Smokkelpad Velden: wandelen met kids in Noord-Limburg

Home » Eropuit » Leuk met kids » Smokkelpad Velden: wandelen met kids in Noord-Limburg

Wandelen met kinderen in Noord-Limburg? Denk dan eens aan het Smokkelpad Scharrelkids in Velden, bij Venlo. Hier kunnen kinderen zich met enige fantasie een smokkelaar voelen. Het pad ligt namelijk op de grens met Duitsland in een gebied waar, vóór de Europese eenwording, nog volop werd gesmokkeld. IVN Maasduinen en de Stichting Veldense Volkscultuur hebben het smokkelpad in 2016 geopend met als doel kinderen weer meer te laten buitenspelen.

Nou, dat is nog eens een doelstelling waar Bestemming Buitenlucht achter kan staan! Denk maar aan de gps-speurtocht met kinderen in het bos of aan de boekreview “Wandelen met kinderen“. Dus zijn we er met onze kids van 10 en 11 naartoe gereden en hebben het smokkelpad zelf uitgeprobeerd.

Het smokkelpad in Velden

Het smokkelpad in Velden is een avontuurlijke rondwandeling van ruim drie kilometer die start en eindigt bij café Jagersrust. Wij waren er in totaal een uur en drie kwartier mee bezig. De weg wordt bewegwijzerd door uilen. Geen echte natuurlijk, maar geglazuurde aardewerken bordjes met een pijltje erop. Je hebt ze in verschillende kleuren. De liefhebber kan een dergelijk bordje kopen bij het café, dus geen enkele reden om ze van de bomen af te halen. Daarnaast is er ook een plattegrond met de route beschikbaar.

Voordat je uit smokkelen gaat, of juist daarna kun je nog even goed lunchen in het café. Behalve een grote binnenruimte is er ook een ruim terras, waar ze eenvoudige lunchgerechten serveren. Pannenkoeken, hamburgers, stevig brood met kroketten, dat genre. Dus dit maal eens geen picknick mee. Verwacht geen haute cuisine, maar ons smaakte het uitstekend. Zeker na het smokkelpad en alle buitenlucht gingen de pannenkoeken en hamburgers erin als koek.


Ook leuk met kinderen: het Natuurleerpad De Paardekop, ook in Noord-Limburg, of een dagje uit in de natuur in Kootwijkerzand.


Obstakels en hindernissen

Op het pad kom je tal van obstakels tegen waar je overheen moet. Net als de smokkelaars van weleer kun je natuurlijk niet gewoon over de grote paden de grens over, maar zul je de nodige hindernissen moeten overwinnen. Zo moet je een stuk over paaltjes lopen en kom je wiebelbruggen tegen. Je moet op boomstammen balanceren en over touwconstructies klauteren. Spannend is ook een stuk over paaltjes boven een vijvertje, waar je beter niet vanaf valt als je droge schoenen wilt houden.

Aan het begin van de route lijkt het een beetje eentonig en zijn het wel erg vaak hetzelfde soort van obstakels. Bij weer een stuk waar we op paaltjes moesten stappen, hielden zelfs mijn kinderen het even voor gezien. Maar na ongeveer een kilometer wordt het een stuk gevarieerder met ook langere en wat uitdagender obstakels. Die uitdaging hadden ze wel blijkbaar wel nodig, want ze gingen er meteen weer vol enthousiasme op.

Ongezien tussen de bomen door bij het Smokkelpad in Velden

Smokkelen in Velden

Voor het meer educatieve gehalte, staan er langs de route enkele bordjes met historische informatie over het smokkelen in deze grensregio. Klinkt suf, maar was best eigenlijk behoorlijk interessant. Want wat weet je nou eigenlijk van de smokkelcultuur? Ik besefte me eigenlijk pas ter plekke dat mijn persoonlijke smokkelpedia wel erg veel gaten vertoont.

Eén van de producten die vaak gesmokkeld werden naar Duitsland was koffie. Een lokaal smokkelpad had zelfs als bijnaam “koffiestraatje”. Op de terugweg werd vaak sterke drank meegenomen. Maar ook vee werd gesmokkeld, toen dat tijdens een uitbraak van mond-en-klauwzeer niet verhandeld mocht worden. Om de koeien niet teveel te laten opvallen in de nacht werden ze zwart geverfd.

De feitelijke grens tussen Nederland en Duitsland.
De feitelijke grens oversteken naar Duitsland over een heus smokkelaarsbruggetje

Al quizzend het smokkelpad in Velden wandelen

Er is ook een leuke quiz met vragen om onderweg te beantwoorden. Deze kun je (gratis) krijgen bij café Jagersrust. Vreemd genoeg hebben ze bij het andere café net over de grens een Duitse versie, maar daar betaal je er €1 voor. De quiz is trouwens ook te downloaden van de website.

De vragen van de quiz zijn niet altijd even makkelijk. Welke producten werden er vooral gesmokkeld tussen Duitsland en Nederland, bijvoorbeeld. Koffie en sterke drank dus, maar wat nog meer? Ik wist het niet en je moet echt de bordjes lezen om het antwoord te achterhalen. Ook moet je het aantal groene uilen tellen, wat eenvoudiger klinkt dan het in de praktijk blijkt. Maar gelukkig zijn ze lang niet allemaal zo lastig. En je kunt zelfs punten scoren door aan te geven welke opdracht je het leukst vond en of het je gelukt is om de wiebelbruggetjes over te steken.

Elk kwartaal wordt er een winnaar getrokken die zich SuperSmikkelSmokkelKid mag noemen en een oorkonde en een klein prijsje krijgt. Vergeet dus niet je formulier weer in te leveren bij de finish.

Een van de hindernissen bij het smokkelpad

Mindere punten van het smokkelpad

Het onderhoud van het smokkelpad is redelijk goed en het is veilig, maar ook weer niet onberispelijk. Twee gebroken balken waar je overheen had moeten lopen, een klimtouw wat onderaan vast had moeten zitten, meerdere gebroken uiltjes aan de bomen en dat soort zaken doen toch wel wat afbreuk aan het pad.

Onderdeel van het pad en de quiz zijn voelkastjes. Die hangen langs de route aan bomen en de bedoeling is dat je erin kunt voelen wat erin zit. Helaas kun je de voelkastjes eenvoudig open maken en zien wat erin zit. Maar vervelender nog is dat alle kastjes vol zaten met eikeltjes, dennenappeltjes en losse bladeren. Misschien dat dat gewoon het goede antwoord was, maar wij hadden toch het idee dat andere voorbijgangers dit erin gestopt hadden. Hoe dan ook, de voelbakjes zijn niet echt hufterproof en dat maakt het beantwoorden van de vragen wel erg tricky.

Een ander nadeel van het pad is dat het tegen mijn verwachting in eigenlijk niet echt de natuur in gaat. Het pad kronkelt vooral rondom de aanwezige horeca, die ook bijna overal in zicht blijft. Ik had als ouder niet echt het gevoel in de natuur te zijn. Wat knap is, want de schitterende heidevelden van de Ravenvennen liggen om de hoek.

Uitkijktoren bij het smokkelpad in Velden.

Conclusie smokkelpad Velden

Ondanks de enkele minpunten is het smokkelpad in Velden erg leuk om met de kinderen te wandelen. De kinderen kunnen klimmen en klauteren. Maar waarschijnlijk kun je jezelf ook niet bedwingen en zie je jezelf opeens boven op paaltjes en evenwichtsbalken bewegen. De lengte van drie kilometer, die je binnen twee uur kunt afleggen is precies goed. En het is heerlijk in de buitenlucht. Wat wil je nog meer?

Mocht je de smaak te pakken hebben en vaker met de kinderen naar het bos willen? Dan kun je ook naar een van de vele speelbossen. Gezin op Reis heeft meer dan 40 gratis speelbossen in Nederland op een rijtje gezet in een handig overzicht.

Smokkelpad Velden, praktische info

  • Het smokkelpad is dagelijke open van 11.00 tot 19.00 uur
  • Startpunt: Straelseweg 35, 5941 NJ  Velden
  • Het smokkelpad is slecht toegankelijk met een rolstoel

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

  1. Lommelse Sahara met kinderen
  2. Paardekop wandelen

Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij de hier beschreven activiteit.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments