Railbike: spoorfietsen in Limburg (B)

Home » Eropuit » Railbike: spoorfietsen in Limburg (B)

Spoorfietsen, ik wilde dat al een hele tijd doen. Het kan op best wel veel plekken, maar je kunt ook spoorfietsen in Limburg. Maar het concept is eigenlijk overal hetzelfde: je neemt een stuk ongebruikt spoorweg. Je bouwt een vehikel wat nog het meest weg heeft van een uit de kluiten gewassen rollator met links en rechts een fietszadel en pedalen. En je vraagt aan je bezoekers om zich op zo’n railbike al trappend over het spoor voort te bewegen. Het is weer eens wat anders dan mountainbiken in de Ardennen.

Ons leek het een erg leuk uitstapje in de buitenlucht, dus trokken wij eropuit naar Munsterbilzen in Belgisch Limburg om het spoorfietsen te ontdekken.

Spoorfietsen is voor iedereen, zelfs voor de hond

In principe is een railbike voor vier personen. Twee personen trappen, en de twee anderen zitten languit te genieteen van het landschap. Ook kinderen kunnen trappen, maar het is wel de bedoeling dat ten minste één volwassene trapt en niet twee kinderen.


LEES OOK: KLAUTEREN OP MIJNTERRIL IN BERINGEN


Wij waren met vijf personen, maar we mochten gewoon op één railbike. En hoefden ook maar één railbike te betalen. Bovendien hadden we ook een hond. Die kon gewoon mee, hadden ze ons verzekerd. En dat klopte. Nu hebben wij een nogal drukke en jonge hond, die best snel zenuwachtig is bij nieuwe ervaringen. Ik hield dus mijn hart vast. En de hond ook. De eerste kilometers had ik mijn volle aandacht nodig om haar kalm te houden. Maar gaandeweg begon ze het wel oké te vinden en uiteindelijk zat ze relaxed om zich heen te kijken.

Dus ja, het is echt voor (alles en) iedereen geschikt.

Railbike in Belgisch Limburg is (niet alleen) voor stoere kerels
Jeugdige overmoed bij Railbike Limburg. Je kunt alleen spoorfietsen, maar ik zou het niet doen.

Hoe gaat spoorfietsen in Limburg eigenlijk in zijn werk.

Het spoor in Munsterbilzen is enkel spoor. Dat betekent simpel gezegd, dat je beter geen tegenligger tegenkomt. Daarom kun je niet zomaar op elk gewenst moment vertrekken. Alle reservaties starten op hetzelfde moment, bijvoorbeeld om 10 uur. Na ongeveer drie kwartier komt iedereen aan bij het eindpunt. Hier kun je even zitten voor een meegebracht drankje of een picknick.

Degene die laatst was, draait als eerste zijn railbike om. Dat gaat eigenlijk best eenvoudig. Je plaats de railbike op een hefboompje en de haalt de hendel naar beneden. De fiets gaat dan een stukje omhoog en kan gemakkelijk worden gedraaid. Iedereen is zo verantwoordelijk om zelf zijn fiets om te draaien. Vervolgens fiets je weer terug, dus in omgekeerde volgorde. Bij het vertrek is duidelijk aangegeven op welk moment je ten laatste de terugweg moet aanvangen.

Is spoorfietsen zwaar?

Eén van de hamvragen natuurlijk. Hoe zwaar was het. Als ik naar het rode hoofd van mijn vrouw keek, best wel zwaar. En dat beaamde ze ook. Zij was verantwoordelijk voor de heenreis en die loopt nou net een beetje naar boven. Je merkt er in het landschap in Limburg niet veel van, maar met spoorfietsen wel. Aan de andere kant was het ook weer niet extreem. Bij het keerpunt zat iedereen er ontspannen bij en zeker niet uitgeput. Het is drie kwartier stevig doorfietsen, maar zeker niet té zwaar.

Op de terugweg hebben mijn oudste zoon en één van de twee jongere kinderen gefietst. Zij hadden het heel duidelijk een stuk makkelijker. De stijging van de heenweg was nu een lichte afdaling geworden en dat scheelt erg veel. Een kwartier in reistijd, onder ander: de terugweg duurt ongeveer een half uur.

Het parcours en het landschap

Het parcours (of heet dan een tracé?) is 6 kilometer lang, loopt van Munsterbilzen, langs het kasteel van Groenendaal (wat overigens niet erg goed te zien is), over spoorbruggen en onder straten door naar Gellik.

Verwacht daar in Limburg geen spectaculair landschap. Het is eerder lieflijk, groen, rustig. De picknickplek aan het einde ligt in een bosachtig stuk onder bomen Alleen halverwege kom je langs een paar gebouwen (Eigenbilzen) en moet je bij een fietsersovergang even uitkijken. Ook is er bij het begin nog even een oversteek waar auto’s zouden kunnen rijden, maar dat meestal niet doen.

Het hele traject is goed beschut onder bomen. Dat maakt dat het, ondanks dat we in een hittegolf zaten, toch koel aanvoelde. Je kunt dit dus zeker ook doen op een warme dag.

spoor met in de verte de volgende railbike
Het parcours van Railbike Limburg is rustig, kalm en lieflijk.

Mindere punten

Het kan natuurlijk niet anders bij een enkelspoor, maar je vertrekt in colonne. Voor het tempo ben je dus afhankelijk van railbikes voor je. Zeker op de heenweg die wat omhoogloopt is het dan fijn om in je eigen tempo te kunnen fietsen. En dat is dus niet altijd mogelijk. Een gezelschap twee fietsen voor ons reed heel erg onregelmatig, wisselde veel van fietsers en stonden dan heel even stil. Begrijpelijk, hoor, maar op die momenten zou je eigenlijk even willen inhalen. Maar ja, dat kan natuurlijk niet.

Gelukkig is de volgorde op de terugweg precies omgekeerd. Ben je op de heenweg nog de laatste, op de terugweg ben je de eerste en kun je zo hard (of langzaam) als je wilt.

soms moet je even wachten op een voorligger. Je kunt er niet omheen.
Soms moet je even wachten op een voorligger. Je kunt er niet omheen.

Mensen met een fysieke beperking

Is dit uitstapje geschikt voor mensen met een fysieke beperking? Er zijn vooral een tweetal belemmeringen.

Het in- en uitstappen kan een probleem vormen voor mensen die niet zelfstandig een paar passen kunnen lopen. Het is een wat onhandige stap op erop te komen. Hou daar dus rekening mee. Ten tweede is het zitje in het midden niet ontworpen voor het geven van veel steun. Het zit niet oncomfortabel, maar voor mensen met een beperking kan dit een probleem vormen. Als je een uur op een kruk kunt zitten, dan lukt dit ook wel. Het is dus erg afhankelijk van je persoonlijke situatie of de railbike iets voor je is.

Conclusie: spoorfietsen in Limburg is erg leuk

Het complete uitstapje spoorfietsen in Limburg duurt ongeveer twee uur. En dat is ook wel prima. Veel langer wordt saai. Bij terugkomt kun je nog even heerlijk nagenieten bij een drankje of een ijsje op het terras.

De prijs vond ik reuze meevallen: €25 per bike. Omdat wij dus met zijn vijven plus hond erop konden, is dat een redelijk bedrag voor het hele gezin.

Het is zeker niet iets voor elke week. Maar best kans dat ik het van de winter nog eens doe. Zouden ze dan glühwein meegeven voor bij het keerpunt?


LEES OOK: 2x MAISDOOLHOVEN IN LIMBURG


Praktische informatie over spoorfietsen in Limburg

  • Adres: Railbike Limburg, Munsterbilzenstraat 56-58, 3740 Munsterbilzen.
  • Website: http://www.railbikelimburg.be/
  • Je kunt het gehele jaar railbiken. Altijd enkel op reservatie.

Dit betreft een onafhankelijke review op basis van persoonlijke ervaringen. Bestemming Buitenlucht heeft geen belangen bij de hier beschreven activiteit.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *