

Uitkijktoren “De Zeven”: micro-hotspot in Fochteloërveen

Home » Micro-hotspots » Uitkijktoren “De Zeven”: micro-hotspot in Fochteloërveen

In het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland staat een uitkijktoren die “De Zeven” wordt genoemd. Deze toren behoort in de top van de ranglijst van bijzondere uitkijkpunten in Nederland. Niet alleen vanwege het adembenemende uitzicht over het schitterende veengebied. Vooral ook door de bijzondere vormgeving van de toren: een gigantisch gedraaid cijfer 7. Deze toren is met recht een van de micro-hotspots in Drenthe.

Lees ook:

Uitkijktoren De Zeven in Fochteloërveen Ravenswoud

Bijzondere uitkijktoren “De Zeven” op de grens van Friesland en Drenthe

De uitkijktoren De Zeven is het meest iconische bouwwerk in dit natuurgebied. Als je vanuit het bos de toren benadert, zie je hem eigenlijk pas vrij laat. Maar dan is de toren wel meteen heel indrukwekkend. Een gigantische 7 die je tussen de bomen door ziet staan. Grandioos in zijn grootheid. Fascinerend door zijn vorm.

De toren lijkt steeds van vorm te veranderen bij elke stap die je nadert. Eerst lijkt het overduidelijk een 7. Maar langzaamaan verschijnt er opeens een knik in de toren. Loop je nog wat verder door, dan wordt de knik alsmaar groter tot de 7 bijna een Z wordt.

Uitkijktoren De Zeven in Fochteloërveen Ravenswoud

Je vraagt je af hoe het kan dat ie niet omvalt, want de toren staat behoorlijk uit het lood. Dat kan door een enorm contragewicht van 80.000 kilo. Netjes weggewerkt onder de grond, dus je ziet er niets van. De toren zelf is ook niet al te aanwezig. De Zeven staat aan de rand van het bosgebied en verstoort zo het open uitzicht in het veengebied niet. De toren komt ook nauwelijks boven de boomtoppen uit, wat zijn aanwezigheid nog iets meer bescheiden maakt. “De Zeven” valt zelfs een beetje weg tegen achterliggende bomen. Ook het houtgebruik draagt daartoe bij: larikshout uit de omgeving.

De opening van de toren was in oktober 2000. Het ontwerp kwam van de architect Dick de Haan. Door het overlijden van De Haan heeft hij helaas de toren zelf niet meer heeft kunnen zien. En ook de vele architectuurprijzen die de uitkijktoren heeft gewonnen niet in ontvangst kunnen nemen.


Een andere bijzondere uitkijktoren vind je in de Bommelerwaard bij de ruïne van Nieuw Fort Sint Andries.


Uitkijktoren De Zeven in Fochteloërveen Ravenswoud

Binnen in de uitkijktoren “De Zeven”

Van binnen is de uitkijktoren minstens net zo indrukwekkend. De stalen constructie is bekleed met houten panelen waar het licht in strepen doorheen komt. Hier en daar een rond raampje als patrijspoort. Een lange trap daar tussendoor. De toren heet eigenlijk “Stairway to Heaven”, maar niemand die hem zo noemt. En met 18 meter is de toren best hoog, maar de hemel is toch nog iets te hoog gegrepen.

De knik in de toren is bewust aangebracht om de lange trap in tweeën te delen. Hierdoor lijkt het minder hoog als je de trap oploopt en zou daarom ook voor mensen met hoogtevrees geschikt moeten zijn. Of het helpt weet ik niet; ikzelf vond de steile trap in elk geval nog best wel spannend.

Binnenkant van Uitkijktoren De Zeven

Het uitkijkplateau in “De Zeven”

Boven in de toren op 15 meter hoogte is een ruim uitkijkplateau. Van vloer tot plafond heb je vrij zicht: het onderste deel is afgezet met glasplaten. Hierdoor heb je het idee alsof je binnen in een kijkdoos staat. Er staat een verrekijker in het midden.

Vanuit de toren heb je een schitterend uitzicht over het Fochteloërveen. In dit gebied komen kraanvogels voor, dus met een beetje geluk kun je die spotten. Soms zelfs met jongen. De toren staat richting het noorden zodat je nooit last hebt van tegenlicht (behalve bij noorderlicht, natuurlijk).

Uitkiujkplateau van De Zeven
uitzicht over Fochteloërveen vanuit de uitkijktoren

Het natuurgebied Fochteloërveen: levend hoogveen

Het Fochteloërveen is, zoals de naam al enigszins doet vermoeden, een voormalig veenwinningsgebied nabij het plaatse Fochteloo. Maar, in tegenstelling tot andere veengebieden, is hier relatief weinig veen gestoken en is er levend hoogveengebied bewaard gebleven. Als één van de weinige plekken in Nederland. Rondom de uitkijktoren zie je nog wel wat restanten, zoals de Compagnonsvaart. De Compagnonsvaart is vernoemd naar Opsterlandsche Veencompagnie, die dit gebied in handen had. Het was het hoofdkanaal, aangelegd voor het ontsluiten van het hoogveengebied.


Meer weten over het ontginnen van veengebieden, bezoek dan eens het Veenpark in het Drentse Barger-Compascuum.


Er zijn twee soorten veengebieden: hoogveen en laagveen. Hoogveengebieden liggen wat hoger en zijn ontstaan door regenwater, terwijl laagveen ontstaat door grondwater. Een voorbeeld van laagveen in Friesland is het Nationaal Park Alde Faenen. Hoogveen komt voornamelijk voor in Oost-Nederland en Noord-Brabant, bijvoorbeeld het Nationaal Park De Groote Peel.

Fochteloërveen

De bossen hier zijn aangeplant als productiebossen na de veenwinning, zo rond 1900. Het gebied staat bekend als de Compagnonsbossen. Als je er even de tijd voor neemt, herken je duidelijk dat de bossen geplant zijn op een voormalig veenwinningsgebied. De oude “wijken” uit de tijd van het ontginnen van het gebied zijn nog goed herkenbaar.

Het natuurgebied Fochteloërveen ligt op de grens tussen Friesland en Drenthe. Er leven veel bijzondere dieren, vooral vogels zoals de eerdergenoemde kraanvogels. Maar je kunt hier ook alle drie de slangensoorten die we in Nederland hebben tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.

Compagnonsvaart in Fochteloërveen
Compagnonsbossen in Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een prachtig gebied voor een wandeling. Houd er in het broedseizoen wel rekening mee dat delen van het park gesloten kunnen zijn voor bezoekers. Je kunt een bezoek aan het natuurgebied ook heel goed combineren met een bezoek aan het gevangenismuseum en het dorp Veenhuizen, dat aan de andere kant tegen het natuurgebied aanligt.


Ook heel erg leuk om te bezoeken is het Blauwe Meer in Drenthe. Het ligt hier niet ver vandaan, je kunt er zwemmen in een meer met bijzonder blauw water en je kunt er schitterend wandelen.


Parkeren bij de uitkijktoren “De Zeven” in Fochteloërveen

Je kunt het beste parkeren op de parking bij de Meester Lokstraat in Ravenswoud. Je neemt daarvoor een smalle weg vanuit het dorp met hier en daar een passeerhaventje. De parkeerplaats ligt (vanuit Ravenswoud) aan de linkerkant van de weg.

De route van de parking naar de uitkijktoren “De Zeven”

Vanaf de parking is de toren precies 1 kilometer wandelen door het bos. Vanuit de parking loop je richting het bos, na 50 meter direct rechtsaf. Na 350 meter even kort rechts en meteen links een dan alsmaar rechtdoor.

Honden los in de Compagnonsbossen: losloopgebied

De compagnonsbossen ten westen van de Meester Lokstraat zijn door natuurmonumenten aangewezen als hondenlosloopgebied. Dit zijn de bossen direct naast de parkeerplaats. Er zijn wel enkele fietspaden door het bos, dus je hond moet wel onder appèl staan.

Uitkijktoren “De Zeven” en het Fochteloërveen bezoeken

  • Parkeren: Meester Lokstraat, Ravenswoud (Google Maps)
  • De toren ligt op de grens van Drenthe en Friesland, ongeveer 10 kilometer ten westen van Assen.
  • De wandeling naar de toren is goed te doen met een rolstoel, de toren is zelf niet rolstoeltoegankelijk.
  • De uitkijktoren De Zeven is gratis toegankelijk.
  • Delen van het park kunnen in het broedseizoen gesloten zijn. Check de berichten van natuurmonumenten om zeker te zijn dat het gebied toegankelijk is.
  • Onder de toren staat een picknicktafel, mooi plekje om te lunchen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 comments