kribkeswandeling

Kribkes: wandelingen met kerst in het Limburgse Heuvelland

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Limburg » Kribkes: wandelingen met kerst in het Limburgse Heuvelland

Een wandeling langs kribkes in het Zuid-Limburgse Heuvelland, traditiegetrouw is dat elk jaar in de kerstperiode mogelijk. De kerststallen worden opgesteld door lokale ondernemers en diverse wandelroutes brengen je van kribke naar kribke. Hoe dat werkt, lees je hier.

kribke tijdens wandeling in Mechelen

Kribkes wandelingen in Zuid-Limburg

Al sinds 2007 kun je in Zuid-Limburg Kribkeswandelingen maken. In totaal zijn er bijna 20 wandelingen beschikbaar in 10 verschillende dorpen in het Limburgse Heuvelland. De wandelingen variëren van 2 tot 12,5 kilometer. De korte wandelingen zijn natuurlijk erg leuk om met kinderen te doen. Niet alle wandelingen kun je met een kinderwagen maken omdat er ook over weilanden met draaihekjes gelopen moet worden. Maar er zijn ook een aantal speciale kinderwagenwandelingen beschikbaar.

Wil je niet wandelen? Er is zelfs een 70 kilometer lange autoroute beschikbaar, die ook nog een stukje Voerstreek in België aandoet.

De wandelingen zijn alleen beschikbaar in de kerstperiode van de eerste zondag van advent tot de eerste week van het nieuwe jaar. Dit jaar zijn de wandeltochten beschikbaar van 28 november 2021 tot 6 januari 2022. Dat wil zeggen, de wandelingen kan je natuurlijk altijd doen, maar de kribkes staan alleen in deze periode opgesteld.

kerststal voor vakwerkhuis

Kribkes wandeling Mechelen

Ik nam de proef op de som en downloadde de routebeschrijving van de wandeltocht langs de kerststallen in het dorp Mechelen in het hart van het Heuvelland. En ja, wat je krijgt is een typisch Heuvelland wandeling: glooiend landschap, schilderachtige dorpen en veel vakwerkhuisjes. Mechelen noemt zich bij binnenkomst niet voor niets het “Vakwerkdurp”.

vakwerk

Na een rondje door Mechelen zelf, vervolgt de route zich naar de omliggende buurtschappen. De wandelroute gaat bijna volledig over verharde paden. En dat is in Limburg in deze periode van pratsj (modder) geen overbodige luxe. Alleen het laatste gedeelte gaat over een weiland wat iets modderiger is, maar alleszins begaanbaar.

Hier een wandeling mogen doen is op zich al een feestje. Op zich heb je daar natuurlijk helemaal geen kerststalletjes voor nodig. Maar de kribkes zorgen wel voor een extra excuus om hiernaartoe te komen.

vakwerk
Schaap in heuvelland tijdens wandeling langs kribkes

De kribkes langs de wandeling in Mechelen

Verwacht nou niet meteen levensgrote of levende kerststallen. Het is een kribkes-wandeling en geen kerstmarkt. Wat je wel kunt verwachten is een grote variëteit aan kerststalletjes. Elke ondernemer heeft zijn eigen kribke. Sommige klein, andere een stuk groter. Sommige kribkes staan binnen of in de etalage. Andere staan in de buitenlucht.

kribke

Buiten die van de ondernemers kom je onderweg ook enkele privé-kribkes tegen. Meestal in de tuin of in het raamkozijn hebben inwoners die willen meedoen een eigen kerststal beschikbaar gesteld. Leuk en ook heerlijk passend bij de kerstgedachte, zo’n initiatief waarbij iedereen kan meedoen.

Persoonlijk sprak mij de kerststal van de buurtvereniging “A genne Busch” het meeste aan. Deze vind je in het buurtschap Schweiberg net buiten Mechelen. Bij dit kribke ligt ook een gastenboekje waarin iedereen een kerstboodschap kan schrijven.

Niet alle kribkes zijn goed te vinden

Een nadeel van de wandeltocht is dat niet alle kribkes eenvoudig te vinden zijn. Eén van de kribkes, bijvoorbeeld, staat op een afgesloten terras. Voor mij onbereikbaar en alleen vanuit de verte te bekijken. Ook waren er enkele kribkes binnen in een horecagelegenheid geplaatst. Het voelt niet zo heel fijn om een restaurant in te lopen om een kerststal te bewonderen zonder iets te nuttigen. En het aantal restaurants is ook zo groot dat het onmogelijk is overal wat te bestellen.

En nu ik toch wat kritische noten aan het kraken ben, ook de routebeschrijving was soms wat onnavolgbaar. Gelukkig hielp het bijgeleverde kaartje me weer op het juiste pad.

kerststal

Kribkes-wandeling tijdens de schemering

Dit alles neemt niet weg dat het een erg aangename wandeling is. Ik had er bewust voor gekozen de wandeling wat later in de middag te doen. Het voordeel van de winter is dat het vroeger donker wordt en dat draagt bij aan de kerstsfeer. De meeste kribkes zijn niet verlicht, een enkeling wel. Dus ga zeker niet als het al echt donker is, want dan mis je erg veel. Maar zo tegen de schemering geeft wel zeker iets extra’s.

Als je van plan bent in het donker te gaan lopen, zorg dan wel voor verlichting. De wandeling gaat onder andere over een onverlicht weiland. Ook loop je enkele passages over wegen zonder trottoir en goed zichtbaar zijn voor automobilisten is dan wel zo veilig.

verlichte kerststal

Kerststallen wie bedenkt nou zoiets?

Vraag het een willekeurige voorbijganger, en je zult waarschijnlijk horen dat Jezus in een stal geboren is in Bethlehem. Beide zijn waarschijnlijk onjuist. Dat Jezus in Bethlehem geboren is wordt verteld door de evangelisten Lucas en Mattheüs, waarschijnlijk om een link te leggen met koning David, die daar ook geboren is. Maria en Jozef moesten volgens het verhaal naar Bethlehem vanwege een volkstelling. Maar volkstellingen werden in die tijd niet in de geboorteplaats, maar in de woonplaats gehouden.

En de stal, dan? Is Jezus ook niet in een stal geboren? De kans is klein, of in elk geval niet zoals we vandaag de dag een stal voorstellen. In de eerste plaats werden de dieren vroeger vaak in een ruimte binnenshuis gestald. De warmte van de beesten wordt dan meteen benut voor het verwarmen van het huis en de dieren zijn veiliger tegen diefstal.

kribkes wandeling

Ten tweede staat er in de bijbel nergens dat Jezus geboren is in een stal. Lucas vermeldt alleen dat Jezus na zijn geboorte in een kribbe (een voerbak) werd gelegd. In Mattheüs wordt zelfs vermeld dat de Drie Wijzen dat zij het Kind in huis aantroffen. Over een os en een ezel staat ook niets in de bijbel, die worden alleen in apocriefe (dus niet in de bijbel opgenomen) geschriften vermeld.

Toch bestaan kerststallen al heel erg lang. In 1223 zou de eerste echte en levende kerststal door Franciscus van Assisi in Italië zijn gemaakt en later door de franciscanen bevorderd. Oorspronkelijk werd er alleen een kribbe naast het altaar geplaatst op kerstdag, maar Franciscus heeft er meerder figuren bij geplaatst.

beek buiten Mechelen

Praktisch over Kribkes-wandelingen in het Limburgse Heuvelland

  • Op deze website vind je verschillende wandelingen en startpunten.
  • De kribkes zijn te bewonderen in de kerstperiode van eind november tot begin januari.
  • In verband met de pandemie is het aantal kribkes beperkter dan in andere jaren.

Blijf op de hoogte!

Zet nu je emailadres op mijn mailinglist! Af en toe ontvang je een emailtje van me met een overzicht van de nieuwste blogs. De updates komen uit wanneer het uitkomt, dus zeer onregelmatig. Een beetje zoals ik zelf ben dus. Je emailadres wordt alléén voor deze mailing gebruikt.

Gerelateerde berichten

  1. Landschap Bronnenwandeling Voeren
  2. epen in zuid limburg wandelen langs de geul
  3. trage tocht slenaken zuid-limburg

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *