panzanella

Panzanella, super simpele salade met brood

Home » Picknicktips » recepten » Panzanella, super simpele salade met brood

Je telt één, twee, drie. Nogmaals. Eén. Twee. Drie. Echt niet meer dan dat. Het zijn echt maar drie hoofdingrediënten voor de super lichte en zo voedzame salade die onder Italianen bekend staat als Panzanella. Toscaanse armeluiskeuken. Dus goedkoop en super smaakvol.

Drie hoofdingrediënten, maar je hoeft eigenlijk maar voor twee naar de winkel als je je oude brood opspaart. Dat brood wordt eerst gebakken en belandt dan in de salade waar het een tikkie zompig wordt van de dressing. Dat is precies de bedoeling. Vooral als je de salade ’s ochtends klaarmaakt, is ie tijdens de picknicklunch perfect!

Nodig (voor 4 à 5 personen)

  • 6 sneetjes oud brood
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 6  tomaten
  • 1 bosje basilicum
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 3 el witte wijnazijn
  • komkommer
  • zout, peper

En zo maak je panzanella

  • Snijd het brood in blokjes van ongeveer 2cm. Bak het brood in circa 5 minuten in een pan met een scheutje olijfolie. Laat afkoelen.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de tomaten. Dit doe je het makkelijkst door ze eerst in vieren de snijden en vervolgens met een aardappelschilmesje de zaadlijst eruit te snijden. De zaadlijsten bewaar in een kom. De tomaten snij je vervolgens nog in vieren.
  • Snijd de komkommer doormidden en verwijder de zaadlijst met een theelepel. De zaadlijst bewaar je bij de zaadlijsten van de tomaten. Snijd de komkommer in stukjes van ongeveer 1 cm.
  • Pureer de zaadlijsten met een goede scheut olijfolie, wijnazijn, basilicum, zout en peper.
  • Meng de tomaat, komkommer, brood en dressing met elkaar.

Nota bene: er zijn talloze variaties mogelijk. Bolletjes mozzarella kunnen erbij, maar ook andere groentes zoals papika of gegrilde courgette. Google anders maar even op panzanella en de variaties zijn eindeloos. Dit recept is gebaseerd op het recept van 24 Kitchen.

Klik hier voor meer picknickrecepten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *