Wandelen vanuit Sittard: Geleenbeek tot Geuldal

Home » Wandelen » Natuur » Wandelen vanuit Sittard: Geleenbeek tot Geuldal

Wil je wandelen vanuit Sittard? Neem dan het Jacobspad. Je hoort een kikker kwaken. Koeien herkauwen. De beek kabbelt wat. Idyllisch is het woord dat in de gedachtenwolk naar voren popt, bij het wandelen langs de Geleenbeek.

Zojuist de eerste echte Limburgse heuvel bedwongen, de Danikerberg, 97 meter boven NAP, 45 meter hoger dan de Geleenbeek. Het is een klimmetje van niks, natuurlijk. Dat maakt het protesteren van de benen nog gênanter. Maar de afdaling terug naar de beek door het hellingbos en later weides, wordt er alsmaar mooier op.

Snelweg en Spaubeek

Totdat motoren op de nabijgelegen snelweg hun gashendels opendraaien. De hele eerste helft van deze wandeling is van bijna on-Nederlandse schoonheid. Maar Nederlands genoeg om elk kwartier terug te keren naar de alledaagse werkelijkheid van jarenzestigflats en sluitende spoorbomen.

Wandelen langs een korenveld met de kerk van Schimmert op de achtergrond
Na Spaubeek loop je langs eindeloze akkers met in de verte de toren van Schimmert.

Rust komt in de tweede helft, als je Spaubeek bent gepasseerd. Geen beken meer die heuvels hebben gemaakt door dalen uit te slijten. De hellingen zijn glooiende akkers geworden met kilometers lang sereen wandelen tussen aardappelplanten. In Genhout staan wat oude (carré)boerderijen en een eerste huis van mergel. Maar geen bedrijvigheid die de trance doorbreekt. Een man in zijn tuin met een grasmaaier is de enige uitzondering.

Juist wanneer je er genoeg van begint te krijgen, gaat het pad weer steiler naar beneden. Naar de volgende grote beek, de Geul die zijn eeuwen-durende eroderende krachten toont. Pas hier hoor je de spoorbomen weer. En je beseft dat je de trein terug naar Sittard aan het missen bent.

Over de wandeling van Sittard naar Houthem

Deze route is een etappe uit het Jacobspad Limburg , de oude Pelgrimsroute naar Santiago. Het Jacobspad Limburg begint in Millingen aan de Rijn bij Nijmegen en eindigt in Eijsden bij Maastricht. We komen hem regelmatig tegen, zoals in Roermond.

Bij deze negende etappe wandelen we van Sittard naar Houthem. Het start in het centrum van Sittard en voert via een stadspark langs de molenbeek naar het Geleenbeekdal. Dit dal is de afgelopen jaren fors aangepakt: de beek meandert weer zoals vroeger en er is meer plaats gekomen voor natuur. Op meerdere plaatsen mogen de honden los lopen. De Danikerberg is het enige klimmetje in de route. De bossen hier zijn op zondagmiddag met mooi weer wel wat druk.

Vanuit Sitterd wandel je eerst door het stadspark
Aan het begin van de route loop je via een Stadspark langs de molenbeek Sittard uit.

Met een grote boog nader je vervolgens de snelweg A76, welke je oversteekt. Daarna loop je door Spaubeek. Dit is niet heel interessant. Vervolgens verlaat je Spaubeek en loop je door de akkerlanden. Het is hier opvallend rustig. Hier is de route is er misschien wat eentonig, maar wel mooi met de uitgestrekte glooiende landerijen.

In Schimmert staat een watertoren geïnspireerd door de Amsterdamse Schoolstijl, welke in 2020 verbouwd wordt tot een marktplaats voor streekproducten.

De geleenbeek met koeien
Koeien herkouwen terwijl de kikkers kwaken en de Geleenbeek kabbelt.

Praktisch informatie over wandelen vanuit Sittard

 • Route: wandelen van Sittard naar Houthem Sint Gerlach.
  • Lengte: 22 km; De route kan eventueel halverwege afgebroken worden bij Station Spaubeek.
  • Startpunt: Markt, Sittard
  • Eindpunt: Chateau van St Gerlach
  • Bewegwijzering: de route is middels blauwe bordjes met de Jacobsschelp bewegwijzerd van Noord naar Zuid.
  • Parkeren: Odaparking, Sittard.
 • Aan het eind van de wandeling kun je terug met de trein naar Station Sittard, 33 minuten met overstap in Maastricht. Van station naar Odaparking is 1 km lopen.
 • Openbaar vervoer: trein Station Sittard (1 km naar startpunt) en station Houthem-St Gerlach.
 • GPX track, zie website van Stichting Pelgrimswegen naar St. Jacob.

In de buurt van Sittard kun je ook de drielandenwandeling doen, maar sla dan wel het laatste deel over de industrieterreinen over. Ook in de buurt is de kleinschalige dierentuin Kasteelpark Born, ideaal uitstapje voor een dagdeel.

Tussen de Geleenbeek en de Geul wandel je lange tijd langs akkervelden
Eindeloze aardappelvelden tussen Spaubeek en Schimmert

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *