Wandelen tussen Quackjeswater en Hellevoetsluis: wat een variatie!

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Zuid-Holland » Wandelen tussen Quackjeswater en Hellevoetsluis: wat een variatie!

Wat een afwisseling binnen één wandelroute! Wandelen tussen Quackjeswater en de Hellevoetsluis langs knooppunten schotelt je in 16 kilometer bijna het gehele Nederlandse landschap voor: zoute zee, strand, bos, vijvers met aalscholvers, dijken met dijkhuisjes, onvervalste Hollandse polders, historisch stadscentrum, stille duinen en een grote dam met windmolens. Alleen de heide ontbreekt nog. Je bevindt je in Zuid-Holland, in de gemeente Hellevoetsluis. De wandeling is een rondwandeling tussen enerzijds de vesting en anderzijds het natuurmonument Quackjeswater. Een GPX-track en praktische informatie kun je onderaan dit artikel downloaden.

>>> Lees ook: Tips voor een dagje Hellevoetsluis: Wat te doen in “Hellevoet”?

Haringvlietdam

De Deltawerken zijn misschien niet het meest aansprekende startpunt voor een natuurwandeling. Toch blijf ik het een indrukwekkend bouwwerk vinden. De Haringvliet kon niet zomaar afgesloten worden, omdat er een aantal rivieren in uitmonden. Daarom is er gekozen voor sluizen, die bij hoog water dichtgemaakt kunnen worden. Het is een immens bouwwerk en alleen om die reden al indrukwekkend. Aan de Westelijke kant staat een lange rij gigantische windmolens

Wandelen over het strand en Quackjeswater

Je loopt een kilometer of twee over het strand. Het zand is mul, het loopt zwaar. Het is een beetje zoeken naar het juiste pad: waar het zand stevig genoeg is maar niet te nat. Je voelt de wind in je gezicht, dezelfde wind die vlak achter je de enorme windturbines laat draaien. Dan gaat er rechts een paadje de duinen in. Hierachter ligt het Quackjeswater waar je dadelijk zult wandelen. Bovenop de eerste duin heb je een prachtig uitzicht over de dam, het duingebied, de zee. Als je weer naar beneden gaat, raakt de dam uit zicht. Die zien we pas aan het einde weer.

Vanaf een hoge duin heb je prachtig zicht op het strand en de dam

Het Quackjeswater is een groot meer verscholen in een bosrijk gebied. Het is een waar paradijs voor watervogels. Een grote kolonie aalscholvers rust uit aan de overkant van het water op overhangende takken. Soms vliegt er een op. Soms strijkt er een neer. Het zijn indrukwekkende beesten. Ook lepelaars brengen hier de zomer door. Nu waren deze net een week eerder vertrokken door de lage waterstand. Verder kun je hier ook de ijsvogel treffen.

Het Quackjeswater is een vogelrijk duinmeer. Op de voorgrond een zwanenfamilie, op de achtergrond een kolonie aalscholvers.

Het meer, dat zijn naam dankt zijn naar aan de reigersoort kwak, ligt prachtig verscholen achter de bomen. Er zijn een paar plekken waar je tot bij het water kunt komen en de vogels kunt bewonderen. Verder loopt het pad door een grillig bos. Geen rechte kale naaldbomen uit een productiebos, maar oude en kromme die hier al eeuwen lijken te staan. Het is maandagmiddag en rustig. Ik vrees dat er in de weekenden heel veel meer mensen wandelen rond Quackjeswater.

>>> Duinwandelingen kun je langs bijne de hele kust van Nederland doen. Erg leuk is bijvoorbeeld het combineren van een wandeling door de duinen en langs terrassen bij de culinaire wandelroute Castricum in Noord-Holland.

Bosrijke omgeving rondom het Quackjeswater

Dijken en polder

En dan verlaat je het bos, loopt door een tunneltje en komt uit bij een klassieke dijk met dijkhuizen er tegenaan geplakt.  Achter de dijk liggen onvervalste Hollandse polders, met slootjes ertussen om het overtollige water af te voeren. Het voelt als een enorm contrast met de duinen en het bos waar je zojuist nog liep. Opeens kun je kilometers ver kijken over land dat met een liniaal en waterpas lijkt te zijn uitgemeten. Akkerland, weilanden met koeien, grasland. Je komt het allemaal tegen.

Dijk met duikhuisjes
Onvervalste polder tussen het Quackjeswater en Nieuw-Helvoet

Dorpsgezicht Nieuw Helvoet

Je nadert de bebouwde kom. Een bord zegt dat je Hellevoetsluis binnengaat, maar eigenlijk is dit het oude dorpje Nieuw Helvoet. Dit dorp bestond al in de 14e eeuw. Het land was ontstaan door indijking. Vandaar “nieuw”. Waar de naam Helvoet vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk komt het van de oude naam voor het Haringvliet, de Helius. Nu is Nieuw-Helvoet een wijk van de gemeente Hellevoetsluis, maar je herkent nog goed het oude dorpse karakter. Vooral rond de Kerk aan de Ring. De toren van de kerk, het oudste nog bestaande deel, staat los van het schip. De woningen zijn in een cirkel rondom de kerk gebouwd.

De kerk in Nieuw-Helvoet aan de ring.

Wandelen door de historische Vesting Hellevoetsluis

Je vervolgt de weg door de bebouwde kom, maar vooral door stadsparken en veel groen. Ik zie een kleine familie nijlganzen uitrusten. Dan nadert de vesting van Hellevoetsluis. Drie eeuwen lang heeft hier de Hollandse Marine haar hoofdkwartier gehad. En daar tref je nog veel overblijfselen van aan. Het oude droogdok, een vernuftig stuk techniek van 200 jaar geleden. De oude haven, nu in gebruik als jachthaven. De bomvrije bunkers rondom de vestingwallen. En een brede vestinggracht.

Hellevoetsluis is niet de best bewaarde vestingstad van Nederland. Brielle of Naarden zijn pittoresker. Die hebben ook een heel andere ontstaansgeschiedenis. Desalniettemin heeft Hellevoetsluis Vesting wel degelijk de sfeer van een historische binnenstad, is het goed toeven op één van de terrasjes en zijn er tal van rustieke plekjes. En prima voor een leuke stadswandeling

Als je de Vesting verlaat loop je zo’n beetje direct de natuur weer in. Eerst nog langs de Heliushaven, een restant van de Deltawerken en nu een jachthaven. Daarachter liggen de gorsen

De vesting van Hellevoetsluis met links de Vestingkerk

Het Quackgors

Een gors, of kwelder, is een stuk buitendijks grond wat ontstaan is door aangeslipte aarde. Hier is het ultieme rust voor de dieren. Je mag er niet doorheen, de natuur is te kwetsbaar, maar vanaf een fietspad kun je het overzien. Er grazen wat paarden, even verderop koeien. Langs het water in de verte zie je ontelbaar veel vogels.

Het gors hier is bijzonder. Door de aanleg van de haringvlietdam, en het verdwijnen daardoor van eb en vloed, dreigde dit stuk grond weer te verdwijnen. Door het aanleggen van stenen dammen die de golven breken, wordt dit tegengegaan.

Het Quackgors. Op de achtergrond de stenen dam die het gors beschermd tegen afkalveren.

Voornse duinen

En dan het laatste deel van deze wandeling. Dat is fysiek het zwaarste, maar qua natuur het mooiste deel. Aan het eind van het Quackgors verlaat je het fietspad en loop je richting het Haringvliet over een voetpad. Net voor het water sla je rechtsaf en mag je duin op duin af door het mulle zand. Je bovenbenen protesteren, want hier hadden ze niet op gerekend aan het einde van de wandeling. Maar wat een genot van een duinlandschap. Het is hier uiterst rustig, bijna niemand komt hier meer, nu het zwemstrandje verdwenen is.  Een achtergebleven tennisbal verraadt dat er wel eens honden uitgelaten worden. Wat een gelukkige hond moet dat zijn.

Het Voornes Duin tussen Quackgors en Haringvlietdam

Af en toe tik je een stukje strand aan. Soms raak je het pad kwijt, maar verdwalen kan hier niet als je het water maar aan je linkerhand houdt. En dan ligt daar opeens de Haringvlietdam weer. Nog een klein stukje strand en je bent weer bij de auto. 16 kilometer en zo wat alle landschappen die je in Nederland tegen kunt komen heb je gepasseerd.

Duin

Praktisch over wandelen tussen Quackjeswater en Hellevoetsluis

  • Knooppunten: 99-81-82-83-85-84-97-86-27-16-15-11-12-14-17-87-99
  • 39% onverhard
  • Lengte: 16 km
  • Startpunt: Parkeerplaats Quackstrand (google maps)
  • Horeca op veel punten aanwezig, onder andere bij de Haringvlietdam en in de Vesting.
  • Wandelen tussen Quackjeswater en Hellevoetsluis start bij het Toeristisch Overstappunt bij de Haringvlietdam(grote parkeerplaats bij de Haringvlietweg). Maar, omdat het een rondwandeling betreft, kun je op iedere plek beginnen. Het is prima te combineren met de historische stadswandeling door de vesting van Hellevoetsluis, te verkrijgen bij informatiepunt van Bezoek Hellevoetsluis. Dan komt er 5 kilometer bij.

GPX-bestand van de wandeling Quackjeswater-Hellevoetsluis

De GPX-track voor deze wandeling kun je downloaden via onderstaande knop

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *