Gps-speurtocht met kind: Lotje leidt je gratis door het bos

Home » Eropuit » Leuk met kids » Gps-speurtocht met kind: Lotje leidt je gratis door het bos

Eigenlijk bij toeval ontdekte ik Lotje Smartphone Speurtocht, een gps-speurtocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar in de mooiste natuur. Je kunt ze gratis downloaden binnen de app izi.Travel op je eigen smartphone. Ideaal als je kinderen uit zichzelf niet heel erg van wandelen houden. Maar het is ook een erg leuk idee voor een kinderfeestje. De speurtochten zijn ongeveer 3 kilometer lang.

Er zijn ongeveer 20 speurtochten in heel Nederland, veelal bij vakantieparken, musea of bezoekerscentra. Mijn twee jongste kinderen vallen precies in de doelgroep. Dus reden we naar het Leudal in Midden-Limburg om de dichtstbijzijnde Lotje Smartphone Speurtocht uit te proberen.

>>> Volg me ook op Facebook

Aan de slag met de gps-speurtocht van Lotje

Om een Lotje speurtocht te doen heb je niet heel veel nodig. Een smartphone is natuurlijk wel handig om mee te beginnen. Verder hoef je alleen de app izi.TRAVEL te downloden. Deze app biedt duizenden audiotours van over de hele wereld. Zo is er een interessante audiotour over de vesting van Hellevoetsluis in de oorlogsjaren. Hierdoor leerde ik deze app kennen.

Zoek in de app op “Lotje” en kies de speurtocht die je wilt gaan doen. Een tip is om de speurtocht te downloaden. Dat scheelt dataverbruik en is vooral ook handig als je in het bos geen verbinding hebt.

Vervolgens tik je op “Speel audio af” en de speurtocht kan beginnen.

Er is ook een flyer beschikbaar bij de startlocaties van de speurtochten. Als je een Lotje Speurtocht voor het eerst doet, dan is het wel handig om die even op te halen en eerst door te lezen. Wij hebben die wel eerst opgehaald, maar zijn pas halverwege de tocht gaan lezen. Dat bleek niet de meest slimme zet, zoals straks zal blijken.

Lotje gps-speurtocht

Lotje: gps-speurtocht met de smartphone

Als je de speurtocht start, dan zoek je eerst het precieze startpunt op. Lotje vertelt dan dat je op zoek moet gaan naar sleutels in het bos. De eerstvolgende sleutel wordt op de telefoon getoond op een plattegrond. Ook je eigen positie wordt getoond. Heb je de eerste sleutel gevonden, dan toont de app de volgende sleutel. Gaandeweg de eerste sleutels wordt in stapjes uitgelegd hoe je met je smartphone moet navigeren.

Elke gevonden sleutel levert punten op. Maar onderweg worden er ook quizvragen gesteld die extra punten opleveren. Je kunt dus prima met meer kinderen tegen elkaar spelen, vermits je voldoende telefoons hebt natuurlijk.

Behalve vragen en de navigatie vertelt de app tussendoor ook interessante weetjes over de natuur. Deze zijn voor iedere speurtocht uniek en aangepast aan de plaatselijke natuur en cultuur. In het Leudal, waar wij de wandeling deden, kregen we onder andere informatie over bevers. Maar dan ook precies op de plek waar je duidelijk kon zien dat daar bevers aan het werk geweest zijn.

Tenslotte vertelt de app nog enkele raadseltjes die, volgens de app zelf, steeds flauwer werden. Raadsels in de trant van “Hoe heet de hond van een pyromaan?”. Honderd meter verder krijg je dan het antwoord. Op deze manier worden de wat saaiere delen van de wandeling mooi overbrugd.

Een hol van een vos? Van een das? Een reuzekonijn? Doe de Lotje gps-speurtocht en je krijgt het verrassende antwoord.

Geheime Fotowedstrijd

Iedere Lotje speurtocht heeft daarnaast een “geheime” fotowedstrijd. Dit liep bij ons een beetje in het water. Tijdens de speurtocht wordt de fotowedstrijd niet genoemd. Alleen bij de introductietekst en op de flyer staat er iets over. Pas toen we halverwege de flyer eens goed bekeken, lazen we dat je voor de fotowedstrijd instructies moet halen bij het vertrekpunt. Maar ja, daar waren we nu een beetje laat voor.

Toen we bij terugkomst in het bezoekerscentrum alsnog de instructies vroegen, kregen we een briefje met daarop een foto van als kabouters beschilderde houten paaltjes die ergens langs de route te vinden waren. We hadden tijdens de speurtocht een foto moeten maken van die kabouters. Die kun je insturen voor een kans op een prijsje.

Mijn dochter wist zich te herinneren dat ze die kabouters inderdaad gezien had, maar waar ook weer? We hebben nog snel een poging ondernomen om ze te vinden door een stuk van het pad te herhalen, maar tevergeefs. Achteraf hadden we iets minder enthousiast moeten beginnen en eerst de flyer goed moeten lezen.

Wat vonden mijn kinderen van de gps-speurtocht van Lotje?

Laat ik voorop stellen dat mijn kinderen niet onbekend zijn met natuurwandelingen. Zo af en toe gaan we er wel op uit voor een boswandeling. Ze gaan dan vaak enthousiast mee; soms ook wel met enig morren (“ik ben nu aan het gamen, pap”). Maar tijdens de wandeling vermaken ze zich eigenlijk altijd wel.


Lees ook “Wandelen met kinderen, een boekreview”


Mijn zoontje vond de Lotjes gps-speurtocht echt helemaal fantastisch en gaf hem een 8,5. Hij wilde het ook echt helemaal alleen doen met zijn eigen smartphone, genoot van het volgen van de route en het beantwoorden van de vragen.  Op de vraag of het leuker is dan gewoon wandelen zei hij dat het ongeveer hetzelfde was. Gewoon allebei erg leuk.

Mijn dochter vond de speurtocht ook leuk om te doen en gaf hem een 7,5. Toch had zij eigenlijk een voorkeur voor “gewoon” wandelen en genieten van de rust en het landschap. Bij haar ging het ook technisch even mis. Ze had de telefoon uit gedaan en in haar zak gestoken. Toen ze die er twee sleutels later weer uit haalde, kon ze niet meer verder omdat ze eerst de gemiste sleutel moest inhalen.

Beide kinderen hadden overigens verwacht dat je de sleutels ook echt moest gaan zoeken in het bos. Een beetje op dezelfde manier als je Pokémon zoekt bij Pokémon GO (augmented reality). Ikzelf heb daar geen seconde bij stil gestaan dat dat zou kunnen. Generatiekloofje, denk ik zo. Maar op zich is dat wel een erg leuk idee, al past dat waarschijnlijk niet binnen het platform van izi.TRAVEL.

Van natuur genieten en een gps-speurtocht, gaat dat wel samen?

Ik ben een echte natuurliefhebber. Een van de grote voordelen van wandelen door de natuur is dat je kunt genieten van rust en het uitzicht. Dit staat wel wat haaks op het continu kijken naar het schermpje van je telefoon. Hoe beviel dat in de praktijk?

Om heel eerlijk te zijn, een echte natuurwandeling vond ik het niet. Wij waren met z’n drieën vooral met onze eigen telefoon bezig. Het hinderde ook wel wat bij onderlinge gesprekken als Lotje er weer eens tussendoor kwam.

Maar we waren wel lekker buiten, hebben een prima wandeling gemaakt, veel lol gemaakt en veel geleerd. Misschien is het ook wel verkeerd om een Lotje-speurtocht te vergelijken met normaal wandelen. Beide zijn erg leuk op hun eigen manier. Maar ook heel anders. Kortom, de speurtochten zijn niet echt een alternatief voor wandelen, maar gewoon een leuke activiteit in de buitenlucht.

Met de smartphone in de hand door de natuur tijdens deze gps-speurtocht

Mindere punten van de speurtocht.

Tja, zoveel echte minpunten waren er eigenlijk niet. Het wordt een beetje spijkers op laag water zoeken.

De afstand van 3 kilometer is door de band genomen denk ik een prima afstand. Maar met wat oudere kinderen ook wel aan de korte kant. Een uurtje en we waren alweer terug. Het zou fijn zijn geweest als je kunt kiezen uit meerdere afstanden. Of dat er halverwege een optionele detour beschreven zou zijn.

De speurtochten concentreren zich rond Lotje van Zomeren en haar familie. De karakters komen eigenlijk niet zo goed uit de verf. Lotje is nog wel herkenbaar, maar de andere familieleden komen te weinig aan bod om tastbare personages te worden. Ik vroeg mijn zoontje een dag later, welke familieleden hij zich nog herinnerde. Hij keek me vragend aan en dacht dat Lotje de enige was. Even later voegde hij daaraan toe dat er volgens hem ook nog een baby was. De rest was hem niet bijgebleven. Eigenlijk heeft een speurtocht van een uurtje ook helemaal niet zoveel personages nodig. Eén personage, Lotje, die vertelt, vragen stelt en flauwe moppen tapt zou voldoende zijn geweest.

Waar vind je Lotje Speurtochten?

Er zijn in totaal 18 speurtochten, voornamelijk in de oostenlijke provincies. Op de kaart hieronder kun je zien waar de speurtochten zich bevinden.

Conclusie Lotje gps-speurtochten met de smartphone

De Lotje gps-speurtochten zijn echt een aanrader om eens te doen met je kinderen. Zeker als je kinderen niet heel enthousiast staan te trappelen om mee naar het bos te gaan, kan dit ze wel eens over de streep trekken. Ook zijn de speurtochten ideaal voor een kinderfeestje. Zorg voor voldoende smartphones voor iedereen, of maak een aantal teams. Het is bovendien gratis, dus wat wil je nog meer?

Kijk voor meer leuke natuuruitstapjes met kinderen eens hier.
Nog leuker, koppel een overnachting aan je boswandeling in één van deze 7 leukste familiehotels in Nederland.

Even uitrusten tijdens de Lotje speurtocht.

Praktische informatie over de Lotje speurtochten

  • Alle Lotje speurtochten
  • Facebook-pagina van Lotje
  • Rolstoelvriendelijk? De speurtochten zoeken graag de kleinere spannender paadjes op en zijn daarom niet toegankelijk met een rolstoel. In het Leudal is de tocht eigenlijk wel goed te doen met een normale rolstoel, omdat er dicht bij de smalle paadjes ook wel een breed pad loopt als alternatief.

Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij de hier beschreven activiteit.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *