wandelen De Pals

Met hond wandelen in De Pals in de Kempen

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Met hond wandelen in De Pals in de Kempen

Wandelen in De Pals is gewoon een lekkere boswandeling, al dan niet met je hond. Dit natuurgebied ligt in de Brabantse Kempen bij Hapert, niet ver van de grens met België. Veel variatie, een losloopgebied en stuk langs uitgestrekte heidevelden. Wat wil een wandelaar nog maar? Wij combineerden twee wandelingen van Staatsbosbeheer tot een van net geen 10 kilometer. GPX en praktische informatie tref je onderaan.

>>> Lees mijn laatste blogs als eerste: volg me op Facebook

Verwarrend: De Kempen in De Kempen

De Pals is onderdeel van Boswachterij De Kempen, een zo’n duizend hectare groot gebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Dit gebied omvat ongeveer de helft van het gehele natuurgebied De Brabantse Kempen.

Om het eenvoudig te houden Zijn de Brabantse Kempen weer een onderdeel van het veel grotere De Kempen, ook wel grenspark De Kempen genoemd. Dit gigantische gebied strekt zich grofweg uit tussen de steden Antwerpen, Maastricht en Eindhoven en vormt één geheel met de Peel in Nederlands Limburg.

Bospad in de Pals in Brabantse Kempen

De Kempen bestaat uit een grote zandvlakte. De naam Kempen komt van Campina wat “open vlakte betekent”. Van oudsher veel uitgestrekte heidegebieden, maar ook natte en moeilijk begaanbare veengronden. Van oudsher, dus, want tegenwoordig is het bijna allemaal bosgebied, aangeplant eind 19e een begin 20e eeuw om de steenkolenmijnen van stuthout te voorzien. Van de uitgestrekte heidevelden zijn nu nog maar relatief kleine gebieden over, zoals bijvoorbeeld De Malpie bij Valkenswaard. Wat ook niet hielp is dat, met name in België door lintbebouwing langs provinciale wegen de ooit zo grote vlakte in klein stukjes is verdeeld.

Groen in de Pals

Wandelen in de Pals in de Brabantse Kempen, 2 wandelingen

Gelukkig is er ook nog heel veel te genieten en te wandelen in De Kempen, waaronder dus De Pals langs de Belgische grens bij Hapert. Staatsbosbeheer heeft hier een tweetal wandelroutes uitgezet. Een korte wandeling van ongeveer 2 kilometer en een langere van 7 kilometer. Je kunt ze prima combineren tot een ronde van 9,4 kilometer.

Twee wandelingen in de Pals bij Hapert

Wandelroute “Hondenlos De Pals”, wandelen met hond in De Kempen

In het eerste deel van de wandeling blijf je aan de noordzijde van de snelweg. Dit gebied is een uitgestrekt losloopgebied voor honden. Ik vind het altijd fijn om een wandeling te starten met een stuk losloopgebied zodat Muppet alvast de ergste energie kwijt kan. Als je een hond hebt, dan begrijp je wat ik bedoel. Honden hebben een feilloos gevoel om te herkennen wanneer je een bosgebied nadert. Bi de eerste de beste boom wordt het wakker, bij de tweede zit het in je nek te hijgen en bij de derde begint het zielig te piepen omdat het denkt dat we het bos voorbijrijden.

>>> Bekijk ook mijn andere wandelingen met losloopgebieden.

Hondenlosloopgebied De Pals

Het losloopgebied De Pels is een fijn bos voor loslopende honden. Je komt hoogstwaarschijnlijk wel een paar speelkameraden tegen. De nabijgelegen snelweg is goed afgerasterd en dus veilig. Enige nadeel is misschien dat het aangrenzende bungalowpark zorgt voor een aantal joggers.

Wandelroute “Heidewandeling De Pals”, langs de Hapertse Heide in de Brabantse Kempen

De tweede wandeling gaat grotendeels aan de andere kant van de snelweg door naald en loofbossen tot aan de uitgestrekte heide, een van de restanten van het originele landschap hier. Het heet dan wel heidewandeling, maar we wandelen toch vooral door het bos van De Pals. Soms over grote brede lanen en brandgangen geflankeerd met Amerikaanse eikenbomen, dan weer door kronkelende voetpaden doorheen het naaldhout. Hier en daar wat beukenbomen.

Een groene deken in het bos in De Kempen

Het is natuurlijk nauwelijks mogelijk, maar als je toch genoeg krijgt van het bos, dan doemt daar opeens een grote open vlakte op: de Hapertse Heide. Hier kun je eventueel nog de wandeling uitbreiden door de paarse route te volgen, die de Hapertse Heide en de Cartierheide combineert, een gebied waar je met name in de schemering grote kans hebt reeën te spotten.

Hapertse Heide

Wat opvalt in de bossen hier is de rust. Natuurlijk, je komt af en toe wel iemand tegen, maar het is zeker niet polonaise-lopen zoals in veel andere populaire bossen in de herfstvakantie. Het is hier ook, begrijpelijk, veel rustiger dan in het losloopgebied direct aan het bungalowpark.

De heidewandeling is toegestaan met honden, maar vanaf de snelweg moeten de honden wel aangelijnd zijn.

Heidewandeling De Pals, rode route

Weinig last van de snelweg A67

Het gebied wordt doorkruist door de grote snelweg A67 van Eindhoven naar Antwerpen. Normaal houd ik absoluut niet van het rumoer van snelwegen op mijn wandeling (lees bijvoorbeeld maar mijn commentaar bij de Trage Tocht Heeswijk). Maar in dit geval valt het reuze mee. Natuurlijk, direct grenzend aan de snelweg en wanneer je hem oversteekt heb je er behoorlijk last van. Maar dat zijn maar kleine stukjes en zodra je iets verder het bos in komt is het al direct behoorlijk stil.

Brug over de A67
Brug over de A67

Herfstwandelen in De Kempen

Toen wij er waren was het herfstvakantie in het Noorden van Nederland. En dat betekent in een zichzelf respecterend bos: paddenstoelen! Houd je van het paddenstoelen fotograferen, trek dan maar een uurtje extra uit voor deze wandeling, wanneer je in het juiste jaargetijde bent.

paddestoelen in De Pals

Praktische informatie over wandelen in De Pals in de Brabantse Kempen bij Hapert

  • Lengte: 9,4 km
  • Startpunt: parkeerplaats De Pals. Voer in de navigatie “De Pals 1” in en rijd door tot de parking.
  • Direct aan de wandelroute ligt het bungalowpark Landel Het Vennenbos. Desgewenst kun je ook direct vanuit Het Vennebos wandelen en deze wandelroutes volgen.
  • Er is geen horeca aanwezig tijdens deze wandeling. Bij de start/finish in de buurt is een bungalowpark, maar nog veel leuker is het om een van de Acht Zaligheden te bezoeken, zoals Eersel, dat hier vlakbij ligt.
  • Of neem een picknick mee! Bij de start/finisch is een speelweide met picknicktafels. Houd er wel rekening mee dat honden hier los mogen lopen.
  • Andere wandelingen is de buurt van De Kempen zijn bijvoorbeeld het grensoverschrijdende en schitterende Plateaux-Hageven. Of wandel door het Bergeijk van Rietveld en natuurgebied Luchtkasteel.
Beuken in natuurgebied de Pals

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *