2x maïsdoolhof in Limburg: Peer en Nederweert

Home » Eropuit » 2x maïsdoolhof in Limburg: Peer en Nederweert

Het is traditie. Ieder jaar bezoeken we het maïsdoolhof in Peer. Maar dit jaar gooit Corona roet in de popcorn. Het doolhof in Peer is geannuleerd. Gelukkig is er nog een ander doolhof in Limburg: het  maïsdoolhof in Nederweert. De traditie gered en meteen een goede gelegenheid om de twee doolhoven eens met elkaar te vergelijken.

Het maïsdoolhof van Nederweert ligt in Nederlands Limburg in Nederweert-Eind. Het behoort bij IJsboederij Gommers en bestaat sinds 2013. Het is naar eigen zeggen het grootste maisdoolhof van Nederland. Het maïsdoolhof van Peer ligt in Vlaams Limburg, net over de grens met Nederland. Het bestaat al sinds 2010 en mocht vorig jaar 20.000 bezoekers ontvangen.

We beoordelen de maïsdoolhoven op vier onderdelen: het doolhof zelf, de activiteiten in het doolhof, de activiteiten buiten het doolhof en de horeca.

Het maïsdoolhof zelf

Het belangrijkste van een maïsdoolhof is misschien wel het doolhof. En die verschillen behoorlijk tussen Peer en Nederweert.

In Nederweert zijn het vooral bochtige en sierlijke paden. Hierdoor wordt je oriëntatie danig in de war geschopt. Echt verdwalen is hier zeker mogelijk. Dat wil zeggen, als je eenmaal wat dieper in het doolhof bent gekomen. Vreemd genoeg is het ook erg eenvoudig om bijna direct van de ingang naar de uitgang te gaan. Mijn oudste zoon stond binnen anderhalve minuut alweer buiten. Het is een keuze van de ontwerpers, maar doet wel een beetje af aan het idee van een doolhof. De paden in Nederweert zijn soms wat smal, waardoor de maïsbladeren aan je blote armen snijden. Doodlopende paden zijn soms erg lang, waardoor je erg ver terug moet lopen.

Ingang maïsdoolhof Nederweert in Nederlands Limburg
Maïsdoolhof Nederweert

In Peer zijn het vooral rechte en hoekige paden. De paden zijn overal breed genoeg. Doodlopende paden zijn niet al te lang. Het doolhof van Peer is wel iets eenvoudiger, maar zeker niet te simpel. Veel hangt af van de leeftijd van de lopers: mijn oudste zoon van 17 had een voorkeur voor Nederweert juist omdat ie moeilijker was. Mijn zoon en dochter van 10 en 11 vonden Nederweert eigenlijk iets te spannend en hadden een voorkeur voor Peer.

Activiteiten in het maïsdoolhof

Beide doolhoven hebben een puzzeltocht voor in het labyrint: je beantwoordt vragen die je in het doolhof tegenkomt. De vragen in Nederweert zijn uitdagender en het koste ons enig puzzelwerk om tot de oplossing te komen. We hadden het geluk dat we daarbij in drie groepjes vertrokken zijn en daardoor ook alle bordjes gevonden hadden. Een ander stel dat gelijk met ons vertrok, heeft de oplossing niet kunnen vinden. Sommige vragen zijn nauwelijks te weten, zoals “hoe heet onze boer?”

In Peer zijn de vragen meer educatief gericht. De vragen zelf zijn vaak ook moeilijk, maar het antwoord kun je vaak vinden op informatieborden. Als je de route door het doolhof neemt, kom je automatisch langs alle bordjes, je hoeft dus niet bang te zijn vragen te missen.

Uitkijkpunt in maïsdoolhof Peer in Vlaams Limburg
Maïsdoolhof Peer

Beide doolhoven kennen ook een gokvraag; Hier wint Peer overduidelijk wat betreft originaliteit. In Nederweert moet je raden hoeveel snoepjes er in een doos zitten. In Peer staat er elk jaar een drachtige koe en mag je de datum en tijdstip van de bevalling raden en het geslacht van het kalfje.

Activiteiten buiten het maïsdoolhof

Natuurlijk wil je niet meteen naar huis na het doolhof. Nederweert heeft een strakke en moderne, permanente speeltuin, met grote houten klimrekken, kabelbaan en springkussen. Je kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven.

Strobalrn vormen piramide in Peer
Maïsdoolhof Peer

In Peer is het wat meer basic en wat meer binnen het thema. Blikvanger is de piramide van strobalen van 6 meter hoog, met allerlei gangen erdoor. Verder is daar een parcours (deels door het maïs) met kinderfietsen en een klein kabelbaantje waar je kunt zwieren van hooibaal naar hooibaal. Maar de grootste aantrekkingskracht zijn toch wel de knuffeldieren: konijnen, ratjes, muisjes, cavia’s of kuikentjes die je mag oppakken en aaien. Verder onder andere kippen, zwijntjes en een echte tractor om op te klimmen en je een boer te wanen. Als volwassene is het in Peer moeilijk om het kind in je te onderdrukken. Dat doe je dus ook niet en voor je het weet sta je zelf bovenop de strobalen.

Horeca

Het maïsdoolhof Nederweert heeft een professioneel terras. In Nederweert zit een consumptie en een bolletje ijs bij de prijs in begrepen. Maar je mag deze consumpties niet op het terras nuttigen. Toen we nietsvermoedend een plaatsje zochten, werden we weliswaar beleefd maar ook enigszins on-ceremonieel van het terras verwijderd en naar houten bankjes verwezen. Als ik mijn koffie op had, en nog een bakje wilde met een stuk vlaai, dan was ik weer wel welkom. Commercieel is dat begrijpelijk, maar ik voelde me wel een tweerderangsgast daardoor.

vogelverschrikker in Nederweert
Maïsdoolhof Nederweert

Nee, dan liever de horeca van Peer, die een stuk kneuteriger maar ook gemoedelijker is dan Nederweert. Geen bediening, maar een kiosk waar je een flesje kunt bestellen en waar je verzocht wordt die zelf weer terug te brengen. Geen schepijs, maar een beperkte kaart met verpakte ijsjes. Geen keurige terrasstoelen en chique parasols, maar een partytent met bankjes en plastic tuinmeubilair. Maar in elk geval wel een terras waar je plaats kunt nemen, waar je je welkom voelt en niet weggekeken wordt.

Conclusie: 2x leuk maïsdoolhof in Limburg

Fijn dat er in Limburg twee keer een maïsdoolhof is. We hebben zeker een leuke middag gehad in het maïsdoolhof van Nederweert en ze scoren een prima voldoende. Maar volgend jaar zullen we toch zeker weer kiezen het maïsdoolhof in Peer. Peer is authentieker, is creatiever met de speeltoestellen, heeft een halve kinderboerderij en is minder commercieel (en voor minder dan de helft van de entreekosten). Daar rijd ik graag een stukje voor om.

En als we nu allemaal netjes onze mondkapjes gebruiken en anderhalve meter afstand houden, is de kans het grootst dat het maïsdoolhof in Peer volgende jaar weer gewoon open kan.

maïsdoolhof Nederweert
Maïsdoolhof Nederweert
maïsdoolhof Peer
Maïsdoolhof Peer

Meer informatie

Maïsdoolhof Nederweert
Adres: Eind 40, 6034 SN Nederweert-Eind, Limburg, Nederland
Prijs: €6,75 (dat is inclusief een bolletje  ijs t.w.v. €1,20, zakje popcorn, een bekertje ranja, koffie of thee en een klein presentje)
Facebook: https://www.facebook.com/IjsboerderijGommers

Maïsdoolhof Peer
Adres: Lindebosstraat 1, 3990 Peer, Limburg, België
Prijs: (vorig jaar) €3 pp, €2 pp voor groepen vanaf 10 personen
Facebook: https://www.facebook.com/Ma%C3%AFsdoolhof-Peer-1093740104060277

Een ander uitje met kinderen in Limburg? Check de Avonturenberg in Beringen of ga eens Railbiken in Münsterbilzen.

Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij één van beide maïsdoolhoven. De foto’s van maïsdoolhof Nederweert zijn van zomer 2020. Die van maïsdoolhof Peer zijn van voorgaande jaren.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *