Trage Tocht Lauwersmeer, plus alternatief voor wandelen met hond

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Groningen » Trage Tocht Lauwersmeer, plus alternatief voor wandelen met hond

Wandelen in het Lauwersmeer is met deze Trage Tocht door het Ballastplaatbos heel fijn. Mooie vergezichten, een nog jong natuurgebied en heel veel vogels. We liepen er tweemaal en allebei de keren bij avondschemer. En dan heerst er een alles overstijgende rust. Zelfs in het vakantiepark ter plaatse lijkt sprake te zijn van ultieme rust. En, ja, als je je dan begint te irriteren aan de ganzen die met hun gegak de stilte doorbreken, dan besef je eigenlijk pas goed wat rust betekent.

De Trage Tocht Ballastplaatbos is verboden met honden. Wij waren er wel met de hond en vonden een alternatief, waar de hond wel mee mag. Sterker nog, waar de hond voor een groot deel los mag lopen. Wil je de deze Trage Toch in Lauwersoog met hond gaan wandelen, lees dan zeker even verder.

Andere wandelingen in het noorden van Nederland

avonsschemer in NP Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer bestaat “pas” sinds 1969. Het natuurgebied is daarmee slechts vier jaar ouder dan ikzelf, dus je kunt het met alle recht jeugdig noemen. Tot die tijd heette het hier Lauwerszee. Het was een baai, waar de rivier de Lauwers in de Waddenzee uitmondde. Precies op de grens van Groningen en Friesland. Toen werd het 1953.

wandelen langs waterpartijen in Ballastplaatbos

Gevolgen van de Watersnoodramp

We willen het nog wel eens vergeten, maar de Watersnoodramp in Zeeland heeft ook hier in het noorden van het land grote gevolgen gehad. Om het risico op watersnood te verminderen werden overal in Nederland dijken verhoogd. Bij Delfzijl moest zelfs een heel dorp verdwijnen voor de verhoging van de zeedijk.

Hier bij de Lauwerszee stond men voor een lastige keuze: ofwel de meer dan 30 kilometer dijk eromheen versterken, ofwel de Lauwerszee afsluiten met een afsluitdijk van 13 kilometer. Die laatste optie bleek duurder en viel daarom af. Maar de Friese bevolking was juist voor een afsluitdijk, haalde 135.000 handtekeningen op wist de regering op andere gedachten te krijgen. Wel op voorwaarde dat de provincie zou meebetalen, dat dan weer wel.

Wandelen in avondschemer in Lauwersmeer

“Lauwerszee heet nu Lauwersmeer”

Analoog aan de Zuiderzeeballade: de Lauwerszee heet na het aanleggen van de afsluitdijk Lauwersmeer. In 1969 was dit een feit. Hoger gelegen delen, die vroeger als wad bij laag water droogvielen, blijven nu permanent droog staan. Hier ontstond spontaan nieuwe natuur. In de daaropvolgende jaren veranderde de natuur nog doordat het eerdere zoute water langzaamaan zoet werd.

Ballastplaatbos

Eén van die hoger gelegen delen was de zandrug Ballastplaat. Die heet zo omdat schepen hier vroeger een deel van de ballast overboord gooiden, wanneer ze via ondieptes naar Groningen wilden varen. Een deel van de oude zandrug is behouden als natuurgebied en behoort sinds 2003 tot het Nationaal Park Lauwersmeer. Hier groeit nu het Ballastplaatbos, het gedeelte waar deze Trage Tocht doorheen gaat.

paddestoel

Wandelen in het Ballastplaatbos in NP Lauwersmeer

Je kunt heerlijk wandelen door het Ballastplaatbos in het Lauwersmeer. Er zijn enkele wandelingen uitgezet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de bewegwijzering hier niet heel optimaal vond. De eerste avond wilden we hier een uitgezette route volgen, maar we misten te veel bordjes (maar dat kan ook ons onvermogen zijn, natuurlijk). De Trage Tocht Ballastplaatbos bood een dag later een beter alternatief. Je kunt hier overigens ook prima wat op de bonnefooi komen wandelen, hoor. Het is al met al niet een heel erg groot gebied en echt verdwalen kan haast niet.

Wandelen in Lauwersmeer, Ballastplaatbos

Het bos is duidelijk nog niet eeuwenoud en dat op zich maakt de wandeling al bijzonder. Veel relatief jonge twijgen en het bos oogt naar verhouding wat dichtbegroeid. Verder merk je aan alles dat je hier op voormalige zeebodem loopt. De paden zijn vaak erg modderig met veel plassen. Trek dus waterdichte schoenen aan.

Onderweg word je vergezeld door ontelbaar veel vogels, vooral aan de randen van het bos. Als je gelukt hebt vind je de zeearend. Die broedt sinds een paar jaar in NP Lauwersmeer. Maar ook talloze ganzen komen hier samen. Voor echte vogelaars is het hier het paradijs: meer dan 100 vogelsoorten zijn er te spotten.

Wandelen

Uitkijktorens

Tweemaal kom je een uitkijktoren tegen tijdens de Trage Tocht Ballastplaatbos. En ook een nog uitkijkheuvel. De uitkijkpunten zijn een welkome afwisseling. Het Ballastplaatbos in het Lauwersmeer is erg mooi wandelen, maar op den duur ook wel een beetje saai. Het is namelijk bijna overal hetzelfde. Pas vanuit de hoogte zie je opeens de uitgestrektheid van het Nationaal Park en dat is adembenemend schoon. Zeker als je, zoals wij, er tegen de avondschemer bent. De uitkijkheuvel ligt overigens in een gebied waar geen honden mogen komen: de twee uitkijktorens zijn wel met de hond bereikbaar.

UItzicht van uitkijktoren in Lauwersmeer
Uitzicht vanaf een uitkijktoren aan de rand van het Ballastpaatbos in NP Lauwersmeer

Wandelen met konikpaarden en Schotse hooglanders in NP Lauwersmeer

Die uitgestrektheid van het landschap tref je ook aan de randen. Hier lopen ook konikpaarden en Schotse hooglanders. Vaak mogen honden wel aangelijnd mee op plekken waar halfwilde paarden of runderen lopen, maar hier in Lauwersmeer helaas niet. Als je met hond loopt, kom je er wel langs en kun je van een afstandje toch genieten van het landschap.

wandelgebied NP Lauwersmeer
Dit gebied is prachtig uitgestrekt, maar niet toegankelijk met honden.

Hondenlosloopgebied Ballastplaatbos: wandelen met honden los in Lauwersmeer

Maar niet getreurd voor onze viervoeters: de gedeeltes waar je niet in mag worden ruimschoots goedgemaakt door een groot losloopgebied. Het noordelijke deel van het Ballastplaatbos en de stranden aan die kant zijn namelijk een hondenlosloopgebied. En dat is best een groot stuk van het bos. Het bevindt zich rondom het vakantiepark. Een nadeel is dat het niet overal is aangegeven waar het losloopgebied voor honden begint en eindigt en je moet dus wel een beetje in de gaten houden of je hond nog los mag of niet. Het voordeel is dan weer dat je hier speciaal voor het losloopgebied een parkeerplaats hebt.

honden los in Lauwersmeer
Hondenlosloopgebied in het Ballastplaatbos. Op deze plek duidelijk gemarkeerd, maar dat is helaas niet overal.

Alternatieve route voor wie met hond wandelt

Wij kozen ervoor de wandeling te beginnen bij het losloopgebied en vanaf daar de ronde tegen de wijzers van de klok in te lopen (omgekeerd aan hoe de Trage Tocht eigenlijk gaat). Als je op die manier loopt, dan zie je vanzelf een doorgang met een verboden-voor-hondenbord. Op dit punt ga je niet rechts maar linksaf en aan het einde weer rechtsaf. Dan kom je bij het vakantiepark en kun je de route weer vervolgen. Het kaartje toont het alternatief.

Alternatief startpunt

Wie graag eerst even de hond wil laten uitrazen, begint het beste meteen bij het losloopgebied. Hier is een grote parkeerplaats, op Google Maps zelfs aangeduid als “Parkeren hondenuitlaatplek”. Om daar te komen neem je de weg “De Rug”. De eigenlijke startplek van de Trage Tocht Ballastplaatbos bevindt zich aan het begin van die weg. Het hondenlosloopgebied vind je helemaal aan het einde van de weg, even voorbij het vakantiepark.

Praktische informatie over wandelen in Lauwersmeer: Trage Tocht Ballastplaatbos

  • Lengte: 14 kilometer
  • De route is op sommige stukken erg modderig.
  • De gpx en routebeschrijving kun je hier downloaden.
  • De Trage Tochten kosten €2,50 voor een losse wandeling, of €13,50 voor een jaarabonnement.
  • Startpunt: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog
  • Parkeren bij het startpunt.
  • Alternatief startpunt: Hondenlosloopgebied aan het einde van De Rug
  • Horeca: Restant bij vakantiepark

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments