wandelvakantie in eigen land

Wandelvakantie in eigen land: 6x wandelen vanuit vakantiepark

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelvakantie in eigen land: 6x wandelen vanuit vakantiepark

Lange tijd was het uit, maar nadat we een poos niet naar het buitenland mochten lijkt het weer hip & happening: vakantie in eigen land. En terecht, want er is een overvloed aan mooie gebieden in ons eigen land Nederland waar je met gemak een heerlijke wandelvakantie kunt houden.

In dit blog neem ik je mee naar een zestal bestemmingen in eigen land waar je midden in de wandelgebieden kunt overnachten. Vijf keer wandelen en vakantievieren in Nederland. En één slippertje vijf kilometer over de grens in België. Dat beschouwen we dan voor het gemak toch ook maar even als eigen land.

Wandelvakantie in Nederland, wandelen in eigen land

Wandelen in Nederland tijdens je vakantie

Toegegeven, echte bergvakanties zijn lastig in Nederland. Al kun je in Zuid-Limburg nog genoeg steile hellingen vinden, het haalt het niet bij de Alpen of de Pyreneeën. Maar wandelaars die in eigen land op vakantie gaan, hoeven niet te sikkeneuren. Er zijn tal van natuurgebieden. En meer dan genoeg vakantieparken. En, hoera, vaak genoeg ook nog direct op elkaar.

Zoek je een verblijf voor een vakantie in Nederland waar je ook nog eens kunt wandelen direct vanuit de voordeur de natuur in, dan ben je nu aan het goede adres. Ik heb namelijk eens diep in mijn archief gezocht en kwam verrassend veel wandelgebieden tegen waar je midden in de natuur ook mooie verblijfsaccomodaties hebt. Als inspiratie voor een wandelvakantie in eigen land daarom nu een zestal tips kriskras door Nederland.

wandelen in eigen land

Wandelvakanties in in eigen land met je hond

Opvallend is dat veel vakantieparken direct ook aan een losloopgebied liggen. Wil je je honden meenemen op een wandelvakantie in Nederland dan is dat natuurlijk wel zo ideaal. De losloopgebieden zijn meestal wat beperkt qua omvang, maar het is wel fijn om even de energie eruit te halen voordat je aan de echte wandeling begint. In de tips hieronder vermeld ik daarom als er een losloopgebied bij is.

wandelen met de hond

6 tips voor een wandelvakantie in vakantieparken in eigen land

Tip 1: wandelvakantie in woeste grond van Nederland: De Peel (Limburg)

De Peel is een fantastisch gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het was ooit “woeste grond”, onherbergzaam en nauwelijks begaanbaar moeras. Logisch dat hier ooit een grens is ontstaan. Maar toen kwamen de turfstekers en na het turfsteken zijn grote delen verder ontgonnen voor de landbouw. Gelukkig niet overal en is er nog zoveel natuur over om te wandelen.

Schadijkse bossen en heide tijdens wandelvakantie in eigen land

Bij het plaatsje America in Noord-Limburg bijvoorbeeld vind je de Schadijkse bossen en heide. De heidevelden zijn eigenlijk begroeide stuifduinen uit de laatste ijstijd. Dus ze glooien schitterend en zijn een feest om te wandelen. De bossen eromheen zijn voor de houtproductie aangelegd, maar nog altijd heerlijke gebieden voor een wandelvakantie in eigen land. MTB-liefhebbers komen ook aan hun trekken met een eigen baan die mooi gescheiden is van de voetpaden.

Hoe mooi als je ’s ochtends kunt opstaan en direct dit natuurgebied in kunt wandelen. En kijk eens aan: dat kan! Maar liefst twee vakantieparken van Center Parcs liggen hier midden in de natuur: Het Meerdal en Limburgse Peel. Ben je met de hond, dan kan ik vooral Het Meerdal aanbevelen: via een uitgang achter in het park wandel je meteen een ruim bos in dat Staatsbosbeheer heeft aangewezen als losloopgebied.

Wil je nog meer wandelen dan alleen in de Schadijkse bossen, dan ligt er op nog geen 30 kilometer afstand het Nationaal Park De Groote Peel, vooral bekend vanwege de knuppelpaden over het moeras.

NP Groote Peel

Tip 2: wandelvakantie is het noorden van Nederland: Lauwersmeer (Groningen)

Helemaal in het noorden van Nederland kun je vakantie vieren aan het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is ook een Nationaal Park, maar de natuur hier is nog relatief jong. Tot in de jaren ’60 was het hier zee, de Lauwerszee. Maar na de watersnoodramp in Zeeland werd besloten hier de zee af te dijken Langzaamaan vielen grote delen van de voormalige zee droog en werd het zoute water zoet. De natuur kon er volledig zijn eigen gang gaan.

Wandelvakantie bij Lauwersmeer in het noorden van Nederland

NP het Lauwersmeer is nu een waar wandelparadijs zoals je die niet vaak tegen komt. Zo mooi zelfs dat de populaire Trage Tochten er een drietal wandelroutes heeft uitgezet. Onderweg kun je loslopende paarden en runderen tegenkomen en als je even gelukt hebt vliegt er zomaar een zeearend over je hoofd.

Slapen in dit paradijsje in het noorden van Nederland kan ook. Er is een klein en uiterst rustig vakantiepark wat perfect past in deze natuur: Natuurdorp Suyderoog van Landal. Ook direct naast dit park is een groot losloopgebied, dus ideaal voor wandelaars met honden. Wil je er even tussenuit om elders te wandelen, de pont naar Schiermonnikoog vertrekt op een steenworp afstand.

Lauwersmeer tijdens wandelvakantie in eigen land

Tip 3: wandelvakantie in het zuiden van Nederland: Brunssummerheide (Limburg)

In een rijtje met wandelgebieden in Nederland waar je ook kunt overnachten, mag de Brunssummerheide niet ontbreken. Dit meest zuidelijke heidegebied van Nederland is vooral bekend vanwege de hoogteverschillen en daardoor prachtige panorama’s. Heuvelland zoals je dat in Zuid-Limburg verwachten mag. Midden in de heide komt bovendien een bijzonder stukje hoogveen voor, waar je bijna letterlijk de Roode Beek ziet ontspringen.

uitzicht over de brunsummerheide

Direct aan het natuurgebied ligt het EuroParcs vakantiepark Brunssummerheide. De naam is niet zo origineel, maar de ligging is uniek. Direct vanaf het park kun je zo de heide oplopen. Binnen een paar honderd meter sta je op het hoogste punt en zie je 600 hectare wandelgebied aan je voeten liggen. Is dat te weinig, direct grenzend aan de Brunssummerheide ligt de Teverener Heide in Duitsland. Nog eens 450 hectare natuurgebied.

De Brunssummerheide heeft ook een ruim losloopgebied. Deze ligt echter niet direct naast het vakantiepark maar op ongeveer een kwartiertje wandelen.

Brunssemmerheide als bestemming voor je wandelvakantie

Tip 4: wandelvakantie in De Kempen (Noord-Brabant)

Altijd een beetje verwarrend, de Kempen. De naam De Kempen wordt enerzijds gebruikt voor het gebied zo tussen Antwerpen, Maastricht en Eindhoven en was oorspronkelijk één gigantisch heidegebied. Maar de Kempen is ook de naam van een deelgebied tussen Eersel en de Belgische grens dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd. Boswachterij de Kempen is nog altijd een zeer groot natuurgebied met heel veel variatie aan heide.

Kempen Pals Brabant: wandelen vanuit vakantiepark de natuur in

Vanaf Landal Het Vennebos loop je zo De Kempen in. Ook hier kun je fijn je hond meenemen, want het bos direct naast het vakantiepark is een losloopgebied. Op het eerste gezicht lijkt het bos misschien een beetje klein, maar dan kom je bij een bruggetje over de snelweg en daarachter begint het pas echt. Kilometers en kilometers aan bos en heide. Natuurgebieden als De Pals, de Cartierheide, De Brabanste Kempen en de Hapertse Heide liggen allemaal te wachten op jouw voetstappen. Nog wat verder doorlopen en je komt zelfs bij de Abdij van Postel in de Belgische Kempen.

wandelroutes bij Het Vennerbos, als basis voor je wandelvakantie in eigen land

Tip 5: wandelvakantie in eigen land in het westen: Hellevoetsluis (Zuid-Holland)

Hou je meer van een zeebriesje, dan kom je toch al snel terecht in het westen van Nederland. Voor een wandelvakantie in eigen land kun je namelijk ook “gewoon” naar Holland. Zuid-Holland om precies te zijn. Bij Hellevoetsluis ligt een vakantiepark van EuroParcs met de misleidende naam “Poort van Zeeland”. Misleidend want Zeeland begint pas twee eilanden verder.

Wandelvakantie aan de zee bij Hellevoetsluis

Goed, de naam klopt misschien niet, maar het park ligt wel op een heel mooi plekje. Aan een jachthaven en op loopafstand van de historische vesting van Hellevoetsluis. Hou je liever van de natuur, dan loop he gewoon de andere kant op. Direct bij het park binnen de kwelders en in no time wandel je zo de Voornse Duinen in. Nog even wat verder langs de immense Haringvlietdam en dan begint het prachtige Quackjeswater.

Voorne-Putten is trouwens ook een erg leuke plek voor een aantal historische stadswandelingen, bijvoorbeeld door Hellevoetsluis zelf of door het oude Brielle waar je een podwalk over de inname door de watergeuzen kunt wandelen. Volop mogelijkheden dus voor een heerlijke wandelvakantie in eigen land.

Quackjeswarer, bijzondere natuur in eigen land

Tip 6: wandelvakantie net niet in eigen land: Terhills (Belgisch Limburg)

Ok, dit is eigenlijk niet in Nederland. Maar je kunt ook een wandelvakantie in bijna eigen land vieren op nog geen 5 kilometer van de grens. Je waant je in het buitenland en dat ben je ook, maar voor all ends and purposes wandel je zo naar Nederland. Dus ik reken hem goed als wandelvakantie in eigen land.

UItzicht vanaf steenbergen in Terhills direct naast vakantiepark

We hebben het over Terhills, de hoofdtoegangspoort tot de Hoge Kempen. Vlak naast de hoofdtoegangspoort vind je een gloednieuw vakantiepark van Center Parcs: Terhills Resort. Terhills staat vooral bekend om de oude steenbergen die er na de mijnindustrie zijn overgebleven. Vanaf daar heb je het mooiste uitzicht van heel Vlaanderen. Wandelroutes naar het topje van de steenbergen (of “terrils” zoals ze in België worden genoemd) lopen letterlijk over het vakantiepark heen. Dat wordt samen genieten van de zonsondergang op een steenworp afstand van je accommodatie.

Maar ook langere wandelingen zijn er in overvloed. De Hoge Kempen is het enige Nationale Park van België en hier kun je echt eindeloos wandelen. In totaal ligt hier voor 440 kilometer aan wandelpad op jou te wachten. Er is zelfs een lange afstandswandeling van 75 kilometer, 85% over onverharde paden. En met 550 hoogtemeters toch nog een beetje een bergervaring.

Terhills in Maasmechelen, blak bij de grens met Nederland

Nog meer inspiratie voor een wandelvakantie in eigen land?

Ik snap het helemaal als je zin gekregen hebt om de wandelschoenen aan te trekken en toch even een wandelvakantie in Nederland te plannen. Kun je niet langer meer wachten, check dan de mogelijkheden voor last minute vakanties in Nederland via VakantieDealz.

Want laten we eerlijk zijn, deze zes suggesties zijn echt niet de enige mogelijkheid voor een wandelvakantie in Nederland. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Ik heb me nu gefocust op vakantieparken in mooie wandelgebieden. Maar ga je voor een hotelovernachting of een huisje, dan nemen mogelijkheden voor een wandelvakantie in eigen land exponentieel toe.

En vermoedelijk ook je keuzestress. Heb je nou te veel last van keuzestress, bedenkt je dan dat het aantal mogelijke wandelvakanties buiten Nederland nog vele, vele malen groter is.

Blijf op de hoogte

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

  1. wandelen De Pals
  2. uitzicht over de brunsummerheide
  3. wandelen in Europa

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij VakantieDealz.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment