Tips voor een dagje Valkenswaard: Wat te doen in “Valkeswird”?

Home » Eropuit » Tips » Tips voor een dagje Valkenswaard: Wat te doen in “Valkeswird”?

Wat is er te doen in Valkenswaard? Dit oude dorp tussen Eindhoven en Weert heeft een roemrijke geschiedenis. Valkeniers uit Valkenswaard waren kind aan huis in alle koningshuizen in Europa. En toen de valkerij langzaam uitstierf werd Valkenswaard een van de Europese centra van de sigarenproductie. Nu is ook de sigarenrook gedoofd. Maar ook vandaag de dag zijn er genoeg redenen om een bezoek te brengen aan dit op en top Brabantse plaatsje.

Wil je weten wat te doen tijdens een dagje in Valkenswaard? Dan heb ik hier een handige lijst met tips voor leuke uitstapjes.

Lees ook:

Wat te doen bij een dagje Valkenswaard?

1) Bezoek het Valkerij en Sigarenmakerij Museum

Zonder de valkerij zou Valkenswaard niet veel meer geweest zijn dan een heel klein dorp. Het waren de valkeniers die met hun voor de plezierjacht getrainde valken puissant rijk werden. De valkerij kreeg een forse knauw door de Franse revolutie die een groot deel van de Europese adel letterlijk onthoofdde. Maar niet getreurd. Met het verdiende geld kon vrij eenvoudig een sigarenproductie opgebouwd worden, een op dat moment opkomende handel.

In Valkenswaard kun je de geschiedenis van beide ambachten beleven in het Valkerij en Sigarenmakerijmuseum. Beleef het vooral niet alleen binnen, want vanuit het museum vertrekt ook een dorpswandeling langs vele oude panden waar ooit beroemde sigaren zoals Hofnar werden geproduceerd. Ook de valkerij kom je op enkele plekken nog tegen in het straatbeeld.

valkerijmuseum valkenswaard

2) Wandelen door de Malpie

De Malpie is een schitterend heide- en bosgebied, wat letterlijk aan de rand van de bebouwde kom begint. De Malpie wordt beschreven als een van de mooiste wandelgebieden van Nederland. Maar je kunt er ook fietsen over een van de fietspaden. Het is helaas niet het rustigste natuurgebied van Nederland. Je zult niet de enige zijn geniet van de lonely trees op de heide en langs de kraakheldere vennen. Maar toch is een bezoek aan Valkenswaard niet compleet zonder tenminste een klein rondje over De Malpie .

De malpie bij Valkenswaard

3) Zwemmen in de Aqua Mundo

Valkenswaard is één van de plaatsen die gezegend zijn met een Center Parcs met een schitterend zwembad: Aqua Mundo. Ook als je niet op het park verblijft kun je hier komen zwemmen. Helaas is op dit moment het park gesloten voor dagrecreatie in verband met corona, maar binnenkort kan dat hopelijk weer.

Aqua Mundo De Kempervennen

4) Bezoek het pittoreske dorpje Leenderstrijp

Tussen Valkenswaard en de snelweg ligt een van de allermooiste (en nog behoorlijk onontdekte) dorpjes van Brabant: Leenderstrijp. Leenderstrijp is net een drive-through openluchtmuseum, maar dan zonder slagboom en entreegeld. Het kleine dorpje Leenderstrijp heeft nog enkele authentieke driehoekige pleinen, die vroeger gebruikt werden om de schapen ’s nachts te herbergen. En veel monumentale langgevelboerderijen. En een supermarktje wat in bijna alles nog lijkt op de oude kruidenier. Alleen dan met moderne en lekkere producten.

Leenderstrijp kun je natuurlijk met de auto bezoeken, maar veel leuker en meer in stijl is het om het dorpje aan te doen tijdens een mooie wandeling vanuit het Leenderbos. Er is een heel leuke, kind- en hondvriendelijke wandeling van 7,5 kilometer vanuit de parkeerplaats bij de snelweg die deels door bos en deels over de zandverstuivingen gaat en zo Leenderstrijp binnenwandelt. Ideaal moment voor een ijsje en lunch.

Ook noemenswaardig is de bijzondere Sint-Janskapel net buiten het dorp op een heuveltje, waar nog altijd tweemaal per jaar een buitenmis wordt gehouden.

Boerderij in Leenderstrijp

5) Fietsen of wandelen langs gedichten

Onder de noemer “Beleef het gedicht” staan overal in de gemeente Valkenswaard tafeltjes met daarop een opengeslagen boek met twee gedichten. Eén van Frans Hoppenbrouwers, die van 2005 tot 2012 stadsdichter van Valkenswaard was. En daarnaast een van een lokale scholier.

In totaal zijn er 26 tafels en 7 daarvan staan in het centrum. Voor de tafeltjes in het centrum is een wandelroute van 4,1 kilometer beschikbaar, voor de overige tafeltjes een fietsroute (47 kilometer). Deze wandel- en fietsroute kun je gratis krijgen bij de VVV van Valkenswaard.  

Beleef het gedicht in Valkenswaard

6) Wandelen in de de Plateaux-Hageven

Valkenswaard wordt aan alle kanten omringd door de prachtige natuur van de Kempen en de Groote Heide. Niet onvermeld mag blijven het grensoverschrijdende natuurgebied Plateaux-Hageven. Hier meandert de rivier de Dommel alsof het een lieve lust is. Ook heel bijzonder zijn de nog steeds werkzame vloeiweides, een oude bemestingstechniek die in Nederland nog maar op twee plaatsen wordt beoefend en sinds 2020 zelfs openomen is op de lijst van immaterieel erfgoed. In de nazomer bloeit hier de lilakleurige herfsttijloos, een zeldzaam én zeldzaam mooi bloemetje.

Plateaux-Hageven

7) Het Bergeijk van Rietveld

Architectuurliefhebbers komen in Valkenswaard niet heel erg aan de trekken. Om heel eerlijk te zijn; Valkenswaard heeft wel een gezellig, maar zeker geen schilderachtig centrum. Maar niet getreurd, want een paar kilometer verder komen we bij het dorp dat bekend staat als het Rietvelddorp: Bergeijk. Hier staat onder andere een bushokje, een klok en enkele woonhuizen die ontworpen zijn door Rietveld.

Maar de uitblinker is toch zeker het enige industriële gebouw van Rietvelds hand: Weverij de Ploeg. De voor “De Stijl” typerende lijnen en kleurgebruik in combinatie met de socialistische idealen van een écht goede werkplek voor arbeiders maken dit gebouw tot een van de hoogtepunten uit de architectuur van de 20e eeuw.

Weverij De Ploeg in Bergeijk

Andere tips om te doen in Valkenswaard

Hierboven is een greep uit het totale aanbod van Valkenswaard voor de dagjestoerist. Maar Valkenswaard heeft nog veel meer te bieden dat dit alleen. Is het lekker weer, dan kun je bijvoorbeeld urenlang kanovaren op de Dommel. Ben je geïnteresseerd en oude grafische technieken, dan is het Nederlands Steendrukmuseum een aanrader (in hetzelfde pad als het Valkerij en Sigarenmakerijmuseum). Verder kun je ook prima uit of uit eten gaan in Valkenswaard, vooral rondom het markplein. Op datzelfde plein vind je ’s winters de kunstijsbaan van Valkenswaard on ice.

Hoe bereik je Valkenswaard?

Valkenswaard kun je met de auto bereiken door vanaf buitenring van Eindhoven, de N2, te kiezen voor afrit 33-Waalre en vervolgens de N69. Na 6 kilometer bereik je het centrum van Valkenswaard. Kom je vanuit het Zuiden, dan neem je vanaf de A2 afrit 34-Valkenswaard en is het eveneens 6 kilometer naar het centrum.

Parkeren in Valkenswaard

Ik heb wat gemengde gevoelens bij parkeren in Valkenswaard. Het is vooral een lappendeken van kleine parkeerplaatsen, verspreid door het centrum en daarbuiten en behoorlijk druk. In het centrum zelf is het betaald parkeren, net daarbuiten is het gratis. Meer info over parkeren in Valkenswaard vind je op de website van de gemeente.

Parkeren in Valkenswaard

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *