Home » Erfgoed » Molens

Molens

Molens. Het is engineering avant la lettre. Het is techniek. Het zijn machines waar je letterlijk doorheen kunt lopen. Een molen is in feite een gigantische staafmixer: alleen steek je de stekker in de wind in plaats van het stopcontact.

Nadat ik als blogger de Annamolen in Weert bezocht, bleef het dan ook niet lang bij bloggen alleen. De verbluffende eenvoud van een molen trof me. En tegelijk de extreme vernuftigheid van de werking, waar je niet op uitgekeken raakt. Het zen-gevoel bij een rustig draaiende molen. Om nog maar te zwijgen over de bijzondere historische verhalen die elke molen meedraagt. Over de gebouwen zelf, over de technische ontwikkeling door de eeuwen heen en over het ambacht van de molenaar.

Al snel besloot ik molenaar in opleiding te worden, ook wel MIO genoemd. Als MIO bezoek ik regelmatig verschillende molens. Elke molen is namelijk uniek en bijzonder en juist van alle verschillen kun je erg veel leren. Van alle molens die ik bezoek, maak ik een verslag voor mijn eigen archief. Deze verslagjes deel ik graag met de rest van de wereld. Voor iedereen die ook geïnteresseerd is in dit oeroude en zo typisch Nederlandse erfgoed.

De algemene beschrijving van de molens is in principe voor iedereen te begrijpen. Bij de bijzonderheden en de technische details worden wel onderdelen van de molen beschreven zonder uitvoerige toelichting. Deze zijn vooral bestemd voor wie al wat meer weet over de werking van molens.

Wil jij ook molenaar worden? De opleiding duurt ongeveer anderhalf jaar, één of twee dagdelen per week. Kijk dan bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars voor meer informatie.

Molen Zeldenrust in Dokkum

In het oude Dokkum in het verre Friesland vind je molen Zeldenrust. Samen met molen De Hoop sieren ze hier de dokwerken, op de rand van de...

Molen De Vrijheid in Beesd

Net even buiten het dorpje Beesd ligt de molen De Vrijheid. Eigenlijk op een uiterst geschikte plek voor een tussenstop richting Friesland. Dus...