Trage Tocht Heeze: wandelen rond het grootste ven van Nederland

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Trage Tocht Heeze: wandelen rond het grootste ven van Nederland

Oneindige heide. Deze ex-Bussumer is wel wat gewend. Maar de oneindigheid bij de Trage Tocht Heeze over de Strabrechtse heide is adembenemend groots. En als bonus het grootste ven van Nederland. Heeze, je hebt er een fan bij!

Het lijkt een stevige maaltijd. Tweeëntwintig kilometer. Maar de opbouw is subliem en loodst je er doorheen. Hap voor hap.

De amuse is een kasteeltje, dat langzaam op je afkomt als je tussen de weilanden door er recht naartoe loopt. Je lijkt te botsen, maar net op tijd sla je linksaf en loopt om het kasteel heen, het negentiende-eeuwse landgoedbos in. De Herbertusbossen, vernoemd naar de eerste heer van Heeze. Hier krijg je af en toe als voorproefje een stiekem doorkijkje naar de heide.

Je steekt de weg over naar de volgende gang, landgoed de Lange Bleek. Langs de ruïnes van het landhuis van de Joodse familie Elias. Het landhuis werd door de Duitsers gebruikt en in 1944 door hen of door het verzet in brand gestoken. De fundamenten staan er nog steeds.

Dan de Somerense heide, de eerste vennen, wat akkerbouw een weiland. Het zijn tussengangen, maar dat weet je nu nog niet. Dus je kijkt, ruikt, luistert en neemt alles in je op. Alsof het de hoofdmaaltijd betreft.

Maar dan. De weidsheid van de Strabrechtse heide is de absolute hoofdschotel van deze Trage Tocht. Kilometerslang loop je over dit toendra-achtige landschap. “Traag door oneindig laagland gaan”, krijgt een nieuwe lading. Je hoort kikkers kwaken. Je ziet vogels vliegen. Het grote Beuven ligt er als spiegelend middelpunt bijna uitnodigend bij. Maar de natuur is hier te kwetsbaar en je loopt er met een grote boog omheen.

Er loopt een schaapskudde, die grazend voorkomt dat de heide bossen wordt. Je bedankt ze als je Heeze weer nadert.

Voldaan, maar het toetje kan er nog net bij: een kilometer Laarzenpad langs de Kleine Dongel. Kronkelend door soms natte gras- en hooilanden. Een paard in een weilandje kijkt je na, terwijl je langzaam de bebouwde kom weer binnenstapt.

Nog een paar honderd meter naar de auto. Natuurlijk ben je moe na een paar uur wandelen, maar deze ingrediënten smaken naar meer!

Wil jij ook meer? Verken dan hier de zeven mooiste heidevelden in Nederland.

Mooie lichtinval in de Hubertusbossen bij de Sterkseklse Aa

Over de Trage Tocht Heeze

Trage tochten zijn wandelroutes met vooral onverharde wegen. Het is een initiatief van routeplanner Rob Wolfs en zijn allen opgenomen op Wandelzoekpagina. Op Bestemming Buitenlucht heb ik meerdere Trage Tochten beschreven, zoals de Trage Toch Slenaken, één van de mooiste, of de Trage Tocht De Mortel, met een prachtig paadje langs een beek. Niet te vergeten de Trage Tocht Giersbergen of de Trage Tocht Heeswijk. Zie ook het overzicht van alle beschreven Trage Tochten.

De Trage Tocht Heeze is één van de langste tochten: 22 kilometer. Het is een erg afwisselende route, met als hoogtepunt de uitgestrekte Strabrechtse Heide en het grootste ven van Nederland: het Beuven. Op een zondagmiddag kan het op delen van de route wat druk zijn. Wij ervaarden dat vooral rondom het kasteel Heeze, en bij het begin van de Strabrechtse heide. De route rondom het Beuven loopt enkele kilometers direct naast een fietspad. Dit loopt wat minder aangenaam en zorgt ook voor wat minder rust, zeker bij mooi fietsweer.

Het kasteel van Heeze
Een grote mierenhoop in het bos
Een plas op de Strabrechtse heide; dikkopjes brengen er hun jeugd door.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments