Zintuigenpark in Weert: leuk idee, slecht onderhoud

In het natuurgebied de IJzeren Man in Weert is twee jaar geleden een zintuigenpark geopend. Een wandeling leidt je langs een zestal “natuurbelevingsplekken”, die allemaal in het teken staan van een zintuig. Bovendien is het geheel rolstoeltoegankelijk, zo wordt beloofd.

We waren heel enthousiast bij het idee, stapten in de auto en reden er naartoe. Helaas nam het enthousiasme van zintuig tot zintuig in rap tempo af. Het onderhoud laat namelijk dusdanig te wensen over dat we een desillusie rijker weer huiswaarts gekeerd zijn. In mijn hoofd al overpeinzend hoe hier nog een aardig artikel over te schrijven.

De voelmuur: “Voel met je hand aan de muur. Voel je de verschillen en kun je met je ogen dicht raden wat je voelt?” staat erbij. Bijna alle plankjes wijn echter identiek en voelen hetzelfde aan.

De opzet van het Zintuigenpark in Weert

Laten we positief starten. Het idee is erg leuk en de flyer maakt ook best wel indruk. Het zintuigenpark is ontstaan in 2013 met een idee voor een blotevoetenpad. Er is vervolgens een heus Platform Zintuigenpark opgericht met tien organisaties op het gebied van welzijn en natuur. Leerlingen van de Techniekopleiding van het VMBO hebben geholpen bij het maken van maquettes en de aanleg. In 2018 is het uiteindelijk geopend.

Het zintuigenpark is onderdeel van de IJzeren Man, de hoofdtoegangspoort van Grenspark Kempen-Broek. Dit is een groot natuurgebied  dat zich uitstrek van Bree in Belgisch Limburg tot de Hugterheide in Noord-Brabant. Echt één park is het Zintuigenpark niet. Het zijn 6 verschillende plekken in de IJzeren Man. Deze plekken worden natuurbelevingsplekken genoemd en zijn elk ongeveer 20 bij 2O meter groot. De ingang van elke plek wordt gemarkeerd met een soort totempaal, die het betreffende zintuig weergeeft. Een rondwandeling langs alle natuurbelevingsplekken is bijna 3,5 kilometer.

Het park is volgens de flyer leuk voor jong en oud. Ook als je een beperking hebt want de paden en de vele speelelementen zijn met een rolstoel toegankelijk. Gezien de aard van het zintuigenpark, moet je het “jong en oud” gedeelte wel met een korrel zout nemen. Het is toch vooral voor kinderen bestemd. Op de rolstoeltoegankelijkheid kom ik later nog terug.

flyer van het Zintuigenpark in Weert

Ruiken en zien

Binnen de natuurbelevingsplek staan speeltoestellen die het betreffende zintuig doen prikkelen. Bij het onderdeel “ruiken” tref je een soort molshoop met buizen waaraan je ruiken kunt. Er is een groot prieel in de vorm van een neus, met bloemen (en veel onkruid) erin. Bij “zien” is in een oude container een camera obscura gemaakt, is er een plateau met spiegels erboven en hangt er een enorme bril zwevend boven de grond. Ook tref je hier de aloude lachtspiegels aan.

lachspiegels

Horen, voelen en feesten

Bij de natuurbelevingsplek “horen” kun je geluid maken, door met takken tegen bamboepijpen te slaan. Er is een kantelbrug waar je met de rolstoel overheen kunt. Onder de kantelbrug is een klankkast gebouwd. Hier staat ook een houten bank, in de vorm van een boek, waar je op kunt liggen om naar het bos te luisteren (als de kinderen tenminste even niet op de bamboepijpen slaan).

kantelbrug in het Zintuigenpark in Weert

Water kun je “voelen”, als je met de hendel van de pomp het laat stromen (afgesloten in de winter). Meer voelen? Er is een lange rij aan verschillende soorten houten latten, waaraan je kunt voelen, net als aan boomwortels. Bij die boomwortels kun ook meer voelen dan de wortels alleen, maar dat lees je bij het achterstallig onderhoud.

Waterpomp in de natuurbelevingsplek Voelen in het Zintuigenpark in Weert

Eén natuurbelevingsplek staat in het teken van alle zintuigen en heet “Feest”. Hier kun je vooral spelen en een foto maken bij een gigantisch frame. En er staan twee beelden van vosjes die, als je op de juiste plek staat, elkaar een zoentje lijken te geven. Feest als zesde zintuig, ik vind het eigenlijk wel erg leuk gevonden.

Het achterstallige onderhoud

Maar dan, heel veel van de spelonderdelen werken niet zoals zou moeten. Met name de interactieve elementen functioneren niet. Ik doe een greep uit het achterstallig onderhoud om een indruk te geven. Maar uitputtend is dit lijstje alleszins niet.

 • De grote molshoop met pijpen waaraan je ruiken moet zaten vol met takken en stro of zelfs een frisdrankblikje. Te ruiken viel er niet veel, anders dan oude cola.
 • De kantelbrug met klankkast, maakte geen geluid bij het kantelen. Er zouden knikkers hebben moeten rollen, maar dat gebeurde niet.
 • Er staat een echo-parabool in de vorm van een schotel. Er zouden er volgens de schotel twee moeten staan om met elkaar te communiceren, maar er staat er maar één.
 • Een wip was verdwenen, alleen de voet staat er nog.
 • De boomwortels om aan te voelen, waren overwoekerd met doornige bramenstruiken.
 • Lachspiegels waren op veel plekken bekrast en dof, spiegels boven het plateau waren zodanig verweerd dat ze niet spiegelden.
 • Alle houten onderdelen op de voelmuur voelden hetzelfde aan.
Bramen voorkomen het voelen aan de boomwortels in het Zintuigenpark in Weert
Voelen aan de wortels van een boom zou waarschijnlijk aangenamer zijn zonder bramenstruiken.

En proeven dan?

Oplettende lezers missen nog een zintuig: “proeven”. Dit bleek helaas ook een teleurstelling. We vroegen ons al een poosje af, hoe proeven ingevuld zo zijn. Zouden we aan houten palen moeten likken? Het bleek leuker dan dat: fruit en kruiden proeven.

Helaas liepen we tegen een groot gesloten hek aan. Het is slechts geopend tot 17.00 uur, we waren 10 minuten te laat. Op zich is het begrijpelijk dat dit gedeelte afgesloten wordt. Maar op de flyer en op de website staat overduidelijk dat het Zintuigenpark open is van zonsopgang tot zonsondergang. Geen enkel voorbehoud voor het proeven-deel. Als we dit vooraf geweten hadden, zouden we de dag wel iets anders ingedeeld hebben.

Roelstoeltoegankelijk van het Zintuigenpark in Weert

Met een zoon die voor dit soort uitstapjes afhankelijk is van een rolstoel, bekijk ik de toegankelijkheid persoonlijk altijd met extra aandacht. Het zintuigenpark is twee jaar geleden geopend door Lucille Werner, van de naar haar vernoemde foundation. Zo belangrijk vond men blijkbaar dit onderdeel. Maar ook op dit punt blijft het zintuigenpark vooral in goede bedoelingen steken. De eilanden zelf hebben vaak kleine, bochtige en zanderige paden, waar menig rolstoelgebruiker niet erg blij van wordt. Lang niet alle speelelementen zijn bereikbaar met een rolstoel, laat staan speelbaar. Voor kinderen die niet zelfstandig een paar passen kunnen lopen is dit echt niet geschikt.

Een mooi voorbeeld van goede bedoelingen maar niet even doorgedacht is de picknicktafel, waar aan één kant geen bankje staat, zodat een rolstoel eronder kan schuiven. Goed idee, maar waarom juist aan de achterkant, zodat de rolstoel zich eerst om de tafel heen moet manoeuvreren? En dan nog, het pad ernaartoe is van los en mul zand, ook niet echt een fijne bodem voor de gemiddelde rolstoel.

Entréé van het Eiland Ruiken in het Zintuigenpark in Weert

Conclusie

Ik was helemaal bereid om het Zintuigenpark in Weert een ideaal uitstapje voor het gezin te vinden. Maar helaas. Door de grote waslijst aan achterstallig onderhoud is er weinig te beleven op de natuurbelevingsplekken.  Ik hoop van harte dat de gemeente hier snel werk van maakt, want het zou zo leuk kunnen zijn.

Praktische informatie Zintuigenpark in Weert

 • Website Zintuigenpark Weert
 • Adres: Geurtsvenweg 4, 6006 SN Weert (volg de bordjes IJzeren Man)
 • Gratis entréé, open van zonsopgang tot zonsondergang, met uitzondering van “proeven”.
 • Het Zintuigenpark heeft een eigen Facebookpagina, maar heel veel valt daar niet op te beleven. De voorlaatste update is van april 2018. De laatste van augustus 2020. Daar staat een foto van een nieuwe flyer die beschikbaar is, maar de flyer is niet te downloaden. De website zelf laat nog steeds de oude flyer zien.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments