Vlodrop-Station is niet de meest bekende ingang van Nationaal Park De Meinweg in Midden-Limburg. En ook de natuur is van een andere aard dan de bekende heidevelden en vennen die je bij De Meinweg in Herkenbosch tegenkomt. En misschien wel juist daarom is de wandeling die je hier kunt maken een van de meest romantische in de streek. Een kronkelend knuppelpad langs de Roode Beek, een “authentieke” watermolen bij een schilderachtig meertje en een klein kapelletje met begraafplaats diep verscholen in het bos.
Wij wandelen langs de knooppunten bij Vlodrop-Station, op de grens van Nederland en Duitsland en ontdekken het moois in dit moerassige uithoekje van Limburg. GPS-track en praktische informatie staat onderaan dit artikel.
Lees ook:
- Wandelen in Nationaal Park De Meinweg bij Herkenbosch (met hondenlosloopgebied)
- De mooiste grenswandelingen van Nederland in één handig overzicht
- Sightseeing in Roermond met Roermondjes
- Volg me ook op Facebook
Het kronkelende Knuppelpaden langs de Rode Beek
De Roode Beek heet zo omdat een grote hoeveelheid ijzer de bodem rood kleurt. De beek ontspringt niet ver hiervandaan in Duitsland en ontmoet hier Nederland. Tussen Vlodrop-Station en Vlodrop vormt de beek de landsgrens.
Over het moeras van de Roode Beek is een knuppelpad aangelegd dat zich al kronkelend een weg baant door het elzenbroekbos. Het moeras, de grillige bomen, het vlonderpad dat daar boven lijkt te zweven. Het doet allemaal romantisch maar ook wat mysterieus aan. Als er hier opeens een heks op een bezemsteel langs zou vliegen, dan zou ik er niet eens van opkijken, denk ik. Het zou perfect passen in het plaatje.
Ook zou hier een druïde niet misstaan, die plantjes zoekt voor geheime toverdranken. Dat plantje groeit hier trouwens echt. Gagel heet het en in de Middeleeuwen dichtte men het geneeskrachtige werking toe. Het werd ook gebruikt voor het brouwen van bier, in plaats van hop. Nog steeds kun je hier gagelbier uit de Meinweg als streekbier kopen. Toch een soort van toverdrank dus.
Knuppelpaden zijn overigens een al heel oude uitvinding voor het oversteken van moerassige gebieden. De Romeinen maakten er al gebruik van in deze regio. Nationaal Park de Groote Peel, hemelsbreed zo’n 30 kilometer hiervandaan, staat erom bekend.
Dalheimer Mühle en de molenvijver
De wandelroute gaat over naar Duits grondgebied en al snel kom je aan bij een watermolen: De Dalheimer Mühle. Niet alleen de naam is Duits, maar het vakwerkgebouw zelf doet al meteen op en top Duits aan. Toch is het vrij nieuw. De oude molen werd in 1998 door brand verwoest en pas in 2008 weer heropend. Het is een restaurant met een op het oog erg gezellig terras. Echt zo’n terras waarvan je hoopt dat de lock down snel voorbij is.
Hoewel het huidige gebouw dus vrij recent is, een molen ligt hier wel al eeuwen lang. In 1231, dus bijna 800 jaar geleden, werd hier een molen en een vijver gekocht door Cisterciënzers die er een klooster stichtten. De molenvijver, die gegraven is voor het verzamelen van het water dat nodig is voor de molen, ligt er nog steeds. Het is een erg pittoreske vijver waar het ’s zomers goed toeven moet zijn.
Rondje om de Maharishi European Research University (MERU)
De wandelroute maakt een ronde rondom het Maharishi European Research University (MERU). De uit India afkomstige Maharishi Mahesh Yogi was de grondlegger van de transcendente meditatie. Miljoenen mensen volgen zijn mediatietechnieken, waaronder vele beroemdheden zoals Tom Hanks, Katy Perry en Paul McCartney. De maharisha vestigde zich in 1990 in Vlodrop op het terrein van een oud klooster. Hij bleef hij wonen tot aan zijn dood in 2008.
Het Bospark op het terrein van MERU is vrij toegankelijk voor wie een extra ommetje wil maken. Er staan prachtige rododendrons, dus vooral in het voorjaar moet het er erg aangenaam zijn. Wie nog meer wil weten over het terrein, kan zich elke zondag aansluiten voor een gratis rondleiding van anderhalf uur (momenteel vanwege de coronamaatregelen zijn er geen rondleidingen).
Wij wandelen echter verder langs brede lanen om het complex heen. De langzaam zakkende zon werpt inmiddels diepe schaduwen over de grond. Opgestapelde boomstammen flankeren het pad. Wie heeft er transcendente meditatie nodig, wanneer je in deze omgeving wandelen mag.
Sint-Ludwigkapel en begraafplaast
Maar toch nog tijd voor wat spiritualiteit, blijkt later. We lopen langs de Sint-Ludwigkapel. De kapel en aangrenzende begraafplaats behoorde bij het Franciscaner klooster en jongensinternaat Sint Ludwig. Beide werden ruim honderd jaar geleden gebouwd. Het klooster is, na lang juridisch getouwtrek, in 2015 door de MERU gesloopt. De kapel behoorde inmiddels echter aan Staatsbosbeheer, die het 2012 heeft gerestaureerd.
Op de begraafplaats liggen vooral paters-docenten, scholieren en andere bewoners van het kloostercomplex begraven. Ook een neergehaalde Noorse piloot uit WOII en enkele bewoners van Vlodrop Station.
Vlodrop-Station en de IJzeren Rijn
En dan de laatste meters weer terug naar de parking. Hier stap je nog even over de oude spoor. Langs deze spoorweg lag ooit het stationnetje waaraan Vlodrop-Station haar naam dankt. Het station wordt niet meer gebruikt. De spoorweg ook niet. We hebben het hier over de vermaarde IJzeren Rijn die België met de Ruhrgebied verbindt. De IJzeren Rijn wordt nog steeds gebruikt, maar het tracé door de Meinweg niet meer. Hierover lees meer in het blog over de Meinweg bij Herkenbosch.
Vanaf de parking zie ik nog even een wat hellend veld met in de verte wat bomen. De lucht kleurt oranje. De zon gaat nu echt onder. De avond valt. Het was een fijne middag.
Praktische informatie over de wandelroute in Vlodrop-Station
- Startpunt is de parking in Vlodrop-Station, Station 16 in Vlodrop.
- Vlodrop-Station is te bereiken door bij Rothenbach de Boslaan te nemen en die 3 kilometer uit te rijden tot het einde.
- Lengte van de wandeling is 5,3 kilometer
- Knooppunten: Parking-79-78-76-Parking
- Je kunt de ronde inkorten tot een rondje van 2,1 kilometer met het knuppelpad, maar zonder de kapel: Parking-79-78-77-79-Parking
- Je kunt ook een variant lopen van 4 kilometer met de kapel, maar zonder het knuppelpad: Parking-79-77-78-76-Parking
GPX-bestand: Wandelroute Vlodrop-Station De Meinweg
Het GPX-bestand (GPS-track) kun je downloaden door op onderstaande knop te klikken
Plaats een reactie