Wandeling met het kind Van Gogh in Zundert

Home » Wandelen » Wandelen in Nederland » Wandelen in Noord-Brabant » Wandeling met het kind Van Gogh in Zundert

Een Van Gogh wandeling in Zundert? Want heb je er ooit bij stilgestaan dat Vincent van Gogh ooit kind geweest is? Een puber die langzaam transformeerde van jongetje tot man. Een jongetje dat speelde op straat, zich verschanste aan de oever van de beek. Dat Van Gogh ooit baby is geweest, blèrend in een wiegje en bewonderend toegekeken door zijn jonge verliefde ouders, die natuurlijk ook geen idee hadden dat dit jochie een eeuw later over de hele wereld bekend zou zijn.

De plaats waar dit zich allemaal afspeelde is het Brabantse Zundert. Een dorp even voorbij Breda en tegen de Belgische grens aan. Hier is Vincent in 1853 geboren en heeft hij tot zijn zestiende jaar gewoond. Ga mee op ontdekkingstocht en loop over de geboortegrond van de beroemdste schilder van de 19e eeuw: de Van Gogh wandeling in Zundert.

Lees ook:

Het Vincent van GoghHuis in Zundert

Helaas, het geboortehuis van Van Gogh is niet meer. Het gebouw is in 1903 gesloopt, in de periode dat het artistieke werk van Van Gogh nog niet op waarde werd geschat.

Het pand dat daarvoor in de plaats gekomen is, is nu ingericht als kunstcentrum en tentoonstelling volledig in het teken van Van Gogh. Verwacht er niet te veel van: het is geen Van Goghmuseum. Maar het is zeker een alleraardigst startpunt voor een leuke Van Goghwandeling door het dorp Zundert.

Op de eerste verdieping is een huiskamer nagebootst, zoals dat er in het huis van Gogh uitgezien zou kunnen hebben. Een audiovisuele presentatie loodst je door de huiskamer heen en je leert ondertussen veel over de beginjaren van Van Gogh.

Even verder kom je langs een wisseltentoonstelling met moderne kunstwerken door artiesten die soms duidelijk, soms wat indirecter, geïnspireerd zijn door Van Gogh. De kunstwerken zelf zijn niet onaardig. Al moet ik eerlijk bekennen dat deze werken, die natuurlijk niet kunnen tippen aan het werk van de echte meester, mij vooral deden beseffen hoe goed Van Gogh wel niet was.

Van Gogh wandeling in Zundert

Het Vincent van GoghHuis is start- en eindpunt van de wandeling door Zundert. Je kunt een heel korte variant wandelen van 20 minuten, maar heel veel leuker is de uitgebreidere wandeling van iets minder dan een uur. Deze wandeling neemt je mee op de route die de jonge Vincent zelf veelvuldig genomen heeft: van zijn geboortehuis, tussen de beukenhagen door “De Tuintjes” naar de beek en de akkerlanden.

Bij het Van GoghHuis, tevens de lokale VVV, kun je een wandelboekje krijgen die je niet alleen de weg wijst, maar ook erg veel leuke achtergrondinformatie geeft. Over hoe Van Gogh belangstelling ontwikkelde voor de natuur. Hoe hij met schepnet en fles richting de beek aftaaide om visjes en insecten te vangen.

Het Zundert van Van Gogh

Heel veel is helaas niet bewaard gebleven uit de tijd dat Vincent van Gogh hier woonde. Minder dan bijvoorbeeld in bij de Van Gogh wandeling in Nuenen. Een belangrijke uitzondering is de kerk waar hij gedoopt is (zie verderop). Maar ook het gemeentehuis, waar zijn geboorte is aangegeven bij de burgerlijke stand, staat er nog. Het bevindt zich recht tegenover zijn geboortehuis en is ook te zien vanuit het Vincent van GoghHuis.

Hoewel er van het Zundert van toen dus niet veel bewaard is gebleven, is de Van Gogh wandeling zo beeldend dat je mee terug genomen wordt naar die tijd. En het bijzondere vond ikzelf dat de omgeving met elke stap steeds meer werd overgoten met een Van Gogh sausje. Het rijtje knotwilgen gaat opeens lijken op de schetsen van Van Gogh. De leliebladen in de beek, ze lijken wel door hem geschilderd. En twee mannen die in de moestuin bezig zijn lijken plotseling de uit de klei getrokken boeren die we zo goed kennen van Van Gogh.

Het Van Gogh kerkje

Weer terug in het dorp komen we uit bij een pleintje dat we nu kennen als het Vinent van Goghplein. Hier staat de kerk waar zijn vader ruim twintig jaar predikant was. Voor het eerst besef ik me dat Van Gogh protestant was is het katholieke Brabant. De kerk is één van de weinige tastbare herinneringen aan van Gogh die Zundert nog heeft. In dit kerkje is Van Gogh gedoopt.

Het grafje van de broer van Van Gogh

Op het kerkhof naast de kerk ligt nog steeds het grafje van de doodgeboren broer die exact op de dag een jaar voor de geboorte van de schilder ter wereld kwam en dezelfde naam had: Vincent. Hoe bijzonder het vandaag de dag ook moge klinken, heel bijzonder van dat in die tijd overigens niet. Kindersterfte kwam vaak voor en het was niet uitzonderlijk dat een jaar later het volgende kind geboren werd die dezelfde naam kreeg.

Van Gogh Monument

Op het plein voor de kerk staat een monument van Zadkine ter ere van Vincent van Gogh en zijn broer Theo. Het toont twee gestileerde personen die innig verstrengeld tegen elkaar aan staan. In het midden houden ze hun handen voor een opening. Het geheel doet behoorlijk denken aan het beeld “De Verwoeste Stad” van dezelfde kunstenaar in Rotterdam. Het bronzen beeld staat op een sokkel van hardsteen uit Saint-Rémy-de-Provence, waar hij een tijd lang werd verpleegd.

Praktische informatie over de Vincent van Gogh wandeling in Zundert.

Vincent van GoghHuis Zudert

  • Adres: Markt 26-27, 4881 CN Zundert
  • Woensdag t/m vrijdag 10:00 – 17:00 uur; Zaterdag en zondag 12:00 – 17:00 uur
  • Website: https://www.vangoghhuis.com/

Van Gogh wandeling Zundert

  • Lengte 2 kilometer
  • Aanrader: haal het boekje met de wandeling bij het Vincent van Goghhuis
  • Een gpx van de wandelroute kun je downloaden met de knop hieronder:

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *