Avonturenberg Beringen: Wat is het? Is het leuk?

Home » Eropuit » Leuk met kids » Avonturenberg Beringen: Wat is het? Is het leuk?

Ooit had je mijnbouw. Nederlands en Belgisch Limburg waren goed voor veel steenkool, rijkdom en welvaart. Die tijden zijn niet meer. Wat rest zijn de monumentale gebouwen, hier en daar een museum en enkele steenbergen of, zoals ze in Vlaanderen heten, mijnterrils. En in Beringen heb je het allemaal inclusief een heuse Avonturenberg!

Klauterparcours op de Avonturenberg in Beringen

be-MINE, het mijncomplex in Beringen

be-MINE heet het gebied waar de mijn lag in Beringen. Het bijzondere aan Beringen is dat het er nog allemaal staat: koeltorens, zifterijen, kolenwasserijen, schachtbok. En dat is vrij uniek voor Europa. Niet meer dan logisch dat er een mijnmuseum is gevestigd. Minder voor de hand liggend, maar voor liefhebbers als ik wel erg aantrekkelijk, is de plaatselijke klimhal in één van de mijngebouwen. Verder is er een zwembad, een duikcentrum een een groot winkelcentrum.


Andere oude mijnterrils waar het tegenwoordig goed toeven is: Terhills in Maasmechelen, met het mooiste panorama van Vlaanderen en de Wilhelminaberg in Landgraaf met de langste trap van Nederland.


Klimmend via de touwen naar de top van de berg
Klimmen over de touwen tussen de houten palen naar de top van de steenberg

De Avonturenberg, speelterril voor kinderen

In de buitenlucht en gratis toegankelijk is de Avonturenberg, die gemaakt is op één van de twee steenbergen. Hier kunnen kinderen klauterend naar de top en kunnen mountainbikers zich uitleven op hun eigen piste. Vele houten palen verwijzen naar het gebruikte hout dat nodig was in de mijnbouw. Het geeft het geheel een speels uiterlijk en het is leuk om tussen de palen door te wandelen. Van bovenaf heb je mooi uitzicht op de omgeving, de tweede steenberg van Beringen en de steenbergen van andere mijnen verderop.

Voor kinderen is de Avonturenberg al helemaal leuk en uitdagend. Niet alle stukken zijn eenvoudig, maar uiteindelijk wel goed te doen. Reken op drie kwartier tot een uurtje vermaak. Het mijnmuseum hebben we niet bezocht omdat deze gesloten was vanwege de lockdown. En hoewel ik er dus eigenlijk geen oordeel over geven kan, leek het ons ook niet het meest aantrekkelijke mijnmuseum. Echt ondergronds ga je er niet, hiervoor gebruiken ze een simulatie. Voor een echt goede en spannende mijnbeleving ligt de mijn van Blegny meer voor de hand. Deze vindt je bij Visé, net over de grens bij Maastricht. Dat is één van de vier authentieke kolenmijnen in Europa die nog toegankelijk zijn. Je gaat daar met de lift naar beneden en loopt er door de soms nauwe mijngangen.  Blegny is zeker een omweg waard.

Gangen in de Avonturenberg in Beringen
Gangen door het parcours zorgen voor een extra dimensie

Conclusie Avonturenberg in Beringen: leuk voor kinderen, maar geen grote omweg waard

Is de avonturenberg in Beringen een omweg waard? Om eerlijk te zijn biedt de berg zelf vrij weinig om naar toe te rijden. Maar plan je een bezoek aan de klimhal of het zwembad, of ben je toevallig toch in de buurt, ga dan zeker even langs en neem de trap of het parcours naar de top.

Mountianbikepiste op de Avonturenberg in Beringen
Op de berg zijn ook mountenbike-pistes aangebracht

Adres Avonturenberg in Beringen: hoe kom je er?

Het adres van de Avonturenberg is be-MINE 1, 3582 Beringen. Let op, want je rijdt snel verkeerd. Nadat je het terrein van be-Mine opgereden bent, houd je rechts aan en rijd je achter de winkels langs. Aan het einde van deze weg is een kleine parking dicht bij de Avonturenberg. Parkeren is gratis.

Openingstijden: zonsopgang tot zonsondergang
Honden niet toegestaan

Er is op be-Mine ook een winkelcentrum aanwezig met onder andere een dierenwinkel, supermarkt en kledingwinkel.

>>> Iets anders doen met de kinderen? Misschien vind je een maïsdoolhof ook leuk? Maar er zijn in België ook tal van leuke wandelingen die je met kinderen kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wandelen in Affligem, waar het avontuurlijke Roofridderspad van 6 kilometer op je wacht.

Uitrusten na het beklimmen van de mijnterril
Na het klimmen is het goed rusten….

Bewaar dit artikel op Pinterest

Pinterest-pin over de Avonturenberg in Beringen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *