10 tips voor Trier: Wat te doen in “Augusta Treverorum”

Home » Bestemmingen » Duitsland » 10 tips voor Trier: Wat te doen in “Augusta Treverorum”

Wat is er te doen in de Duitse stad Trier? Het is de oudste stad van Duitsland en verrassend dicht in de buurt van Nederland: slechts twee uur rijden van Maastricht en je stapt bijna letterlijk de geschiedenis in. De Romeinse geschiedenis, wel te verstaan.

De stad Trier is in opdracht van Augustus gesticht in 39/38 voor Christus en is dus ruim meer dan 2000 jaar oud. Het was bestemd als administratief centrum voor de Treveri, een Belgische stam van Germaanse oorsprong. Maar Trier zou weldra uitgroeien tot één van de belangrijkste steden in het Noorden van het Romeinse Rijk. Van deze illustere geschiedenis is wonderwel veel bewaard gebleven. Wil je je onderdompelen in de klassieke oudheid, dan hoef je dus niet helemaal naar Rome.

Wil je weten wat te doen in Trier? Dan heb ik hier een handige lijst met tips voor leuke uitstapjes.

Wat te doen in de oudste stad van Duitsland Trier.

1) Bezoek de oude toegangspoort Porta Nigra

De Porta Nigra werd door de Romeinen gebouwd als stadspoort, vermoedelijk is het jaar 170. Het was onderdeel van de stadsmuur en had vooral een militaire functie.

In de loop der eeuwen heeft de Porta Nigra veel verschillende functies gehad. Zo is het onder andere onderdeel van een kerk geweest, gewijd aan de heilige Simeon die rond het jaar 1000 in de ruïnes van de stadspoort heeft gewoond. Het is indirect aan hem ook te danken dat de Porta Nigra überhaupt nog bestaat. Het was in die tijd gebruikelijk om de stenen van obsolete gebouwen te hergebruiken. Al het ijzer uit de poort was inmiddels al geroofd.

porta nigra trier
gang in de Porta Nigra

De kerk verdween in de 19e eeuw op gezag van Napoleon en de Porta Nigra ging weer dienstdoen als stadspoort. De naam betekent overigens “Zwarte Poort”, maar die naam kreeg de poort pas in de middeleeuwen. In de Romeinse tijd was het zandsteen nog licht van kleur, maar na eeuwen werd deze steeds donkerder. Hoe de Romeinen de stadspoort noemden, dat is niet bekend.

Porta Nigra van binnen

De Porta Nigra is nu hét beeldmerk van Trier en UNESCO-werelderfgoed. En je kunt het bezichtigen. Het is natuurlijk een must om dat even te doen, maar stel je er niet al te veel van voor. Er is binnen weinig bezienswaardig, of het zouden de barokke reliëfs met Christelijke heiligen moeten zijn uit de tijd dat dit een kerk was. Maar dat gezegd hebbende, het blijft fascinerend om rond te dwalen in een gebouw van bijna tweeduizend jaar oud.

Barokke reliefs in Porta Nigra

2) Waan je een gladiator in het Amfitheater van Trier

Het Amfitheater is ongeveer even oud als de Porta Nigra en is eveneens een onderdeel van de stadsmuur. Maar dan wel aan de andere kant van de oorspronkelijke stad. Sterker nog, het diende ook als toegangspoort, wie de stad vanaf deze kant wilde binnengaan, liep dwars over de arena.

Het amfitheater Trier

Maar belangrijker dan als toegangspoort was het amfitheater ook de plaats waar gladiatoren met elkaar vochten, waar executies werden uitgevoerd en waar andere voorstellingen plaats vonden.

Een bezoek aan het Amfitheater is zeker een van de hoogtepunten van Trier. Hoewel de stenen tribunes verdwenen zijn sinds de twaalfde eeuw, gebruikt voor latere nieuwbouw, is het amfitheater verder wonderwel bewaard gebleven. Een wandeling over de nu met gras bedekte tribunes geven een goed beeld hoe de bevolking van Trier hier van de voorstellingen genoten moeten hebben. De entreepoorten voor de Romeinse bezoekers staan er nog altijd prachtig bij. En heel bijzonder is de ondergrondse ruimte onder de arena: waar ooit mechanismes waren om de arena onder water te laten lopen voor nog meer spektakel.

toegangspoort tot Trier bij amfitheter
Onder de arena van het amfitheater
Toegangspoort voor publiek in amfitheater

3) Dompel onder in de Keizerthemen van Trier

Nou, echt onderdompelen zit er niet meer in, hier in de Keizerthermen. Ooit gebouwd als badhuis, dat wel. Trier heeft meerdere oude Romeinse badhuizen om te bezoeken, maar de Keizerthermen (kaiserthermen in het Duits) zijn wel het indrukwekkendste. De voorgevel van de oorspronkelijke thermen staat namelijk nog altijd fier overeind.

Keizerthermen (Kaiserthermen) Trier

Met name de toenmalige eerste verdieping is goed gewaard gebleven. Hier kun je nu rondlopen tussen in de gangen en ruimtes die oorspronkelijk alleen toegankelijk waren voor de slaven. Die moesten vooral zorgen voor het opstoken van het water.

De Keizerthermen zijn ongeveer in de derde eeuw gebouwd, maar heeft feitelijk nooit als badhuis gefungeerd omdat de keizer inmiddels uit Trier vertrokken was

4) Bekijk de Dom van Trier

De Dom van Trier is een vreemde mengeling van bouwstijlen. De oorsprong is hoogstwaarschijnlijk Romeins, maar er is in de loop der eeuwen heel veel verwoest, bijgebouwd en veranderd. Nu oogt het als en robuust verdedigingsbouwwerk, maar zodra je binnenstapt is het ontegenzeggelijk een kerk.

De Dom van Trier vanaf de Petrisberg

En niet zomaar een kerk, maar de oudste bisschopskerk van Duitsland. En met een van de meest bijzondere relieken: de Heilige Tuniek. Dit onderkleed zou zijn gedragen door niemand minder dan Jezus zelf. Een De tuniek wordt bewaard in een kapel die je kunt zien door een gat in de muur.

Vanuit de kerk heb je ook toegang tot de aangrenzende kloostergang en binnentuin.

Dom van Trier van binnen

5) Bekijk de stad vanaf de Petrisberg

Vlak bij het Amfitheater kun je de Petrisberg beklimmen. Het is een kleine wandeling van een minuut of 20 tot aan het uitzichtplatform. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad, met op de voorgrond het Amfitheater en de Keizerthermen, maar in de verte zie je ook de Dom en de Porta Nigra. Dit alles geflankeerd door de golvende lijnen van de wijnranken op de heuvels.

6) Doe het Wijncultuurpad

Halverwege het pad naar de Petrisberg kom je het Wijncultuurpad (Trierer Weinkulturpfad) tegen, een wandelingetje van anderhalve kilometer tussen de wijnranken door. Trier is namelijk niet alleen de oudste stad, en oudste bisschopsstad van Duitsland, maar ook de oudste wijnstad met meer dan 2000 jaar wijngeschiedenis.

Uitzicht vanuit de wijngaarden met amfitheater in de achtergrond
Uitzicht vanuit de wijngaarden met amfitheater in de achtergrond

7) De oudste brug van Duitsland: de Romeinse brug in Trier

Op zich niet heel bezienswaardig en toch heel indrukwekkend: de oudste brug van Duitsland. Dat wil zeggen: de pijlers van de brug zijn nog direct door de Romeinen zelf gebouwd omstreeks 140. Al lag hier al vanaf het begin van de jaartelling een houten brug. De brug was onderdeel van de belangrijke Romeinse weg van Lyon naar Keulen. Maar tot op de dag van vandaag is de brug een belangrijke oversteek van de Moezel.

Als je op de camping van Trier verblijft, is de Romeinse Brug ook je toegangspoort tot de binnenstad.

Romeinse brug Trier

8) Geniet van spectaculair uitzicht bij de Mariensäule op de Markusberg

Nog een uitzichtpunt. De Mariazuil op de Markusberg aan de andere kant van de Moezel is niet zo eenvoudig bereikbaar. Met de auto neem je een vrij steile weg de berg op en parkeer je in de berm. Maar dan kijk je wel vanaf 300 meter over het Moezeldal en over de stad.


Lees ook dit blog van CheckOutSam met 15 bezienswaardigheden aan de Moezel.


uitzicht over Trier

De indrukwekkende zuil bij het uitkijkpunt komt uit 1866 en is opgericht door de katholieke bewoners van Trier als signaal aan de protestantse regering van Pruisen. Het is een van de hoogste Mariazuilen in Duitsland en vanuit heel de stad kun je de zuil op de flank zien staan. ’s Nachts is de zuil verlicht, wat wordt betaald met vrijwillige giften van inwoners. Voor €5 kun je een specifieke nacht reserveren.

De Mariazuil kun je niet bezichtigen. Er is welswaar een wenteltrap en uitkijkplatform bovenin, maar na een fataal ongeluk meer dan honderd jaar geleden is deze voor publiek niet meer toegankelijk.

Mariensäule Mariazuil

9) Lekker struinen door de middeleeuwse binnenstad

Heb je even je buik vol van de Romeinen, vergeet dan niet dat Trier ook gewoon een heerlijke oude binnenstad heeft. Vooral rond de Hauptmark proef je de typische Duitse sfeer die je kent van de Märklin modelbouwspoorlijnen. Dus wie gewoon lekker wil shoppen of goed (en goedkoop) uit eten komt hier ook volop aan zijn trekken.


Nog zo’n mooie stad in Duitsland: Heidelberg. Check hier de tips voor Heidelberg van Travelvibe.


Uitzicht vanaf de Pirta Nigra in Trier

10) Net buiten de stad: Romeinse villa

Een klein half uurtje rijden vanuit Trier en je kunt een reconstructie van een Romeinse villa bezoeken op de plaats waar ooit daadwerkelijk een Romeinse villa heeft gestaan. Het is de villa “Urbana” uit het eind van de tweede eeuw, een stulpje van 110 meter lang. Alleen het meest linker gedeelte van de villa is gereconstrueerd: het badhuis.

romeinse villa even buiten Trier

Op zondagen van mei tot oktober kun je een rondleiding krijgen om 10.30 uur, maar je er ook altijd op eigen gelegenheid een kijkje komen nemen. Je komt er met een wandeling van 600 door de wijngaarden vanuit het naburige wijndorp Longuich. Ook veel mogelijkheden om wijn te proeven en/of te kopen hier.

romeinse villa interieur

Hoe bereik je Trier?

Vanuit Nederland bereik je Trier via de A2 bij Maastricht richting Luik en bij Herstal vlak voor Luik de E42 richting Verviers tot in Duitsland. Snelweg 60 en 51 brengen je Via Bitburg naar Trier. Trier ligt ongeveer twee uur rijden vanuit Zuid-Limburg.

Trier is ook een heel handige tussenstop voor wie vanuit het oosten van Frankrijk (Elzas, Straatsburg) naar Nederland rijdt. Ben je op vakantie in Luxemburg, dan is Trier een ideale dagtrip, binnen een uur van de stad Luxembourg.

Met het openbaar vervoer is Trier minder handig te bereiken: vanuit Maastricht met overstappen in Luik en Luxembourg ben je al snel vijfenhalf uur bezig.


Liever dichter bij huis naar Duitsland? De door mij ontworpen Drielandenwandeling brengt je naar het meest Westelijke puntje van Duitsland. Bij Susteren. Ook de wandeling vanuit Vlodrop-Station doet een stukje Duitsland aan.


Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments