Relaxed picknicken in de herfst: hangmat mee, chocomel mee, Luikse salade mee

Home » Overige » Relaxed picknicken in de herfst: hangmat mee, chocomel mee, Luikse salade mee

Misschien komt het doordat ik ben opgegroeid in de jaren ’80, maar bij picknicken zie ik in de eerste plaats toch vooral warme zomerdagen voor me. Op een kleedje in het veld in de zon, mandje met broodjes en niet te vergeten Bona. Want ik denk dat de bron van dit archetype van picknicken toch vooral bij de bona-reclames uit mijn jeugd ligt.

Inmiddels weet ik dat je voor de picknick in de eerste plaats geen boter of margarine meeneemt en al helemaal niet op een warme dag. En ik weet dat picknicken in elk jaargetijde kan. Juist ook in de herfst kun je heerlijk buiten eten. De bossen zijn op z’n mooist met fantastische herfstkleuren. De zon brandt minder hard, zodat je niet zo snel verbrandt. En hoewel herfst en druilerig voor veel mensen synoniemen zijn, blijken er behoorlijk wat droge en zonnige dagen te zijn in de herfstmaanden. Daarom deel ik graag een paar tips voor een relaxte herfstpicknick, èn een recept voor de heerlijk herfstige Luikse salade.

#1 Hangmat mee

Een jaar geleden was ik met een groep in Marokko op een trektocht door het Atlasgebergte. Muildieren droegen onze bagage mee. Elke middag kregen we een heerlijke Marokkaanse picknick die ter plekke door de meereizende kok werd klaargemaakt. Op matjes konden we daarna nog even uitbuiken voor we weer verder gingen. Die matjes waren op zich ok, maar echt comfortabel waren ze ook weer niet.

Eén van mijn reisgenoten had een hangmat mee in zijn bagage. Met enig triomf spande hij de hangmat tussen twee bomen en viel hard snurkend in slaap. Ons, medereisgenoten, de ogen uitstekend. Op dat moment wist ik dat er een hangmat aangeschaft zou gaan worden.

Ik was dan ook erg blij dat ik onlangs een duurzaam geproduceerde hangmat mocht bestellen bij Tropilex. En dat bevalt uitstekend. De stof is stevig en voelt comfortabel, maar vooral ook heerlijk warm  aan. We hebben een iets grotere genomen, eigenlijk een tweepersoons. Die is behalve breder ook langer en dat ligt voor iemand van mijn lengte absoluut beter. Bovendien ken ik mijn kinderen maar al te goed. Die vinden alle drie dat zij het eerste recht hebben op de hangmat, en doen er van alles aan om dat recht te claimen. Deze hangmat is nu groot genoeg voor meerdere kinderen. Dat is meteen ook een nadeel van zowel kinderen als hangmat meenemen op de picknick: beeld je maar niet in dat je ook maar een minuut de kans krijgt er zelf even in te liggen.

Waar de kinderen wel weer van pas komen is bij het dragen van de hangmat. De hangmat weegt ruim een kilo, is redelijk klein op te vouwen, maar neemt natuurlijk toch wel wat plaats in. Voor een langere wandeling dieper het bos is kan hij op zich prima in een rugzakje meegenomen worden door iets oudere kinderen. De hangmat wordt trouwens met en tasje geleverd, dus je kunt hem ook over je schouder hangen. Voor kortere stukjes wandelen is dat goed te doen.

Je hebt al een Tropilex hangmat voor €59. De tweepersoonshangmat die ik uitkoos is €79. Je kunt er ook een standaard bij kopen of hangmatbevestiging met polyester touw van twee maal 3 meter. Nu ben ik zelf een rotswandklimmer, dus gebruik liever een oud klimtouw en een paar carabiners.

#2 Warme drank en soep mee

Zeker als het buiten wat kouder wordt, neem ik graag ook wat warms mee om te eten of drinken. In de eerste plaats koffie of thee, maar ook een dampend kopje soep of chocolademelk vind ik niet te versmaden.

Er zijn meerder manieren om warm eten en drinken te hebben bij de picknick. De makkelijkste is de thermoskan. Natuurlijk voor de koffie en thee, maar ook voor soep kun je die prima gebruiken. Je warmt de soep thuis op, de thermoskan in en bij de picknick uitserveren. Dat werkt vooral bij gladde soepen, zoals deze erwtensoep van Nigella. Ik heb in het verleden ook verschillende thermo lunchboxen geprobeerd voor steviger voedsel, maar die werken echt maar heel kort. Na een uurtje of twee waren mijn pastamaaltijden of aardappels altijd alweer afgekoeld. Nu liggen die werkloos in de keukenkastjes.

Maar veel gezelliger vind ik het om de lunch ter plekke op te warmen. Voor het koken van water heb ik een paar jaar geleden een Jetboil, aangeschaft. Een compacte en draagbare waterkoker op kleine gastankjes. Ze zijn behoorlijk duur, maar het water kookt echt binnen no time. En ze zijn zo compact op te ruimen dat ze heel makkelijk meekunnen in de rugzak. Ik gebruik hem zelf met betere oploskoffie en hij gaat vaak ook mee op een wandeling zonder picknick voor net een wat relaxter koffiemomentje. In Luxemburg heb ik overigens erg goede oplos-chocolade ontdekt, die bijna als echte chocolademelk smaakt.

Voor het opwarmen van de soep en de “echte” chocolademelk zul je toch met pannetje en kookstelletje in de weer moeten. Tenzij je op een plekje bent waar je een klein vuurtje kunt stoken. Dan is de Hongaarse driepoot ideaal. Ik heb hem zelf in de tuin staan boven een vuurput. Het is groot en zwaar en kan niet mee op een wandeltocht, maar als je dicht bij de auto bent, dan het wel heel gezellig om op deze manier te koken. Neem dan ook gedroogde houtblokken mee, want droog en brandbaar hout sprokkelen in de herfst kan wel eens en uitdaging zijn.

#3 Luikse Salade mee

Toch liever geen gedoe met warme maaltijden? Maak dan gewoon deze heerlijk herfstige Luikse salade klaar. Mijn vrouw kwam in aanraking met deze Waalse klassieker toen zij ging werken in Luik. Daar stond ie wekelijks op het menu in het personeelsrestaurant. De aardappels en sperziebonen zijn super voedzaam en het gerookte spek geeft het een zoutig tintje. En je maakt het in een handomdraai

Nodig voor 3 personen

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 250 gram verse sperziebonen
  • 200 gram spekjes
  • 4 eetlepel Grove mosterd, bijvoorbeeld Limburgse mosterd
  • 2 eetlepel ciderazijn of citroensap
  • 8 eetlepels olijfolie
  • Grof zout
  • Peper

Kook de aardappels in de schil tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze dan in halven of kwarten, afhankelijk van de grootte van de aardappel

Dop de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze in enkele minuten beetgaar. Pas op dat ze niet te gaar worden. Koel ze af onder koud water om te voorkomen dat ze verder garen.

Bak het spekvet licht aan in een koekenpan. Neem de spekjes uit de pan met een schuimspaan, laat het uitgebakken vet achter.

Maak een vinaigrette van de mosterd, azijn en olijfolie.

Doe alle ingrediënten in een schaal en giet de vinaigrette erover. Doe er naar smaak peper en grof zout bij. Even voorzichtig door elkaar mengen. De salade is lauw het lekkerste.


OOK EEN LEKKERE SALADE: PANZANELLA


Dit artikel kwam mede tot stand in samenwerking met Tropilex.
Dit artikel bevat enkele affiliate links. Wanneer jij via deze een aankoop doet krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra. Wel kan ik zo (een deel van) de kosten van dit blog terug verdienen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 comments