Itterbeekvallei: wandelpad en rolstoelpad in Maaseik

Home » Wandelen » Wandelen in België » Wandelen in Belgisch Limburg » Itterbeekvallei: wandelpad en rolstoelpad in Maaseik

De Itterbeekvallei ligt op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en is een onbekend, maar heerlijk rustig gebied voor een kortere wandeling. Het is onderdeel van het Grenspark Kempen-Broek, dat zich uitstrekt van Bree in België tot Swartbroek in Midden-Limburg en de Hugterheide in Noord-Brabant Vanuit het gehucht Voorshoven, net buiten Maaseik, vertrekt een wandelroute van 6,3 kilometer. Er is hier ook een rolstoelvariant gemaakt van 5,2 kilometer.

De Itterbeek en de Itterbeekvallei

De Itterbeek is een typische laaglandbeek met een lengte van 30 kilometer en een verval van (slechts) 45 meter. Ze ontspringt in het Kempens Plateau, gaat even door de slotgracht van de Commanderij van Gruitrode en dan via Opitter, Kinrooi naar Neeritter en Ittervoort, waar de beek de grens tussen Nederland en België vormt. Via het prachtige moeras het Vijverbroek mondt de Itterbeek uit in de Maas.

>>> Ook een mooie wandeling in Belgisch Limburg: wandelen vanuit Gruitrode naar de Oudsberg.

De Itterbeekvallei is een groot gebied van meer dan 500 hectares. Een bekend startpunt van wandelroutes in de Itterbeekvallei is Opitter, maar wij kiezen deze keer voor het minder bekende deelgebied “De Brand”. We starten op het plein voor de kerk van het plaatsje Voorshoven. Vandaaruit wandel je zo het dorpje uit, langs een forse kapel en het natuurgebied in.

Holle wilgen in de Ittervallei

Nog net zoals toen: Itterbeekvallei in een eeuw onveranderd

Wat direct opvalt aan het gebied is dat het er oud uitziet. Al snel na vertrek loop je langs een rij indrukwekkende oude holle wilgen. Maar ook het landschap zelf ziet er oud uit. Herverkaveling heeft hier duidelijk niet plaatsgevonden. De percelen van honderd jaar geleden liggen er nu nog hetzelfde bij. Dus veel kleinere graslanden afgegrensd met rijen bomen, houtwallen en kleinschalig bos. Het maakt deze tocht een van de meer schilderachtige in de streek.

De Itterbeekvallei was, zoals zoveel gebieden, oorspronkelijk drassig en moerassig. Het rechttrekken van de Itterbeek en het  aanleggen van allerhande irrigaties hebben het gebied geschikt gemaakt voor landbouw. Nu zijn veel vrijwilligers van de Vlaamse vereniging Natuurpunt druk om zoveel mogelijk diersoorten hier te behouden. Vanwege de vele poeltjes komen hier heel veel amfibieën voor, zoals de boomkikker. De boomkikker is ook meteen een van de grootste lawaaischoppers. Veel dieren profiteren met name van de rust, zoals de zeldzame zomertortel. Ook vind je er talloze insecten zoals libellen, symbool van het Grenspark Kempen-Broek.

De Itterbeekvallei heeft normaliter vennen, maar deze waren door gebrek aan regen droog gevallen.

De Wandelroute

De wandelroute is zeer goed aangegeven. De “lange” wandeling van 6,3 kilometer maakt een extra lusje door het meest rustieke deel van de Itterbeekvallei en komt langs een nogal ideale picknickplaats met tafel. Direct daarna gaat het over een hekje de ruigere graslanden in en langs vennetjes. Toen ik daar was lagen de vennen trouwens droog, vanwege het gebrek aan regen. Dit gedeelte is ook meteen het enige onverharde deel van het pad. Maar om eerlijk te zijn hinderde het me weinig dat het grootste deel verhard is, juist vanwege de rust. Een enkele fietser kwam ik tegen, maar verder niet.

Op sommige graslanden grazen paarden.

Het rolstoelpad

De wandeling gaat dus grotendeels over goed geasfalteerde wegen. Dat maakt het gebied ook erg geschikt voor rolstoelen en voor fietsers. De rolstoelwandeling volgt grotendeels het traject van de “normale” wandelroute. Alleen de stukken onverharde paden worden omzeild voor de rolstoelen. Er is één stukje van een paar honderd meter dat je met de rolstoel over een half verhard kiezelpad moet rijden. Op zich goed te doen maar dat rijdt wel iets minder comfortabel. Veel van de asfaltwegen zijn ook toegankelijk voor auto’s, maar het is er desondanks erg rustig. Alleen het Zuidwestelijke deel van de route is iets drukker met auto’s.

De picknickplaats is met de rolstoel trouwens ook prima te bereiken; de weg ernaartoe is volledig geasfalteerd. Je volgt dan het extra lusje van de langere wandeling tot je in het Noordoosten de picknicktafel tegen komt, vlak voordat het pad een hekje over gaat. Vanuit dat punt rijd je je weer terug tot bij het officiële rolstoelpad. Het is zeker de moeite waard, want het is er erg mooi.

>>> Een ander leuk rolstoelpad vind je in het Vijlenerbos in Nederlands Zuid-Limburg.

Praktische informatie over wandelen in de Itterbeekvallei

  • Startpunt: Voorshoventerweg – aan de kerk, 3680, Maaseik, België
  • Lengte 6,3 km en 5,2 kilometer.
  • Grotendeels verhard, het rolstoelpad volledig verhard.
  • Websites over Itterbeekvallei: Natuurpunt en Grenspark Kempen-Broek
  • Het begin en het einde van de wandeling zijn eigenlijk wat saai. Het stukje dorp langs typische Belgische nieuwbouwhuizen valt niet heel erg in de smaak.
  • Honden zijn aangelijnd over de gehele wandeling welkom.
Bewaar me op Pinterest, klik op bovenstaande foto.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments